Com fer uns canelons ràpids i quedar bé

VilaWeb
Assumpció Maresma Matas
19.12.2015 - 02:00
Actualització: 01.03.2017 - 12:31

Els canelons són un ritual. Hi ha qui diu que calen dos dies, però també es poden fer en dues hores. Són tan bons que potser paga la pena que ens esforcem per no perdre aquest gran plaer de la taula del nostre país. Amb el cronòmetre a la mà, us asseguro que els podeu fer boníssims, mantenint-ne tot el sabor, en poca estona.

La raó que ens permetrà d’estalviar-nos el temps és la cocció de la carn. Si ens els mengem per Sant Esteve, podem aprofitar les restes del pollastre rostit de Nadal, ben regades amb el suc daurat que trobarem al fons de la cassola. Per complementar aquest pollastre, podem afegir-hi carn de porc, potser cap de llom o algun altre tall. Imprescindible el fetge de pollastre: és el que hi donarà el toc decisiu. Amb això en tindrem prou; si no, aprofitem el pollastre de Nadal. Ho podem rostir tot o simplement ho podem fregir en una paella. Sí, sí, fregir: no és pas cap sacrilegi. No poseu el foc rabent, que no quedi sobtat, però tampoc massa lent, perquè no quedi com bullit. A la paella o a la cassola, hi podreu afegir uns grans d’all. Si ho feu a la cassola, també una branqueta de canyella, que hi és imprescindible.

Un cop tinguem tota la carn cuita, l’hem de trinxar. Aquí sí que hi ha una diferència important entre fer-ho amb una màquina manual, d’aquestes d’anar rodant, o fer-ho amb una picadora ‘un, dos, tres’. Si ho fem manualment, la textura de la carn no queda pastada i això fa que sigui més gustosa. Dit això, ho podeu fer com més us convingui segons les vostres circumstàncies.

Per lligar la carn que hem trinxat i convertir-la en una pasta deliciosa, haurem de ratllar una ceba i sofregir-la en una paella a foc lent. Un cop cuita, hi afegim una cullerada i mitja de farina i una mica de llet. Ho hem de remenar tot com si féssim una beixamel espessa. De seguida hi posem la carn que hem trinxat i ho remenem fins que ens quedi una pasta relligada i ben amorosa. S’hi pot afegir llet fins que tinguem la textura que volem, vigilant que no ens quedi líquida, que seria un petit desastre. Si passés això, ho arreglaríem afegint-hi farina. Quan fem aquesta pasta heu de salar-la. Val més que la tasteu fins que trobeu el punt.

Mentrestant podeu bullir els canelons, vigilant que no s’enganxin entre ells. Per això cal remenar-los amb atenció. Sempre va bé de posar-n’hi uns quants de més per si se’n trenquen quan els traieu. Aquest, per mi, és un dels moments més crítics. Per reeixir-hi, hi ha consells de tota mena: des de treure’ls d’un a un a posar-los amb aigua freda perquè no s’enganxin. En realitat, es tracta d’això, que en l’estona que tardem a escampar-los un per un sobre un drap de cuina net, que haurem posat sobre el marbre, els canelons no s’enganxin els uns amb els altres i se’ns esguerrin.

Acabat tot això, els omplirem amb una cullera i els enrotllarem per posar-los a les safates. Abans les haurem untades amb mantega perquè no s’hi enganxin els canelons.

Després hi afegirem la beixamel, ni massa líquida ni massa espessa. Hi acabarem posant formatge ratllat i una mica de mantega per sobre.

Només caldrà posar-los al forn a gratinar i ja estaran. A veure si ho podeu fer en dues hores; ben segur que no hi trigareu pas gaire més. Si us surten bé, ja veureu com no esperareu a Nadal de l’any que ve a tornar-ne a fer. Qualsevol diumenge o festiu es mereixen uns bons canelons a taula.

Ingredients per a fer 40 canelons
—600 g. de carn magra de porc (cap de llom o qualsevol altre tall), tallada a daus.
—Dos pits de pollastre.
—Dos fetges de pollastre
—Farina
—Llet
—Mantega
—Ceba
—Canelons El Pavo (2 capses)
—Sal
—Formatge ratllat

Ací podeu saber-ne més:

S’hi pot afegir vedella? Hi ha molta gent que hi afegeix vedella, cansalada i també fetge gras. Però amb els fetges de pollastre n’hi ha prou.

S’ha de rentar la carn? Sí, val més rentar-la i escórrer-la; mentrestant, salar-la.

Sí optem per rostir la carn, hi podem posar més ingredients? Sí, hi podeu posar tomàquets, llorer, farigola, ceba

Podem parlar de canelons catalans? Sí. Jaume Fàbrega ho explica molt bé. Els canelons provenen d’Itàlia, però es poden considerar plenament cuina catalana perquè els d’ací són diferents.

Podem fer servir canelons que no s’hagin de bullir? Sí, encara anireu més de pressa. També són bons.

Es poden congelar? Hi ha molta gent que quan s’hi posa prefereix fer-ne molts i congelar-ne per poder-ne fer més d’un dia. Els canelons aguanten bé la congelació.

Podem farcir els canelons de més ingredients? De moltes coses. Podeu fer canelons de peix, d’espinacs, de bolets, de marisc i de moltes coses més.

Més receptes:

Autèntics canelons a la catalana . Jaume Fàbrega

Canelons de Nadal

Canelons de rostit de la iaia Conxita

Com fer la beixamel.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor