28.10.2021 - 20:40
|
Actualització: 29.10.2021 - 19:14
Ja es pot votar a les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República. La gent hi pot fer fins diumenge a les 20.00 per internet. L’assemblea –que serà com el parlament del Consell– la integraran ciutadans no electes i càrrecs electes. Com que no hi ha llistes, perquè no hi ha partits, els electors voten directament els candidats qui s’hi han presentat.
Què cal fer per votar?
Per poder votar, cal haver-se inscrit en el registre ciutadà que servirà de cens electoral. Inclou els més grans de setze anys que s’haguessin registrat al Consell abans de les 23.59 del 18 de setembre. Actualment, el Consell per la República ja ha superat els 100.000 inscrits, però al moment en què es va tancar el cens n’hi havia 87.830.
Per comprovar si formeu part del cens, heu d’anar al vostre perfil de ciutadà, on trobareu la targeta censal amb tota la informació. Són dades personals i així es manté la confidencialitat.
Com es votarà?
S’haurà de votar telemàticament, no es podrà fer de manera presencial. Els inscrits podran votar des del seu perfil ciutadà a la pàgina web del Consell per la República o a l’aplicació per a mòbil, amb la seva ID i la contrasenya corresponent. Allà hi haurà un espai nou habilitat especialment per a les votacions, que es dirà “Votacions a l’Assemblea de Representants”. Els votants hi trobaran dos apartats, un per a votar els càrrecs del bloc territorial i un altre per a votar els càrrecs electes. Cada votant seleccionarà els candidats i finalment només haurà de clicar el botó “votar”.
I si algú ha perdut la contrasenya o la ID?
Per a recuperar tant la ID com la contrasenya i poder accedir a l’espai de votació, n’hi ha prou d’introduir el correu electrònic en aquest formulari.
Quin és l’horari de la votació?
A les nou del matí del dia 29 d’octubre s’obriran les urnes per al vot electrònic i es mantindran obertes fins a les vuit del vespre del dia 31. Una vegada emès el vot, ja no es podrà modificar, és a dir, que quan algú hagi votat se li tancarà automàticament l’accés al vot.
Quanta gent s’ha de votar?
L’Assemblea de Representants tindrà 121 escons, dels quals 81 seran per a candidatures dels ciutadans i 40 per a càrrecs electes, com ara regidors, diputats, eurodiputats i senadors. Per això a l’hora d’escollir hi haurà dues urnes. En una, s’hi podrà presentar qualsevol ciutadà inscrit en el consell. L’altra serà per càrrecs electes i prou.
Urna per a càrrecs electes
En aquesta urna s’elegiran 40 càrrecs electes. En aquest cas, hi ha una única circumscripció electoral, i cada votant pot triar un màxim de trenta càrrecs.
Urna per als ciutadans
Els ciutadans es distribueixen en cada una de les vint-i-sis circumscripcions electorals que hi ha. Cada circumscripció té més representants o menys segons la població i els registrats d’aquell territori. Hi haurà representació de tots els Països Catalans i també de la comunitat catalana a l’exterior.
En aquest cas la gent podrà votar tants candidats com tingui assignats cada circumscripció. Us ho detallem a continuació:
2 representants a l’Alt Pirineu-Aran-Andorra;
6 representants a la Catalunya Central;
8 representats a Girona;
4 representats a Lleida;
4 representats al Camp de Tarragona;
2 representants a Terres de l’Ebre;
4 representants al Penedès;
4 representants al Maresme;
6 representants al Baix Llobregat;
4 representants al Vallès Oriental;
6 representants al Vallès Occidental Oest;
4 representants al Vallès Occidental Est;
2 representants al Barcelonès Nord;
2 representants a l’Hospitalet de Llobregat;
4 representants a Ciutat Vella-Eixample;
2 representants a Nou Barris- Sant Andreu;
2 representants a Sants-Montjuïc i les Corts;
2 representants a Gràcia;
2 representants a Horta-Guinardó;
2 representants a Sant Martí;
2 representants a Sarrià;
1 representant a Catalunya Nord;
1 representant a les Illes;
1 representant al País Valencià – Franja de Ponent;
2 representants a la Unió Europea;
2 representants a la resta del món;
El vot és secret? És segur?
El vot és secret i intransferible. El sistema de votació és referenciat amb blockchain. Això vol dir que en tot moment tot allò que es fa és verificable. Es pot verificar que el cens no ha estat modificat ni abans dels terminis establerts, ni durant, ni després. També es pot verificar que els vots no han estat modificats ni abans, ni durant, ni després, i això ens permet de certificar que són vàlids i que es corresponen al cens publicat. Dit d’una altra manera, la sindicatura pot validar perfectament el procés que es desenvoluparà, amb la transparència, seguretat i netedat que cal exigir en tot procés electoral.
Com es compten els vots?
El sistema informàtic comptabilitza automàticament els vots. La Sindicatura Electoral garanteix que el procés sigui net i transparent.