19.03.2022 - 20:31
El coronavirus ha tingut moltes repercussions aquests darrers dos anys. Fins i tot en els períodes menstruals. Moltes dones han informat d’alteracions en el cicle menstrual, algunes van notar canvis després d’haver passat el virus i unes altres després d’haver-se vaccinat. Per algunes, les alternacions no van ser per cap d’aquestes dues coses, però van ser igualment notables.
Abans de mirar de determinar les causes d’aquests canvis, és important de tenir en compte que els cicles menstruals varien. Encara que se sol suggerir que un cicle predictible és de vint-i-vuit dies amb cinc de sagnat, tan sols és una mitjana. No és la realitat per a la majoria de gent.
De fet, la duració del sagnat menstrual, la intensitat i la duració del cicle són variables per naturalesa i difereixen entre les dones, fins i tot en una sola dona al llarg del temps. Segons la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia, és normal una variació de la duració del cicle de vuit dies.
El cicle menstrual és controlat per una barreja d’hormones regulades per l’hipotàlem i la hipòfisi en el cervell, juntament amb els ovaris. És l’eix HHG. Les alteracions de l’organisme poden interrompre l’eix d’alliberament d’hormones, un fet que pot afectar diversos aspectes del cicle menstrual, com ara la duració i els símptomes.
Per exemple, l’exercici intens o les dietes extremes poden causar l’absència de la menstruació, tot i que és reversible si s’augmenta la ingesta d’aliments o es redueix l’exercici. Per tant, cal vigilar a l’hora d’avaluar els canvis autodeclarats en els cicles menstruals, atès que hi podria haver més influències.
Tanmateix, alguna cosa passa i l’estrès de la pandèmia podria ser-ne un factor. És sabut que l’estrès suprimeix l’eix HHG, i uns quants estudis anteriors havien trobat associacions entre l’estrès i la irregularitat menstrual o la duració del sagnat.
Sabem que la salut mental al Regne Unit es va deteriorar durant el primer confinament, amb un augment de l’estrès i la depressió. I en un sondatge en línia, el 46% deia que havia notat un canvi en el cicle menstrual durant la pandèmia, com ara la gravetat dels símptomes pre-menstruals o la duració del cicle. L’estrès és una causa plausible, encara que no confirmada.
Dit això, també hi podrien influir uns altres canvis de la pandèmia. L’augment de pes i de consum d’alcohol, que molta gent també va admetre que li havia passat durant la pandèmia, també són factors que contribueixen als canvis en els cicles.
I els vaccins?
Poc després d’haver començat la vaccinació contra la covid-19, van començar a aparèixer informes que deien que els vaccins afectaven els cicles menstruals, en particular que n’afectaven la durada i els feien més curts, en alguns casos, i més llargs, en uns altres. Malauradament, les preguntes sobre la menstruació s’han exclòs de gran part de la investigació sobre el vaccí, inclosos els assaigs. Per això no hi ha prou recerca sobre quanta gent ha tingut canvis menstruals, però sí que hi ha alguns estudis.
Un estudi fet als Estats Units amb 4.000 participants va descobrir que rebre la primera dosi del vaccí no tenia cap impacte en el següent sagnat menstrual. Tanmateix, després de la segona, sí que van experimentar un petit retard: poc menys de mig dia de mitjana. Aquesta diferència desapareixia en el tercer cicle posterior al vaccí. Curiosament, les qui van rebre dues dosis en un cicle van tenir un augment de la duració del cicle de dos dies, que va tornar a la normalitat en el tercer cicle després del vaccí.
No obstant això, és difícil de separar els efectes del vaccí de l’impacte d’haver viscut una pandèmia estressant. En un estudi noruec de més de 5.500 dones, el 41% de les participants van declarar haver patit trastorns menstruals després d’haver rebut la segona dosi. Però la més important és que el 38% va notificar alteracions abans de rebre cap dosi. El símptoma més comú que es va registrar entre aquest grup era un flux més abundant de l’habitual.
Això suggereix que les alteracions dels cicles menstruals són normals, o que si la pandèmia causa canvis en els cicles, l’impacte dels vaccins contra la covid és petit. Aquests estudis validen les experiències de les dones que descriuen els canvis menstruals i proporcionen la seguretat que són transitoris.
Hi ha diverses raons per les quals els vaccins poden afectar els cicles, inclosa la resposta immunitària del cos al vaccí, que pot influir en les hormones que controlen la regla. De fet, els informes sobre canvis menstruals després d’haver-se vaccinat no són nous. L’any 1913, un metge de Nova York va descobrir una relació entre el vaccí contra la febre tifoide i els canvis menstruals. Un estudi més recent, va trobar un augment de les probabilitats de canvis en el cicle menstrual a curt termini després d’haver-se vaccinat contra el virus del papil·loma humà (VPH). Amb els vaccins contra la covid, quan hi ha canvis, duren poc i els vaccins no han demostrat de tenir un impacte en la fertilitat.
Potser caldria avisar les dones perquè no se’n sorprenguin. Informar dels canvis menstruals com a efecte secundari podria animar les empreses farmacèutiques i els investigadors a situar la salut menstrual i reproductiva al centre de la investigació mèdica, i això implicaria tenir dades més acurades per als vaccins i els medicaments del futur. Al Regne Unit s’anima que, qui tingui cap canvi al cicle, ho comuniqui al sistema de la targeta groga, que registra els possibles efectes secundaris dels vaccins.
La covid també pot causar canvis
Quan s’encomana d’una malaltia greu, com ara la covid, el cos redueix temporalment l’ovulació –i això pot tenir efectes en el sagnat menstrual– per desviar l’energia de la reproducció cap a la lluita contra la infecció. Una altra causa poden ser els efectes inflamatoris en massa que la covid causa i que, alhora, repercuteixen en les alteracions del cicle menstrual.
Hi ha algunes dades que confirmen la influència de la covid. En un estudi en què es van comparar els cicles menstruals de 237 pacients amb covid amb els seus cicles anteriors, es va descobrir que el 18% dels malalts lleus i el 21% dels malalts greus tenien cicles més llargs que no pas abans. Aquests canvis tornaven a la normalitat dos mesos després d’haver rebut l’alta hospitalària.
Així doncs, sembla que els vaccins contra la covid i la infecció per coronavirus poden afectar el cicle menstrual. Malgrat que no estigui demostrat del tot, és plausible que l’estrès pandèmic també l’alteri. Els canvis semblen tornar a la normalitat al cap d’uns mesos, però si teniu més desajusts del vostre cicle menstrual, o les alteracions duren més temps, comenteu-ho amb el vostre metge.
Gabriella Kountourides és candidata al doctorat que investiga la salut reproductiva femenina de la Universitat d’Oxford. Aquest article va ser publicar originalment a The Conversation.