Benvinguts a Los Lunas de Valencia!

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb

Text

Martí Crespo

09.10.2020 - 21:50
Actualització: 24.09.2024 - 03:57

Jutjats del comtat de Valencia
501 Luna St, Los Lunas, Nou Mèxic
Mapa a Google

És probable que, si us pregunten per municipis al món que portin el nom de València, us vingui al cap la ciutat de Valencia, capital de l’estat veneçolà de Carabobo i un dels principals pols econòmics del país sud-americà. Fundada el llunyà 1555, ara mateix té més habitants que no pas la València mediterrània, amb la qual es va agermanar el 1985. Cal dir, amb tot, que la llista d’indrets anomenats com la capital del País Valencià és força més extensa i s’estén per gairebé tots els continents. Així, podem trobar Valències en racons tan allunyats del nostre país com per exemple Austràlia, el Brasil, Colòmbia, l’Equador, les Filipines i fins i tot en un barri residencial de Lahore, al Paquistan, en una regió al nord-est de Sud-àfrica i a l’illa caribenca de Trinitat i Tobago! I com a mínim quatre indrets més porten aquest nom als EUA, on hi ha segurament el cas més curiós de tots: el del comtat de Valencia.

En efecte, com destacava fa pocs mesos el vexil·lòleg Joan-Marc Passada, aquesta comarca valenciana a l’Oest Llunyà fou fundada el 1844 en territori mexicà i incorporada el 1852 a l’estat de Nou Mèxic, on ocupa actualment una extensió de 2.770 quilòmetres quadrats i té una població d’aproximadament 75.000 habitants, repartits en mitja dotzena de municipis i unes quantes àrees municipals descentralitzades (una de les quals també porta el nom de Valencia). Però si avui ens fixem especialment en el Valencia County és perquè comparteix alguna cosa més amb la nostra València. Des del 1990, el comtat disposa d’un escut oficial, elaborat pel grafista local David Córdova per simbolitzar ‘la identitat i la unitat’ del territori, que s’inspira ni més ni menys en el que Pere el Cerimoniós va concedir el 1377 al cap i casal del Regne de València.

Tal com es pot comprovar fàcilment a la seu dels jutjats del comtat, als vehicles i l’oficina del xèrif, als segells administratius i en alguns espais públics més d’aquest racó nord-americà, l’escut representa de fet una original simbiosi de les dues Valències separades per gairebé nou mil quilòmetres de distància: als quatre pals de gules en camp d’or dels comtes-reis de Barcelona, flanquejats per les dues eles en record de la doble lleialtat de València al rei Pere durant els dos setges que va patir de Castella, Córdova va decidir de substituir-hi una fulla de llorer per un bitxo ben picant i afegir-hi, per sota, el sol quadribarrat que apareix a la bandera de l’estat de Nou Mèxic, símbol del poble zia originari d’aquest territori.

I un detall final, per acabar-ho d’arrodonir. Sabeu com es diu la petita capital del comtat? Los Lunas! Fa trenta anys, doncs, creant aquest escut tan nostrat, David Córdova ens va marcar al mapa, sense adonar-se’n, on tenen el cap els que estan a la lluna de València.

I una mica més: El Valencia County amaga una darrera curiositat, vinculada amb les eleccions presidencials que justament han de tenir lloc als EUA el 4 de novembre vinent. És el comtat que té el rècord més llarg de predicció del guanyador al país, atès que en tots els comicis des del 1952 els valencians de l’oest han votat majoritàriament pel candidat que finalment ha acabat accedint a la Casa Blanca.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Façana dels jutjats a Los Lunas, Valencia County.
Escut oficial del Valencia County.
Placa amb l'escut del comtat de Valencia.
Una parella de policies a la seu de l'oficina del xèrif del comtat.
L'escut de la policia del comtat de Valencia, a Nou Mèxic.

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor