28.06.2017 - 22:00
|
Actualització: 28.06.2017 - 22:34
El gener del 2007, el president executiu d’Apple, Steve Jobs, va presentar el primer iPhone. El 29 de juny del mateix any, avui fa deu anys, aquell primer telèfon intel·ligent d’Apple va sortir al mercat i va canviar la vida de centenars de milions de persones. L’iPhone no va ser el primer telèfon intel·ligent, però va deixar enrere marques com Blackberry i Nokia per impulsar una autèntica revolució tecnològica. A continuació, repassem com ens ha canviat la vida aquest aparell que ara fa deu anys.
1. Internet a la butxaca
En la presentació del primer telèfon intel·ligent d’Apple, Steve Jobs va descriure’l com un ‘telèfon mòbil revolucionari’ amb un ‘dispositiu d’accés a internet sense precedents’. Ara ja no ens cal arribar a casa i engegar l’ordinador per a fer una consulta, sinó que la podem fer del tren o del bus estant. I és precisament aquest accés a la xarxa sense límits que ha transformat la nostra manera de treballar i de socialitzar-nos.
2. Càmeres i autofotografies, amb un simple toc
L’iPhone no va ser el primer telèfon a incorporar una càmera, però, amb la seva difusió en massa i l’augment progressiu de la qualitat tecnològica, aquest telèfon ha acabat posant una càmera a la butxaca de cada usuari. I amb les càmeres frontals va néixer el fenomen social de les autofotografies o selfies, un dels principals reclams a les xarxes socials.
3. Una aplicació per a tot
L’iPhone va ser el primer telèfon a incorporar les aplicacions o apps. La botiga d’Apple va llançar les primeres cinc-centes aplicacions el 2008 i ara ja n’hi ha més de dos milions. No ens hauríem imaginat mai que demanar un taxi, encarregar menjar, anar el cinema o fer una simple operació matemàtica seria tan fàcil.
4. Una alerta per a cada notícia interessant
Ja ha quedat enrere aquella època en què havíem de passar pel quiosc o engegar la ràdio per saber què havia passat al món. Ara ens vibra la butxaca cada vegada que passa un fet important. El sistema d’aplicacions ens permet de tenir una app per a cada mitjà que ens agradi i rebre tot de notificacions informatives durant el dia.
5. GPS i Google Maps
Recordeu què fèiem quan ens perdíem, abans dels telèfons intel·ligents? La incorporació del GPS al segon telèfon d’Apple (iPhone 3) va popularitzar el concepte de geolocalització i va revolucionar la nostra manera de moure’ns. Amb la incorporació del GPS i d’aplicacions com el Google Maps ara podem caminar per qualsevol ciutat totalment desconeguda tenint una guia electrònica, carrer per carrer, a la mà.
6. Adeu a les trucades
Ja és història aquella època en què l’única manera d’establir contacte amb el nostre interlocutor era per mitjà d’una trucada telefònica o d’un SMS. Les aplicacions de missatgeria instantània, com Whatsapp o Messenger, ens permeten de comunicar-nos a l’instant sense haver de pagar per parlar.
7. La socialització digital
Aplicacions com ara Facebook, Twitter, Whatsapp o Messenger canvien la manera de comunicar-nos amb el món. El temps que passem connectats a la xarxa amb el telèfon mòbil va canviant els nostres hàbits socials i ha fet néixer el concepte d’amics digitals. Segons l’empresa de recerca Zenith, l’ús d’internet pel mòbil ha passat de ser el 40% del consum total el 2012 al 68% l’any passat. I es preveu que enguany arribarà al 75%.
8. Videoconferències amb un sol clic
Recordeu quan havíem de fer un cua en un locutori per parlar amb els nostres familiars, si érem fora del país? Gràcies a l’aparició d’aplicacions com FaceTime, Skype o Whatsapp ara ens podem banyar en una platja cristal·lina de Hawaii i ensenyar-ho a l’instant als nostres interlocutors amb una qualitat d’imatge i de so que ni ens imaginàvem. S’han acabat les cues a la cabina telefònica o als locutoris.
9. Zoom amb dos dits
Els telèfons de pantalla tàctil han portat un altre concepte a la societat actual: el zoom amb dos dits. Ara, d’un pla general, en podem veure fins al detall més petit sense necessitat de recórrer als símbols de + o -. Tenim el zoom als nostres dits.
10. La música a la butxaca
Recordeu quan passejàvem pel carrer amb un reproductor MP3 a la butxaca? Després van arribar els iPods d’Apple. Doncs l’iPhone sembla que ha desbancat aquest producte de Machintosh perquè a la memòria hi pot contenir centenars d’àlbums de cançons. Apple continua venent iPods, però fa anys que no n’ha fet noves versions.