Com encara la CUP el debat intern?

  • Aquest diumenge s'esperen més de 1.600 assistens a la jornada de 'macrodebat' de Manresa

VilaWeb

Text

Andreu Barnils

26.11.2015 - 02:00
Actualització: 26.11.2015 - 17:12

Diumenge la CUP farà una jornada de debat intern al pavelló del Nou Congost de Manresa. Començarà a les deu del matí i s’espera que s’acabi a les set del vespre. S’hi espera una assistència multitudinària. Entre militants de la CUP i de la Crida Constituent, s’esperen més de 1.600 persones. Es calcula que la CUP té 1.500 militants. Hi ha, doncs, moltes ganes de debatre. Hi serà gairebé tothom.

És previst que el secretariat nacional de la CUP i els diputats del parlament hi expliquin l’estat actual de les negociacions amb Junts pel Sí. Però la jornada també és pensada perquè les militants s’expressin. Així, segons informa la CUP ‘la jornada arrencarà amb un informe de la comissió negociadora, seguida d’una valoració de cadascun dels diputats i dels membres del Secretariat Nacional (…). El matí acabarà amb una intervenció de cadascuna de les territorials presents. Després de la pausa per dinar, l’organització celebrarà un macrodebat obert a tots els assistents.’

La decisió final, però, no es prendrà aquest diumenge, perquè –segons els òrgans de la formació– l’ha de prendre una assemblea nacional. Aquest diumenge la CUP s’escoltarà a ella mateixa. Diu el comunicat:  ‘Al Debat Nacional la CUP-CC no celebrarà cap votació d’escenaris. El debat és consultiu i busca cohesionar les bases i reforçar el suport d’aquestes a la comissió negociadora en un moment que la tensió política i mediàtica sobre l’organització està dificultant la presa de decisions de baix a dalt de la CUP-CC’.

La consulta a les bases de Diumenge serà el clímax final d’un moviment que s’ha anat vivint aquests darrers dies: les opinions de la CUP s’han expressat més públicament que mai. Militants com ara Pau Llonch –membre també de la PAH de Sabadell–, o organitzacions internes, com Endavant, s’han manifestat clarament contra la investidura de Mas. A l’altre costat, Xavier Díez, un independent que va ocupar un lloc a la llista de la CUP per Girona, el portaveu de la CUP a Mataró Juli CuéllarBlanca Serra –històrica militant de l’esquerra independentista i militant de Barcelona– no comparteixen el vet a Mas. El corrent intern Poble Lliure tampoc no ha expressat públicament cap vet al president.

Un debat sense por
En aquest debat intern, hi ha poca por de divisió interna i de trencament. Si més no, això han deixat entendre les quatre fonts consultades per VilaWeb. ‘Estem acostumats a tenir opinions contraposades. Que ningú no s’esperi que ens traurem els ulls, a Manresa. No passarà. Diumenge és molt possible que la gent expressi opinions contràries. Res de nou. Però serà sempre amb respecte i a partir de l’anàlisi política i no pas amb exaltació’, diu una de les fonts. ‘Hi ha més nervis a fora que no a dins. Nosaltres ho encarem amb normalitat’, diu una altra. ‘Si el debat fos Mas sí o Mas no, a la CUP guanya el Mas no. Clarament, diria. En canvi, si el debat és Mas o eleccions anticipades, aleshores sí que s’hi veuen més diferències. Alguns insistirien en el Mas no, alguns altres preferirien cedir perquè no volen en cap cas noves eleccions.’ El diputat Benet Salellas, en aquesta entrevista de dilluns a Televisió de Girona, va insistir-hi: si és Mas o eleccions, hi ha el perill de ruptura interna.

Pau Llonch, en una imatge d'arxiu.
Pau Llonch, militant de la CUP i la PAH.

Corrents interns
‘És important que la premsa no es confongui. El pes de Poble Lliure i Endavant, per exemple, és molt menor que no us penseu. Fixa’t que dels deu diputats del parlament només dos (Gabriel i Botran, d’Endavant i Poble Lliure) s’enquadren en un dels bàndols. La resta –Baños, Gabriela Serra, Julià de Jòdar…– són gent que es troba al mig. I ja es va fer expressament, això. És aquesta gent que es troba al mig la que veu les coses de manera més flexible, sigui quina sigui la seva posició’, diu una font. A l’entrevista esmentada suara, el diputat Benet Salellas també apuntava que les diferències entre la Catalunya metropolitana i la Catalunya interior expliquen més coses dins la CUP que no pas la posició ideològica. A Barcelona i Àrea metropolitana semblaria que la gent està més decantada pel no; a l’interior, pel sí.

Efectes del ‘pressing CUP’
‘El “pressing CUP” [denominació que s’ha escampat per a designar la pressió externa] ens ha cohesionat. Pensem què pensem, veiem clar que des de fora ens volen desestabilitzar. I per això tothom, pensi què pensi, veu que només ens tenim a nosaltres per ajudar-nos, convèncer-nos i dialogar. Des de fora es vol trencar. Des de dins, debatre’, explica una de les fonts. ‘Jo veig que la gent comparteix dubtes, més que no pas dogmes. Veig gent que dubta molt internament i mira de contrastar els dubtes amb més gent. Això sí que ho veig.’

La decisió, a baix
Dimarts el portaveu de la CUP Albert Botran va fer una conferència de premsa molt interessant. Interessant perquè va apuntar que sempre havien dit que no investirien Mas, però quan li van demanar si portarien a votació de l’assemblea una proposta que inclogués el nom de Mas es va limitar a dir: ‘Correspondrà de valorar-ho en el seu moment.’ Això voldria dir que la decisió final sobre si votar Mas president, o el govern, no recauria en l’equip negociador, sinó en els militants.

Possible divisió de vot entre els diputats?
D’ençà que van començar les negociacions, els mitjans de comunicació han dit que un desllorigador seria que una part dels diputats de la CUP votessin la investidura de Mas i el gruix s’abstingués. Les fonts consultades per VilaWeb diuen: ‘Vots duals, a la CUP, ja n’hem fet abans, però aquesta decisió correspondria a l’assemblea. Potser sí que donarà aquesta ordre als nostres diputats. Però no ho sé, sincerament.’ Algunes altres fonts, en canvi, veuen molt difícil que la CUP acabi dividint el vot dels diputats. ‘Serà o l’una cosa o l’altra.’

Benet Salellas, Albert Botran, Anna Gabriel (Foto:ACN)
Benet Salellas, Albert Botran i Anna Gabriel (fotografia: ACN).

L’article esmentat de Pau Llonch, per exemple, ho exemplificava amb una bella imatge: és preferible perdre mariners que no pas la tripulació sencera. Diu: ‘En el cant XII de l’Odissea, Ulisses ha de travessar un pas estret guardat a banda i banda per dos monstres terribles, Escil·la i Caribdis. Aconsellat per la bruixa Circe ordena de navegar arran d’Escil·la, un monstre de sis caps que berena mariners, per evitar Caribdis, una criatura marina que s’empassa moltíssima aigua tres vegades al dia. Passant prop d’Escil·la Ulisses perd alguns mariners, però evita que tota la seva tripulació sigui totalment engolida.’

Resumint: els membres de la CUP consultats encaren aquesta jornada de diumenge amb molt de debat intern, sense expressar por de divisió, i conscients que són un moviment plural. Parlant amb els militants s’hi percep més serenor que no pas a l’entorn.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor