Unes llibreries Catalonia a 11.000 km de Barcelona

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
05.09.2019 - 21:50
Actualització: 24.09.2024 - 03:58

Librerías Catalonia
Las Urbinas 17, Providencia
Mapa a Google
Santa Isabel 1235, Providencia
Mapa a Google

En l’arrencada de la Setmana del Llibre en Català, és adequat recordar les grans llibreries que ens han deixat les últimes dècades. Entre aquestes, una de molt important a Barcelona va ser la Llibreria Catalònia. Nascuda a la plaça de Catalunya el 1924, es va estar oberta gairebé noranta anys, però el 2013 va sucumbir a unes quantes crisis. Des d’aleshores, el seu local de la ronda de Sant Pere és ocupat per un establiment McDonald’s, però el seu esperit i nom es mantenen a milers de quilòmetres.

De la mà de la xilena Drina Beovic Gómez (1948-2001), el 1996 va obrir la porta una altra llibreria Catalonia a Santiago de Xile. ‘Des del començament va intentar recollir la tradició de la mítica llibreria barcelonina de la plaça de Catalunya’, com expliquen a la seva web, i durant la dècada dels noranta va arribar a disposar de quatre locals per tota la capital xilena, que li van permetre de posicionar-se com una de les llibreries més importants de l’àrea metropolitana. La mort de la fundadora, amb el canvi de mil·lenni, no va comportar la desaparició de les llibreries, perquè gràcies al seu marit, Arturo Infante, i també a les seves filles, Catalina i Laura, se n’han mantingut dues fins els nostres dies, a la comuna de Providencia, on intenten de preservar l’activitat cultural generada per la Drina. Una bona definició de la seva tasca és la que apareix al seu compte d’Instagram: ‘Llibrería familiar, fundada i liderada per dones.’

La família Infante Beovic no en va tenir prou amb la venda i distribució de llibres. La Catalina, una de les germanes, és autora d’uns quants llibres. I el pare, Arturo Infante, llicenciat en filosofia i filologia hispànica a la Universitat de Barcelona durant la dècada dels anys 1970, fugint de la dictadura d’Augusto Pinochet, de fet es va iniciar en el món editorial el 1974 a la capital catalana amb el segell Seix-Barral. Posteriorment va dirigir la filial del grup Planeta a Buenos Aires abans de tornar a Xile, on va fundar el 1990 l’Editorial Sudamericana Chilena i va presidir la Cambra del Llibre. Enmig d’aquest periple professional va crear el seu projecte més personal, l’Editorial Catalonia, l’any 2003. Com ell mateix explicava: ‘Catalonia té a veure amb la meva història: és com un homenatge a la meva història personal, a la continuïtat. La meva mare va néixer a Catalunya, jo hi vaig estudiar, hi ha la llibreria, que va ser el projecte de la meva dona… En el fons va ser un homenatge, agafar una cosa que ja hi era: l’au fènix, de les cendres tornar a començar.’

L’Editorial Catalonia es va estrenar amb el llibre Allende. Cómo la Casa Blanca provocó su muerte, de Patricia Verdugo, convertit ràpidament en el més venut de Xile aquell any. Des d’aleshores molts autors novells del país s’han anat integrant al seu catàleg, que també s’ha ampliat temàticament més enllà de les ciències socials, per a abastar entre més gèneres la investigació periodística, la narrativa, la poesia, la gastronomia, l’humor gràfic i la literatura infantil.

La primavera de 2018, una pluja torrencial gairebé va posar en perill el negoci. Els baixos del local emblemàtic de Las Urbinas, 17, van quedar inundats i es van perdre 6.134 llibres. La família va poder superar el tràngol amb iniciatives tan singulars com la transformació en obres d’art dels llibres malmesos.

I una mica més: Un amable lector ens explica que al costat mateix de la Catalonia de Las Urbinas hi ha la llibreria independent TAKk, fundada per un català que treballava a l’Altaïr de Barcelona i que se’n va anar a Xile per fer realitat el somni de crear i gestionar el seu propi negoci. ‘És una de les llibreries de referència per a molts intel·lectuals xilens i té una interessant secció de llibre infantil’, ens comenta.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor