Com podem ‘catalanitzar’ el telèfon mòbil i l’ordinador?

  • Us expliquem els passos que heu de seguir per a configurar els dispositius electrònics en català

VilaWeb
Redacció
11.02.2022 - 20:59
Actualització: 11.02.2022 - 21:59

La presència del català en els dispositius electrònics és un dels grans reptes pendents. Segons un informe de la Plataforma per la Llengua, un 28,7% dels catalanoparlants tenen el mòbil configurat en castellà. En el cas dels joves, les xifres són encara més preocupants: solament un 24% dels catalanoparlants entre setze anys i vint-i-nou té el mòbil configurat en català, mentre que la proporció de joves castellanoparlants que el tenen en català és solament d’un 3,6%. En aquest article, us expliquem els passos que heu de seguir per a catalanitzar els vostres dispositius.

Com configurar el telèfon mòbil en català?

En els telèfons Apple, la configuració d’idioma és la mateixa per a tots els dispositius. Per canviar la llengua del sistema operatiu, cal entrar a l’aplicació Configuració, que reconeixereu perquè té una icona grisa amb rodes dentades. Seguidament, seleccionar l’opció “General”. Això farà que es desplegui un menú amb diverses opcions. A la part inferior, hi trobareu l’opció “Idioma i regió”. Quan hi feu clic, us apareixerà l’opció “Idioma de l’iPhone”. En pitjar-hi, us apareixerà una llista amb totes les llengües en què es pot configurar el telèfon. Caldrà que seleccioneu el català i feu clic sobre el botó “Canviar a català”, que apareixerà automàticament.

En els dispositius Android, la disponibilitat del català varia segons el model de telèfon. Si voleu comprovar si el vostre telèfon pot ser configurat en català, podeu consultar la guia d’aparells en català de Softcatalà. En aquest llistat, que comprèn pràcticament tots els models de telèfons mòbils que es poden trobar al mercat avui dia, s’indica quins poden ser configurats en català i quins no. La gran majoria de dispositius de les marques més venudes (com ara bq, Huawei, Samsung, Sony, Xiaomi i ZTE) incorporen el català. En el cas de Motorola i HTC, el català solament està disponible en els models més recents, com l’HTC One i el Moto G8.

Al contrari que en els dispositius Apple, en què el mètode per a canviar l’idioma del sistema operatiu és sempre el mateix, els passos a seguir per a configurar un telèfon Android en català poden canviar lleugerament segons el dispositiu. Però generalment, tots els models solen seguir un mètode molt similar al que us presentem a continuació.

Primerament, cal que entreu a l’aplicació Configuració, que en la majoria de models té una icona d’una roda dentada negra o grisa. Seguidament, haureu de seleccionar l’opció “Configuracions addicionals” o bé “Administració general”, segons el dispositiu que tingueu. Això farà que es desplegui un menú amb diverses opcions. A dalt, hi trobareu l’opció “Idiomes i introducció de text”, o bé “Idiomes i regió”*. Quan la pitgeu, us apareixerà l’opció “Idiomes”. Caldrà que seleccioneu el català (si el català no apareix automàticament, podeu seleccionar-lo tot pitjant l’opció “Afegir idioma”).

Com configurar l’ordinador en català?

La manera més fàcil i còmoda de configurar l’ordinador en català és mitjançant el Catalanitzador, un programa gratuït de Softcatalà que fa de manera automàtica tots els tràmits que calen. L’eina està disponible tant per als ordinadors amb sistema operatiu Windows com per als ordinadors amb sistema operatiu OS, és a dir, els ordinadors d’Apple. Més enllà de canviar la llengua del sistema, el Catalanitzador també estableix el català com a llengua de navegació del Firefox, el Google Chrome, l’Internet Explorer i el Safari i com a llengua d’escriptura per defecte.

Alternativament, podeu canviar l’idioma del vostre ordinador manualment. El procés és el mateix per a tots els models dels ordinadors Apple i Windows.

En els ordinadors Apple, heu d’entrar al programa Preferències del Sistema (el programa que té una icona grisa, amb rodes dentades). Seguidament, seleccionar l’opció “Idioma i regió” i fer clic al botó “+”, situat a la cantonada inferior esquerra de la pantalla. Això farà que s’obri un menú desplegable amb totes les llengües en què es pot configurar l’ordinador. Seleccioneu el català i feu clic al botó “Afegir”. Automàticament, apareixerà el missatge “Vols fer servir català com a idioma principal?”, i caldrà que feu clic a l’opció “Utilitzar català”. Una volta hàgiu acabat aquest procés, haureu de reiniciar l’ordinador perquè els canvis siguin efectius. Si no, l’ordinador continuarà funcionant amb la llengua en què estava prèviament configurat.

En els ordinadors Windows, heu d’entrar a l’aplicació Configuració, que reconeixereu perquè té una icona d’una roda dentada grisa. Seguidament, haureu de seleccionar el menú “Hora i idioma”, situat a la banda esquerra de la pantalla, i fer clic a l’opció “Idioma i regió”, que apareixerà al centre. Tot seguit, al bell mig de la pantalla, apareixerà el botó “Afegir un idioma”. Quan hi feu clic, s’obrirà un menú desplegable amb tots els idiomes amb què es pot configurar l’ordinador. Seleccioneu el català i feu clic al botó “Següent”, a la part inferior de la pantalla. Això farà que s’obri un nou menú, al centre del qual apareixerà l’opció “Establir com a idioma de Windows”. Seleccioneu la casella corresponent i, seguidament, feu clic al botó “Instal·lar”, a la part inferior de la pantalla. De la mateixa manera que en els ordinadors Apple, quan hàgiu acabat aquest procés haureu de reiniciar l’ordinador perquè s’hi facin els canvis. En cas contrari, l’ordinador continuarà amb la llengua en què estava prèviament configurat.

Els assistents de veu, l’últim escull del català

Si bé el català és present, pràcticament, en tots els models d’ordinador i en la gran majoria de models de telèfon mòbil, cap dels assistents de veu encara no el parla. El d’Amazon, l’Alexa, solament està disponible en vuit llengües, però l’assistent d’Apple, el Siri, pot parlar-ne més d’una vintena. Entre els idiomes en què es pot configurar, hi trobem el finès i el danès, dues llengües amb un pes demogràfic inferior al del català, però que disposen d’un estat propi.

L’assistent de veu dels telèfons Android, el Google Assistant, és capaç d’entendre el català, tot i que encara no el parla. De fet, tenint en compte que ja s’expressa en prop d’una cinquantena d’idiomes, és ben possible que es converteixi en el primer assistent de veu capaç de parlar en la nostra llengua.

* En alguns models antics, aquesta opció apareix directament quan s’obre l’aplicació de Configuració, sense haver de pitjar l’opció intermèdia “Configuracions addicionals”/ “Administració general”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor