Un entrenador culer al país del criquet

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb

Text

Martí Crespo

17.08.2019 - 21:50
Actualització: 24.09.2024 - 03:58

Estadi del Bengaluru FC
Mapa a Google

Bangalore, la capital de l’estat indi de Karnataka, durant molts anys ha estat considerat el Silicon Valley de l’Índia. L’establiment el 1972 a la ciutat de la seu de l’Indian Space Research Organisation (l’agència espacial índia), juntament amb la presència creixent d’aleshores ençà de grans instituts i fabricants informàtics, juntament amb una florida d’empreses emergents, va configurar aquesta megalòpoli de més de vuit milions d’habitants al sud del subcontinent indi en un pol tecnològic de primer nivell a l’Àsia i al món.

Però ja fa sis anys, en un país on el criquet és l’esport que mou la massa, Bangalore ha començat a ser sinònim, tímidament, també de futbol. Hi té molt a veure la constitució, el 20 de juliol del 2013, del Bengaluru FC, el primer club professional de la ciutat nascut ‘amb la missió de contribuir a situar l’Índia al mapa del futbol mundial’. I no es pot negar que ho ha aconseguit: de competicions inferiors ha ascendit a la primera divisió del país, la joveníssima Superlliga índia. I enguany, en la primera temporada a l’elit futbolística, s’ha embutxacat el títol i tot.

En aquesta ascensió fulminant, hi té molt a veure el tàndem de catalans format pel granollerí Albert Roca Pujol i el sabadellenc Carles Cuadrat. Tots dos, passada l’etapa de jugadors en uns quants equips, van optar per continuar lligats al futbol com a entrenadors. Van començar acompanyant Frank Rijkaard al Galatasaray turc i a la selecció de l’Aràbia Saudita. Després, ja separats de l’ex-tècnic blau-grana, van aterrar a la selecció del Salvador i el 2016 van canviar de continent per encarregar-se del Bengaluru, sempre amb Roca com a primer entrenador. Van aconseguir que fos el primer equip indi a arribar a la final de l’AFC Cup, la segona competició de clubs més important de l’Àsia. Van obtenir també una Copa Federació (2017) i una Supercopa (2018), juntament amb l’assistent Marc Huguet, el preparador físic Mikel Guillem, l’entrenador de porters Edu Gasol i el fisioterapeuta Senén Fernández, i Roca va ser distingit com a entrenador de l’any el 2018 per la Football Players Association in India (FPAI).

Quan va plegar del càrrec, el juny del 2018, el va succeir el seu amic i assistent fins aleshores Carles Cuadrat, que comparteix protagonisme al primer equip amb uns quants jugadors del país, que també han tingut el seu paper en la victòria a la Superlliga: els mallorquins Juanan Gonzalez i Xisco Hernández i els catalans Albert Serran i Dimas Delgado, a més de l’ajudant tècnic Gerard Zaragoza.

Si visiteu la capital tecnològica i futbolística de l’Índia, doncs, no us n’aneu sense la samarreta del Bengaluru FC amb el nom d’un d’aquests ja herois locals al dorsal!

I una mica més: La Superlliga índia va néixer el 12 d’octubre de 2014 amb la idea d’oferir una competició de futbol de gran qualitat per a milions de seguidors i l’objectiu de convertir l’Índia en un poden futbolístic mundial i ajudar-la a qualificar-se per al Mundial del 2026. Per això els deu clubs que en formen part no han parat de captar talent nostrat, en forma de jugadors i entrenadors, ja a la primera temporada. La plantilla del primer equip del Bengaluru FC, doncs, no és pas cap anècdota, sinó una tendència a la Superlliga. L’ampostí Josep Gombau és d’ençà del 2018 l’entrenador del Delhi Dynamos, amb els mallorquins Xisco Hernández i Martí Crespí i el migcampista d’Igualada Adrià Carmona entre els seus jugadors i Pau Rovira de tècnic de porters.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor