05.05.2021 - 21:50
|
Actualització: 13.05.2021 - 12:12
Aquesta setmana s’ha fet públic que l’Ajuntament de Girona aprovarà un permís de flexibilització menstrual gràcies a un canvi en el conveni laboral impulsat per la Intersindical-CSC. És una mesura pionera que ha tingut una gran rebuda al país, però que també ha suscitat algunes crítiques o qüestionaments. De quina manera funcionarà exactament? Per què no és directament una baixa? Com són tractades les malalties com ara l’endometriosi? Si s’estén, pot originar, sense voler-ho, situacions de discriminació laboral contra les dones? Podria haver-hi un permís general semblant per molèsties i dolors d’una altra mena?
Sílvia Rubio, delegada de la Intersindical i treballadora de l’ajuntament, explica que, tot i que els han arribat dubtes com els esmentats, estan molt satisfets per l’acolliment de la notícia: “Ens ha agradat molt el ressò que ha tingut i com més se’n parli millor, perquè la nostra idea és que s’estengui també a l’empresa privada. Gairebé tot allò que comença a l’empresa pública costa que entri a la privada, però els drets sempre s’han aconseguit de mica en mica.”
“La idea la va tenir un home del sindicat que va veure que certs països ja el tenien, aquest permís”, explica. “A l’Ajuntament de Girona hi ha un percentatge molt gran de dones i ens trobàvem que moltes, per vergonya de dir-ho, s’agafaven dies d’indisposició o de vacances quan tenien mal causat per la regla. Ho vam debatre i la negociació va començar al març. Ens ha sorprès, perquè ha estat molt curta: som al maig i ara només falta aprovar-ho al ple del mes de juny.”
Com funciona exactament?
El sindicat destaca que és un permís de flexibilització menstrual, i això vol dir que permet de flexibilitzar l’horari perquè una dona pugui deixar de treballar quan tingui molèsties o dolors causats per la regla i sense haver de presentar cap justificant mèdic, com passa en altres països. El justificant mèdic no caldrà perquè és un permís pensat per a les molèsties o dolors esporàdics, no pas per a malalties com l’endometriosi, que pot demanar més temps de repòs i, per tant, una baixa mèdica.
Aquest permís de flexibilització menstrual serà de vuit hores el mes, que s’hauran de recuperar els tres mesos següents. La idea inicial era que fossin setze hores, però després de les negociacions s’ha acordat que siguin vuit. Tanmateix, al cap d’un any aquesta mesura es revisarà per si cal fer-hi canvis, com ara augmentar el nombre d’hores.
Un dubte que ha sorgit sobre aquest permís és per què cal recuperar aquestes hores. Rubio explica que són hores que s’han de recuperar precisament per a evitar possibles situacions de discriminació laboral contra les dones, sobretot la preferència de contractar homes amb la idea que seria una manera d’assegurar-se més productivitat. El sindicat diu que com que aquestes hores de permís menstrual s’han de recuperar, no hi haurà cap diferència entre les hores treballades per homes i dones, però sí més possibilitat de flexibilitat horària a causa dels dolors menstruals.
Algunes crítiques
Aquestes eren les primeres crítiques que s’havien palesat: per una banda, si la mesura no podia implicar, sense voler-ho, discriminació laboral contra les dones i, per l’altra, si no seria millor que aquestes hores no s’haguessin de recuperar. Però el sindicat també ha rebut moltes preguntes sobre si els homes no haurien de tenir el dret d’un permís semblant per dolors que tinguin unes altres causes: “És la crítica que més ens han fet, que què passa si un home té migranya o fibromiàlgia, per exemple. Intentem fer camí, és un primer pas, però no ens quedarem aquí”, diu Rubio. “Aquesta flexibilitat pot arribar a ser general. Si tens fibromiàlgia o migranyes o necessites més conciliació familiar, és important que puguis tenir un mínim d’hores mensuals per a poder treballar amb flexibilitat.” Però destaca que la regla és un procés fisiològic mensual, cíclic, que s’allarga durant anys, i que per tant implica un fet diferencial i un afegit a totes aquestes altres malalties, dolors o molèsties que es puguin tenir.
Un altre qüestionament que ha arribat al sindicat és fins a quin punt aquesta mesura no pot servir per ocultar malalties relacionades amb la menstruació. Tanmateix, la Intersindical ho veu com una manera de posar la qüestió sobre la taula, fer que aquestes malalties siguin visibles i fins i tot aconseguir que moltes dones les detectin: “Si no s’havia identificat mèdicament aquest problema, el permís pot servir per a veure’l. Si comproves que cada mes t’agafes les vuit hores de permís, això vol dir que tens una malaltia que no t’has detectat.” De fet, la regla no ha de fer mal. Si en fa, cal consultar-ho amb un expert perquè aquests dolors poden ser causats per malalties com l’endometriosi, que són infradiagnosticades i que les tenen moltes dones sense saber-ho. Però tot això no vol dir que la regla no pugui causar certes molèsties a les quals va adreçat aquest permís.
Un permís que ja hi ha en alguns altres països
El permís menstrual ja existeix en més països de fa dècades, especialment en estats asiàtics com ara el Japó o Corea del Sud. A Europa, s’ha debatut i descartat en alguns països com ara Itàlia. El sindicat destaca que hi ha països europeus, especialment els nòrdics, on pràcticament no es necessita aquest permís perquè les polítiques laborals i de conciliació ja permeten fa temps una flexibilitat general que és útil també durant la menstruació.