Dreifaltigkeitsberg: cent anys del pulmó claretià al sud d’Alemanya

  • Viatjant pel món a la recerca d’obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb

Text

Martí Crespo

05.07.2024 - 21:40
Actualització: 24.09.2024 - 03:53

Dreifaltigkeitsberg
78549 Spaichingen, Alemanya
Mapa a Google

Seminari de Vic, 16 de juliol de 1849. En una habitació d’aquest edifici immens no gaire lluny del centre, sis sacerdots s’afanyen a constituir una nova congregació missionera, els Fills de l’Immaculat Cor de Maria, per combatre a la seva manera l’ambient anticlerical imperant a la península ibèrica durant la primera meitat del segle XIX. Ben aviat, aquella llavor plantada a la capital d’Osona seria coneguda amb el nom de claretians, en honor de l’impulsor principal, Antoni Maria Claret i Clarà (Sallent, 1807 – Abadia de Fontfreda, 1870), que un any després fou enviat a Cuba com a flamant nou arquebisbe de l’illa caribenca. La seva marxa inesperada dificulta l’arrencada de la congregació i és, de fet, la primera gran prova de foc que han de superar els seus cinc companys de seminari: Josep Xifré, Esteve Sala, Domènec Fàbregas, Jaume Clotet i Manuel Vilaró.

Cent setanta-cinc anys després de la fundació, les missions claretianes són presents actualment –amb desenes de centres i escoles– en força racons d’una seixantena de països de l’Àfrica, Amèrica, l’Àsia i Europa. En aquest últim continent, precisament, un lector habitual de la secció, Enric Fornàs, va topar fa alguns anys amb un santuari gestionat per la congregació mentre voltava per Alemanya. A la petita ciutat de Spaichingen (Baden-Württemberg), explica, va visitar la Dreifaltigkeitsberg, la muntanya de la Trinitat, “un lloc amè amb un panorama magnífic” i principal centre espiritual de la regió. I es va sorprendre, afegeix, de trobar-hi una escultura del fundador dels Fills de l’Immaculat Cor de Maria i de les Religioses de Maria Immaculada: Antoni Maria Claret i Clarà.

Aquest indret situat a gairebé mil metres d’altitud i amb Spaichingen als peus es va convertir fa un miler d’anys en un lloc de pelegrinatge, sobretot a partir de l’obertura d’una primera capella de fusta al segle XIII. L’any 1666 el constructor tirolès Christian Bader hi va aixecar una església barroca, ampliada i redissenyada a la dècada del 1760. En aquella època sembla que també es va plantejar la idea d’establir-hi un monestir, una possibilitat que no es va materialitzar fins fa just un segle. En efecte, el 12 de desembre de 1923 el patronat de l’església de Spaichingen va cedir el terreny i l’edifici als claretians amb l’encàrrec principal que protegissin i administressin l’indret. El 1924, doncs, una comunitat de la congregació d’origen vigatà va fixar-hi la residència i d’aleshores ençà és l’encarregada de la supervisió del pelegrinatge, de la pastoral a la muntanya i d’oferir alguns serveis religiosos per a les comunitats veïnes, com l’hospital i la residència de gent gran de Spaichingen.

La fundació d’aquella primera comunitat claretiana a Alemanya, afegeix en un missatge electrònic el claretià Màxim Muñoz, la van protagonitzar una colla de joves alemanys i polonesos formats a Cervera: “D’aquells primers claretians alemanys, cal destacar el P. Peter Schweiger, que va dirigir la congregació com a superior general del 1949 al 1967, el primer que no provenia de la península Ibèrica.”

A banda l’estàtua d’Antoni Maria Claret a l’exterior, el recinte inclou atraccions com ara un antic forn de pa que encara es fa servir de tant en tant, residències per a retirs espirituals i una important col·lecció de més de mig centenar de pessebres de factures diverses i procedències de tot el món, alguns dels quals fabricats fa tres segles.

I una mica més: Del 7 al 16 de juliol, una vuitantena de missioners claretians de tot el món s’apleguen a Vic en un congrés d’espiritualitat per a commemorar els 175 anys de la fundació de la congregació.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàspora catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
L'estàtua d'Antoni Maria Claret.
La muntanya de la Trinitat.

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor