Un electrodomèstic va originar l’incendi a Campanar: què podeu fer a casa per prevenir-ho?

  • Expliquem consells bàsics per a evitar els incendis elèctrics a casa

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
15.03.2024 - 21:40
Actualització: 15.03.2024 - 22:16

Tot apunta que l’incendi de Campanar (València) del 22 de febrer, que va acabar amb deu víctimes mortals i quinze ferits, va ser originat per un electrodomèstic. Arran d’aquesta notícia, és lògic demanar-nos quin ús dels aparells electrònics fem a casa nostra. És perillós deixar endollat el mòbil tota la nit? Cal que desconnectem els lladres o regletes quan no les fem servir? Com podem carregar els patinets elèctrics de manera segura? A continuació, us expliquem alguns consells que podeu aplicar de manera senzilla i que poden ser clau per a reduir el risc d’incendi a casa vostra.

Què ocasiona els incendis elèctrics?

Tal com explica el director general del Gremi d’Instal·ladors d’Electricitat de Barcelona, Daniel Carrasco, els incendis elèctrics són més freqüents que no es pensa. Principalment, a causa de les sobrecàrregues. Carles Noguera, sots-inspector dels Bombers de la Generalitat Catalunya i cap de l’Àrea de Prevenció, explica que una sobrecàrrega es produeix quan connectem massa aparells amb una alta potència elèctrica en un mateix endoll. Per exemple, quan hi connectem alhora dues estufes elèctriques.

En segon lloc, el mal funcionament d’un aparell també pot originar un incendi elèctric. En aquest cas, començaria a cremar l’aparell en si. Ara bé, és poc probable que un electrodomèstic s’incendiï per defecte de fàbrica. Si de cas, pot fallar-ne la connexió amb l’endoll.

Per tot plegat, Carrasco subratlla la importància de fer revisions periòdiques a les instal·lacions domèstiques: “El problema és que, com més va, més electrificades són les cases. Estem acostumats a fer reformes al bany o a la cuina, però ningú no s’encarrega de revisar les instal·lacions que es van fer vint anys enrere, o trenta o quaranta.”

D’altra banda, destaca la importància de les proteccions a la instal·lació elèctrica. “Si la instal·lació està ben protegida, no permetrà que a un cable li arribi més intensitat de la que pot suportar”.

Podem sortir de casa amb els aparells elèctrics connectats?

Carrasco explica que no és perillós deixar connectats els aparells elèctrics i sortir de casa, perquè els electrodomèstics ja estan dissenyats per a això. “No passa res per sortir de casa i deixar la rentadora o el rentaplats funcionant”, diu. Ara bé, afegeix que, de totes maneres, sempre és millor fer servir aquests aparells mentre som a casa, per poder reaccionar ràpidament en cas d’accident. Sigui com sigui, cal vigilar que els electrodomèstics funcionin correctament. I, si no, cal dur-los a arreglar.

Quant al mòbil, és preferible desconnectar-lo mentre dormim o si sortim de casa, però tampoc hauria de passar res si el deixéssim carregant, afegeix Carrasco. Quant a les bateries portàtils, tampoc cal preocupar-se per si esclaten: només ha passat en casos aïllats i a causa d’un error de fàbrica.

Quin perill tenen els patinets elèctrics?

El sots-inspector dels bombers explica que ha assistit a molts incendis ocasionats pels patinets elèctrics en el moment en què es carregaven. Això demostra que aquests aparells són un dels focus de perill principal. Carregar-los de nit pot ser perillós. Noguera recomana de carregar-los a fora (a la terrassa o balcó), o, si més no, lluny de la porta de sortida, en una habitació tancada. A més, cal seguir les instruccions del fabricant i, si la bateria ha rebut un cop o s’ha mullat, és imprescindible de portar-la a arreglar abans de carregar-la. Si no, hi ha perill que esclati.

Regletes o lladres, què va més bé?

És més segur utilitzar regletes que no pas lladres, perquè sempre tenen algun element de protecció, i a més es poden apagar fàcilment amb l’interruptor; una pràctica recomanada sempre que no fem servir els aparells que hi ha connectats.

Distribuir les càrregues per evitar sobrecàrregues

No passa res si es connecten dos aparells elèctrics en un mateix lladre o regleta, com ara dos mòbils, o un ordinador i un llum, per exemple. Tanmateix, si en aquell mateix endoll hi connectéssim dos aparells de calefacció, com ara dos radiadors, seria perillós, perquè es consumiria molta electricitat i el lladre o regleta es podria cremar. També es recomana de no endollar una regleta o un lladre sobre l’altre, perquè això pot originar sobrecàrregues elèctriques.

En resum, segons que detalla Noguera, cal distribuir les càrregues de manera equitativa: “Si vull connectar dos aparells que consumeixen força electricitat, ho he de fer en dos endolls diferents.” A més, s’ha de vigilar de no sobrepassar la potència màxima que indiquen les regletes, que acostuma a ser d’uns 3.500 watts, tot i que pot variar segons el model.

Cal tenir en compte una premissa ben simple: allò que produeix més calor –estufes elèctriques, calefactors, etc.– és allò que consumeix més electricitat. I, per tant, és on haurem de vigilar especialment, sobretot a l’hivern, que és quan més es fan servir aquests aparells. També tenen un consum elèctric elevat el microones o la rentadora, tot i que fan una despesa energètica alta esporàdicament.

Què cal saber sobre els carregadors?

Carrasco assegura que, en principi, no cal canviar els carregadors del mòbil o de l’ordinador cada cert temps si funcionen correctament. Només ens hauríem de preocupar si comencessin a fer sorolls estranys o a escalfar-se per sobre dels nivells habituals.

Sempre cal fer servir carregadors homologats. Per assegurar-nos que en comprem un d’adequat, hem d’anar a una botiga especialitzada o a la ferreteria de més a prop. I, sobretot, verificar que tingui el marcatge CE, homologat per la Comissió Europea. En aquesta línia, Carrasco demana que, tant com sigui possible, carreguem les bateries amb el carregador que ve de fàbrica. I, en cas que s’hagi trencat o perdut l’original, en comprem una amb les mateixes característiques.

Els detectors de fum, la millor solució

Noguera insisteix en la importància d’instal·lar detectors de fum als habitatges: “Si qualsevol element que no funciona bé comença a cremar, el detector de fum serà capaç de detectar-ho. I si dorms et podrà despertar.” Són relativament barats –entre 15 euros i 20 a les ferreteries– i, alhora, molt útils.

A banda, Carrasco apel·la a la lògica per evitar incendis: “Si veus un endoll que no entra bé o no acaba de connectar, no el forcis ni el deixis connectat.” I si es fa una modificació o reforma de la casa, cal comptar sempre amb la supervisió i ajuda d’un professional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor