27.12.2015 - 22:46
|
Actualització: 28.12.2015 - 12:44
‘El dia 2 de gener es trobarà una sortida a aquest empat aritmètic’, deia ahir Antonio Baños, cap de llista de la CUP a les eleccions del 27-S, després del sorprenent empat de vots a la tercera votació de l’assemblea nacional. Dissabte, doncs, el consell polític i el grup d’acció parlamentària es trobaran per decantar la decisió en favor de la investidura de Mas o en contra. ‘Es decidirà. Peti qui peti’, deia un diputat de la CUP després de comparèixer davant dels mitjans. Amb tot, el desenllaç començarà a gestar-se demà, amb la reunió que faran els quinze membres del secretariat nacional de la CUP. Us ho expliquem a continuació.
Demà el secretariat es reunirà i establirà quines sortides hi ha per a desempatar la situació que ha dibuixat l’assemblea nacional. L’opció més factible i probable és que encomanin a les tretze assemblees territorials de votar entre les dues opcions que van quedar empatades a 1.515 vots. Llavors, cada territorial, per mitjà dels seus representants, transmetrà la decisió al consell polític.
I què és el consell polític? És un òrgan de la CUP integrat per representants de les tretze assemblees territorials i els representants de les organitzacions que conformen la Crida Constituent (CC). En total té, aproximadament, una setantena de membres. Dins el consell polític, les territorials hi tenen dos terços dels membres i la CC l’altre terç.
Cada assemblea aporta un nombre definit de representants, d’acord amb un barem establert prèviament. Aquest pes es basa en la dimensió que té l’assemblea, és a dir, en el nombre de militants i regidors que té. Com més gran és, més representants té en el consell polític. Les assemblees aporten entre tres representants i sis, tot i que la majoria en tenen entre quatre i cinc.
Així doncs, aquesta setantena de representants que conformen el consell polític es reunirà dissabte amb el grup parlamentari i votarà. Això sí, els deu diputats no poden participar en la votació, perquè no hi tenen dret.