08.06.2024 - 21:40
|
Actualització: 08.06.2024 - 21:44
Ara com ara gairebé tothom coneix el ChatGPT, una de les tecnologies d’implantació més ràpida de la història. I que, segons els seus defensors, canvia la nostra manera de relacionar-nos amb els ordinadors i potencia les nostres habilitats professionals. Però el darrer model del ChatGPT, el GPT-4o, té una característica que el fa especial per als catalans: funciona perfectament en la nostra llengua. A diferència de les grans multinacionals. Apple es nega a implantar el català al seu assistent de veu Siri, tot i ser perfectament factible tecnològicament, exactament igual que Amazon amb el seu assistent Alexa o la seva pàgina web de venda. O Google, que margina el català als resultats a les cerques. OpenAI, l’empresa darrere el ChatGPT, ha trencat aquest cordó sanitari contra el català de les grans multinacionals i ens permet d’emprar-lo amb total normalitat. I això ens obre un seguit de possibilitats en el nostre dia a dia que tot seguit explorem.
Les peticions i el comportament humà del ChatGPT, incloent-hi “al·lucinacions”
Abans d’entrar en detalls cal fer un seguit de consideracions. La intel·ligència artificial generativa, la que genera text, imatges i vídeos, és basada en el processament del llenguatge natural, una disciplina de la informàtica que neix a final de la dècada dels quaranta. Bàsicament, el que ens permet és relacionar-nos amb els ordinadors emprant el llenguatge que usem amb les persones. Per tant, podem fer peticions (prompt, en anglès) al ChatGPT, o a la resta d’intel·ligències artificials disponibles, com si parléssim amb un conegut. El resultat que n’obtindrem dependrà molt de la petició exacta que fem. Fins i tot hi ha una branca de l’enginyeria de peticions per a millorar els resultats dels models d’intel·ligència artificial. En termes pràctics i per a l’usuari final, vol dir que si fem una petició genèrica, també obtindrem un resultat genèric. I que si fem una petició detallada, afinarem més bé la resposta.
També hem de tenir en compte que mentre siguem a la mateixa finestra del ChatGPT, l’assistent recorda què hem demanat abans i no li hem de repetir les coses si volem afinar una resposta, igual que amb un humà. Si obrim una nova finestra de conversa al ChatGPT, aleshores oblidarà la conversa anterior. També hem de considerar que el ChatGPT té un comportament molt humà. La mateixa pregunta feta en moments diferents ens pot donar respostes diferents. Un fet que no és gaire positiu, atès que amb una eina informàtica cerquem justament la contrària, la precisió i la reproductibilitat, és a dir, que si fem exactament el mateix, hauríem d’obtenir un resultat idèntic. Però és més preocupant el concepte tècnic de “al·lucinació”, una manera de dir que el ChatGPT i la resta d’intel·ligències artificials ens poden dir bestieses, mentir i fins i tot dir-nos coses perilloses.
Un dels exemples que s’acostuma a posar és aquella proposta de recepta de cuina per a fer pizza en què es deia d’afegir-hi cola d’enganxar. O quan algú va demanar què fer si s’enganxava el rodet d’un càmera de fotografies tradicional, la intel·ligència artificial va respondre que calia obrir la càmera per posar-lo bé. Tal com els lectors de certa edat deuen saber, això velaria el rodet i destruiria totes les fotos que haguéssim fet.
Aquesta és la crítica principal que es pot fer al grau de desenvolupament actual de la intel·ligència artificial generativa. Que no és gens fiable i que haurem de comprovar i contrastar els seus resultats en aquelles tasques crítiques. És per això que caldrà que explorem les potencialitats d’aquesta nova tecnologia abans de decidir si la incorporem al nostre dia a dia. I ara és molt més fàcil, atès que OpenAI augmenta les capacitats si ens registrem a un compte gratuït del ChatGPT. Si volem augmentar el nombre de peticions a fer, caldrà que actualitzem el compte a la versió de pagament. Amb un cost de vint dòlars mensuals, no és gens barat, i caldrà que avaluem si el valor que ens proporciona ho justifica. També podem provar unes altres intel·ligències artificials en webs com ara el cercador DuckDuckGo, però els resultats obtinguts amb el català no seran tan bons com amb GPT-4o.
Correcció de texts en català
Una de les utilitats més bàsiques de ChatGPT és que ens permet de corregir texts. Només cal dir una expressió com ara “corregeix aquest text” i enganxar-hi el text entre cometes. Ací trobarem el primer problema, perquè ens retornarà el text sense dir-nos res, a diferència de correctors com ara el de Softcatalà, que ens marca les paraules i expressions incorrectes i ens proposa canvis, però sense fer-los fins que no hi cliquem. Ara, podem afinar la petició: “Corregeix aquest text i marca en negreta els canvis fets”, per exemple. Segurament per a la majoria d’usuaris amb això n’hi haurà prou, però els més professionals ràpidament detectaran que no marca tots els canvis fets, de manera que podria dur-nos a haver de repassar una altra vegada el text i haver-hi de dedicar més temps que amb els correctors tradicionals.
Tanmateix, cal dir que el resultat és sovint més bo que no el de Softcatalà (tot i que l’associació ja té en versió de proves una versió millorada), i la qualitat és notablement superior al del model anterior d’OpenAI, el GPT-3.5. Podem anar més enllà, i demanar-li que ens expliqui els canvis fets: “Corregeix aquest text, marca en negreta els canvis fets i explica’ls.” Al final del text corregit el ChatGPT ens explicarà els canvis que hi ha fet. Si el text és molt llarg, podem demanar-li que faci l’explicació al final de cada paràgraf: “Corregeix aquest text, marca en negreta els canvis fets i explica els canvis al final de cada paràgraf.”
També podem dir-li que canviï l’estil del text amb una petició com ara: “Canvia l’estil d’aquest text a un estil per a nens petits.” O un estil literari. Fins i tot en català medieval. Tanmateix, ací segurament ens trobarem amb les limitacions del sistema actual amb el català, que no ha analitzat tants texts en català com en anglès, en què podem demanar-li que ens transformi el text a un estil de Shakespeare, i ho farà de manera molt més versemblant que no pas en català. Si li diem que el transformi a l’estil de Joanot Martorell, els resultats no seran tan reeixits. A mesura que analitzi més texts, millorarà.
En tot cas, ja no tenim excusa per a escriure en català si ens fan por les faltes o incorreccions que puguem fer. La intel·ligència artificial ens farà de corrector personal.
Diccionari
Una altra de les funcionalitats que ens poden ser de gran utilitat és la del diccionari. No perquè no hi hagi diccionaris en línia en català, que n’hi ha, sinó perquè podem fer servir la mateixa interfície i demanar-li qüestions en llenguatge planer. Per exemple, “Quina és la definició de malaltia?”. A més, pot fer de qualsevol mena de diccionari. Com ara per trobar sinònims, un aspecte important per a donar més fluïdesa a un text: “Digues-me sinònims de neguit.” També podem demanar-li per l’antònim d’una paraula, el mot que significa just el contrari: “Quin és l’antònim d’apassionat?”
Traductor
Segurament aquesta és una de les eines més útils del ChatGPT. Ara podem escriure en català sempre, perquè la intel·ligència artificial no solament ens eliminarà les faltes i ens aportarà més riquesa al text amb sinònims i antònims. Amb el GPT-4o, aquella resposta a un correu que faríem normalment en castellà, francès o anglès, la podem escriure en català d’una manera més fluida i genuïna, i tot seguit podem dir al ChatGPT que la tradueixi, amb un resultat en què el receptor nadiu difícilment notarà cap diferència: “Tradueix aquest text a l’anglès: ‘Correu rebut. Quan tingui una estona te’l respondré en profunditat.’” Podem provar-ho amb qualsevol llengua, el ChatGPT ja es queixarà si no la sap. També podem posar texts molt llargs, però segons la llargada ens caldrà el compte de pagament. El resultat, val a dir, és clarament superior al d’eines tradicionals, com ara Google Translate.
Pot ser que coneguem la llengua a la qual ho hem traduït i decidim de fer-hi algun retoc. Per assegurar-nos que no hem fet cap incorrecció, li podem dir que corregeixi el text en la llengua final, tal com hem fet abans amb el català. Però les potencialitats del traductor no s’acaben ací. Podem pujar un fitxer de text i dir-li que el tradueixi: “Tradueix el text del fitxer a l’èuscar.” Fins i tot, que generi un nou fitxer per a descarregar, i podem aprofitar-ho per canviar el format de fitxer, si volem: “Genera un nou fitxer ODT amb la traducció a l’èuscar del text del fitxer.” ChatGPT ens proporcionarà un enllaç per a descarregar el fitxer traduït.
