Com és la nova soca del coronavirus del Regne Unit?

VilaWeb
La nova variant del coronavirus identificada al Regne Unit preocupa per la possible major transmissibilitat. / Foto: Aron Van de Pol-Unsplash

Redacció

05.01.2021 - 05:58

La nova soca del coronavirus VUI-202012/01 (VUI per Variant Under Investigation del mes de desembre de 2020) es diferencia d’altres en les mutacions que presenta. Acumular diferències al genoma és un fet que entra dins de la normalitat dels éssers vius i la seua trajectòria evolutiva. La nova soca del Regne Unit, de llinatge B.1.1.7, concretament presenta tretze mutacions que impliquen canvi d’aminoàcid a les seues proteïnes, tres delecions (pèrdua de nucleòtids), set mutacions sense canvi d’aminoàcid i una mutació que interromp una proteïna.

Pel que fa a la transmissibilitat, s’ha detectat que en un breu període de temps aquesta soca s’ha fet més abundant, encara que ací s’han de tindre en compte diversos factors: d’una banda estan les característiques pròpies del virus, i d’altra banda hi podrien haver actuat factors no virals relacionats amb els humans que s’hi han contagiat, la capacitat de detecció de soques mutants, o també l’atzar. Hi ha indicis que el virus podria presentar una major transmissibilitat perquè s’ha observat un augment de la prevalença o l’abundància de la soca. Davant la possibilitat que siga un virus amb una capacitat de transmissió superior, el que s’aplica és el principi de precaució. S’està fent un seguiment de la seua circulació, mentre no es puga demostrar experimentalment la possible major transmissibilitat.

Una major transmissibilitat, per se, no provocaria de nou saturacions al sistema sanitari. Si aquesta suposada major transmissibilitat de la nova soca va acompanyada d’una major incidència (casos nous per 100.000 habitants), aleshores sí que podria saturar els serveis d’atenció sanitària.

Afortunadament, fins ara no hi ha indicis que es tracte d’una soca que provoque una simptomatologia diferent o més greu. Totes les actuacions no farmacològiques encaminades a barrar la situació del SARS-CoV-2 funcionaran també amb aquesta soca. En el cas de les vacunes, per ara tampoc no hi ha cap indici que apunte a una menor eficàcia.

Davant la possible aparició de noves soques, hem d’actuar fent ús dels recursos científics i tecnològics al nostre abast, com s’ha fet també fins ara amb altres microorganismes.

Respon Maria Alma Bracho, epidemiòloga molecular de virus i investigadora de l’àrea de Genòmica i Salut de la Fundació pel Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

Descobreix la sèrie «Els perquès de Mètode especial COVID-19», de Mètode TV.

Llig ací tota la informació sobre COVID-19 a Mètode. 

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor