31.05.2022 - 19:20
Un nou estudi internacional dirigit per la Universitat de Monash, Austràlia, ha descrit per primera vegada com es podria haver originat el Kilauea, un dels volcans més actius del món. Ubicat al llarg de la costa sud-est de Hawaii, s’estima que té entre dos-cents deu mil i dos-cents vuitanta mil anys i que va emergir sobre el nivell del mar fa aproximadament cent mil anys.
En un estudi publicat a Nature Communications , l’autora principal, la doctora Laura Miller, mostra per primera vegada que els volcans hawaians van néixer de magmes que van evolucionar a una profunditat inusualment profunda càmera de magma (més de noranta quilòmetres). Una càmera de magma és una gran piscina de roca líquida sota la superfície de la Terra
“Vam obtenir alguns dels primers productes volcànics en erupció per Kilauea”, va dir la Dr. Miller. “Explorem la formació d’aquestes mostres a través del treball experimental, que va involucrar la fusió de roques sintètiques a altes temperatures (més de 1100 °C) i pressions (més de 3 GPa), i mitjançant l’ús d’un nou mètode per modelar les seves concentracions de elements de terres rares. “Descobrim que les mostres només podien formar-se mitjançant la cristal·lització i eliminació (cristal·lització fraccionada) del granat”.
Kilauea, en hawaià significa “vomitar” o “molta difusió” i es refereix al flux constant de lava. “El nostre estudi demostra sense ambigüitats el paper de la cristal·lització del granat en la formació de fosos hawaians a l’etapa prèvia a la formació de l’escut volcànic”, va dir la Dr. Miller. “Això desafia el punt de vista actual que la cristal·lització fraccionada és únicament un procés superficial i suggereix que el desenvolupament d’una càmera de magma profunda és una etapa primerenca important en el naixement d’un volcà hawaià”.