També podem demanar-li que ens tradueixi pàgines web, però el resultat és desigual. En algunes ho fa bé, en unes altres tan sols en tradueix el paràgraf inicial, i en algunes no fa res. Podria ser intencionadament, atès que això els treu visites, i segurament això se solucionarà a la inversa: que els webs incorporaran la traducció amb intel·ligència artificial, fent servir la tecnologia d’OpenAI.
Resum de texts, esquemes i extracció de paraules claus
El matemàtic occità Blaise Pascal va dir al segle XVII la cèlebre frase: “He fet aquesta carta tan llarga perquè no he tingut temps de fer-la més curta.” Ara el matemàtic no tindria excusa per escriure un correu electrònic més concís. Només caldria fer la petició “fes un resum d’aquest text”. Però a vegades un resum en un paràgraf llarg pot ser poc útil, i volem veure la informació de manera més esquemàtica: “Fes un resum d’aquest text en cinc punts.” Tot plegat, aquestes accions senzilles, tenen moltes aplicacions pràctiques al dia a dia. Els estudiants, per exemple, podem fer esquemes per als exàmens. En l’àmbit professional, si hem redactat un informe, la intel·ligència artificial ara ens permet de fer-ne ràpidament un primer resum executiu, el text d’una o dues pàgines al començament per a donar les idees clau sense haver-lo de llegir sencer. Podem adjuntar aquest mateix resum en un correu electrònic. O els mitjans de comunicació podem crear un primer paràgraf de resum dels articles més llargs. Així, els lectors que no tinguin tant de temps per llegir, es poden informar ràpidament, malgrat que no puguin aprofundir.
De fet, podem fer resums molt de pressa, al ChatGPT. Cal que hi enganxem el text i al final de tot escrivim “TL;DR”. Aquestes inicials en anglès volen dir “massa llarg, no ho he llegit”, per la qual cosa la intel·ligència artificial ens ajudarà sense que li hàgim de demanar explícitament. Una altra utilitat és per a extreure les paraules clau d’un text, aquelles paraules que ens serveixen per a definir-ne la temàtica, de manera que a l’hora de cercar informació puguem filtrar-la més fàcilment. Per exemple, li podem dir: “Digues-me les deu paraules clau d’aquesta notícia.” Ens respondrà: “Professors, concurs, trasllats, conselleria, suspensió, sindicats, destinacions, docents, València, adjudicacions.”
Practicar idiomes i més utilitats
El ChatGPT permet que els usuaris creïn aplicacions més concretes. Així, ens pot anar bé per a practicar la conversa en català o anglès. Tan sols cal que anem a l’opció “Examina els GPT” i introduïm al cercador “Speak catalan”. Ara els nostres amics i coneguts que no parlen català no tindran excusa per a practicar-lo, si els fa vergonya de fer-ho amb nosaltres. I si ja parlem català, però volem practicar l’anglès, només cal que cerquem “Practice english conversation”. Ens corregirà la pronúncia i ens proporcionarà temes de conversa. Tan sols caldrà que premem a la icona dels auriculars per començar a parlar.
Aquestes tan sols són unes propostes en relació amb la llengua catalana, que es poden ampliar segons les necessitats que tinguem. Solament cal provar de demanar-li alguna cosa i veure què fa. Però el ChatGPT pot fer moltes accions genèriques més, no solament per a la llengua catalana. Per exemple, podem pujar-hi dues imatges i dir que ens les fusioni l’una al costat de l’altra, i així ens facilita una necessitat força comuna que acostuma a no ser fàcil amb els programes d’imatges. O que ens generi fulls de càlcul i taules. Amb la petició “fes un full de càlcul amb dues columnes amb els millors llibres en català i l’any de publicació”, ChatGPT ens mostrarà una taula a la finestra i l’opció de descarregar-la en un fitxer de format Excel o CSV, sense necessitat que hàgim de copiar les dades manualment a un full de càlcul.
Una altra opció és que hàgim fet una fotografia en què surtin persones i vulguem mantenir-ne l’anonimat sense renunciar a la idea. Fins i tot podrem afegir-hi un toc artístic. Podem pujar-hi una imatge i dir “transforma-la com si fossin en un campus universitari” o “modifica-la amb un estil postapocalíptic”. Tenim moltes possibilitats més: que ens recomani receptes de cuina, llibres per a llegir, pel·lícules i sèries a mirar, o fer recerca de bibliografia científica. Tan sols ho haurem de provar. Una cosa és clara: amb el ChatGPT, ser català esdevé una mica més normal.