Jaume Romagosa, el llibreter més mediàtic i discret de Suïssa

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb

Text

Martí Crespo

24.07.2020 - 21:50
Actualització: 24.09.2024 - 03:57
00:00
00:00

Hirschengraben, 8, Berna
Mapa a Google

El 2004, el filòsof i escriptor de Berna Peter Bieri va publicar, amb el pseudònim de Pascal Mercier, la novel·la Tren nocturn a Lisboa. El punt de partença d’aquesta història d’amor en temps de la dictadura de Salazar a Portugal és una llibreria de vell i el seu discret propietari. Tant l’establiment com el personatge no són una creació literària, sinó ben reals: es tracta de la llibreria Iberia de Berna, regentada durant una quarantena d’anys pel català Jaume Romagosa i Buscà. Indirectament i sobtadament, aquest modest llibreter va saltar a primera pàgina gràcies al bestseller mundial de Mercier i, a partir del 2013, amb la versió cinematogràfica que se’n va fer, protagonitzada per l’actor Jeremy Irons.

Però la història precisa de Romagosa, i especialment la seva infinita passió pels llibres, ens ha pervingut gràcies al documentari que durant tres anys, seguint el ritme del llibreter entre els seus milers de llibres, va filmar la cineasta Andrea Leila Kühni, encuriosida per descobrir què hi havia darrere una llibreria de tota la vida, a la cèntrica i transitada plaça de Hirschengraben de Berna, que era a punt de tancar la porta el 2011. D’aquella relació silenciosa entre Romagosa i Kühni, amb la càmera pel mig, en va néixer Der Antiquar am Hirschengraben, que descriu perfectament en imatges el món apartat i silenciós que Romagosa va habitar des de l’obertura del local, el 1970, fins pràcticament el final de la seva vida, el 18 de maig passat, a la residència de Burgerspittel, a noranta-set anys i envoltat de llibres.

El llibreter més conegut i alhora enigmàtic de Berna havia nascut el 22 de març de 1923 a Barcelona, fill del comptable Jaume Romagosa Catafau i de Teresa Buscà, d’una família de veterinaris de Sants. Aquest lligam amb la capital catalana, malgrat que es va trencar de ben petit quan els pares van emigrar amb ell a Berna per obrir-hi el Café Barcelona a l’Aarbergergasse, es va mantenir curiosament tota la vida. Així, segons els seus familiars, sempre que es presentava a algú solia dir: ‘Encantat, sóc Jaume Romagosa, català de Sants.’ El vincle amb la ciutat de naixement també es mantenia a l’estiu, on la família passava temporades en una casa que tenia a Sant Gervasi. En una d’aquestes estades temporals els va enxampar a Barcelona el cop d’estat feixista contra la República i van aconseguir fugir-ne a l’últim moment a bord d’un vaixell militar britànic rumb a Marsella.

Tornats a Suïssa, Romagosa va fer de professor d’idiomes a l’Escola de Comerç de Berna, va exercir de crític de cinema per al diari local Der Bund i va treballar de locutor de notícies a Ràdio Suïssa Internacional. També tenia temps per a dues passions: practicar el senderisme als Alps i viatjar. De fet, l’agost del 1968, mentre era en un congrés a Praga, el va enxampar la invasió soviètica de Txecoslovàquia. Després d’una setmana retingut amb més estrangers a l’hotel on s’estava, va poder fugir del país a bord d’un avió canadenc rumb a Linz.

El 1960 va obrir la seva primera botiga de llibre antics i d’ocasió, al barri de Monbijou de Berna, comprant biblioteques senceres, restes d’edicions i llibres exhaurits tant de literatura com de lingüística. I al cap d’una dècada va inaugurar la famosa llibreria Iberia de la plaça Hirschengraben, on es calcula que va arribar a acumular 25.000 volums, entre els quals hi havia més de cinquanta edicions antigues del Quixot i una primera edició de Goethe que, explicava, va salvar d’anar a parar al contenidor de paper. Aquest volum, el guardava a casa seva, en una mostra del seu cor dividit durant quatre dècades de professió: com a llibreter i botiguer volia vendre, però com a bibliòfil i lletraferit li costava desprendre’s dels llibres més valuosos.

El 2011 va posar punt final al recorregut d’Iberia, tot i que des de la rebotiga va continuar venent llibres per encàrrec fins el 2016. Els últims anys de la seva vida, Romagosa es va encarregar de deixar en bones mans els seus llibres més preuats: en va cedir molts a llibreters de segona mà de Berna i Biel, a més de la llibreria d’obra social Bücherbergwerk; la col·lecció de cinematografia, la va donar a la filmoteca Lichtspiel; les obres de temàtica de Barcelona, les va cedir al museu de la ciutat; i una bona part dels llibres de literatura, història i cultura catalanes formen part des del 2016 de la Donació Jaume Romagosa al Centre Català de Lausana i Ginebra. Amb tot el fons ben repartit i custodiat, des del 29 de maig el llibreter català de Berna ja reposa amb els seus pares al cementiri de Bremgarten.

I una mica més: Hem volgut recordar l’obra i la memòria de Jaume Romagosa just a la setmana del Sant Jordi (versió estiuenca). Una celebració nascuda fa gairebé un segle a Barcelona del gremi de llibreters que, a poc a poc, es va escampant fora del nostre país. A París, per exemple, la Librairie des Abbesses ja fa anys que ha acollit amb els braços oberts la diada i mira d’estendre-la per tot França com a Festa de les Llibreries Independents pels volts del 23 d’abril. Enguany, com que la data va caure en ple confinament, es va decidir d’ajornar al 13 de juny, malgrat que encara hi havia força restriccions a la mobilitat.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
303112345678910111213141516171819202122232425262728293031123456789
dldtdcdjdvdsdg
303112345678910111213141516171819202122232425262728293031123456789
Fer-me'n subscriptor