Arrenca la temporada de calçots també als Països Baixos

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb

Text

Martí Crespo

12.01.2024 - 21:40
Actualització: 24.09.2024 - 03:53

Kaap Amsterdam
IJdijk 10, Amsterdam, Països Baixos
Mapa a Google

A la pàgina LaCalcotada.com, la primera data que apareix a l’agenda per a poder degustar els seus calçots amb salsa romesco és el dissabte, 13 de gener. Fins el 23 de maig, de fet, hi apareixen una quinzena de dates més per a apuntar-se a les macrocalçotades que ja fa alguns anys que s’organitzen sota aquesta marca comercial. Fins ací, més enllà de la innovació d’haver-s’hi d’apuntar per internet, no hi hauria més coses dignes d’esment tret de l’indret on tenen lloc les menjades: Amsterdam i Eindhoven. La raó per la qual les calçotades multitudinàries d’aquest portal es fan en dues grans ciutats dels Països Baixos té nom i cognom: Julià Delós.

En aquest investigador en electrònica del barri de Rocafonda de Mataró (Maresme), quan es va traslladar a viure a Eindhoven fa tretze anys per completar estudis amb un doctorat a la ciutat on té la seu Philips, l’última cosa que li va passar pel cap va ser que hi acabaria descobrint un negoci ben allunyat de la tecnologia i que el té entretingut i feliç d’aleshores ençà: exportar la cultura del calçot als Països Baixos. La cosa, tal com sol explicar, va anar de la manera més atzarosa possible: el març del 2014, per celebrar el seu aniversari, se li va acudir de convocar una calçotada al restaurant Ketelhuis amb productes enviats directament per la cooperativa S’ha Acabat el Bròquil de Mataró. La resposta multitudinària i entusiasta de la gent que s’hi va apuntar va fer la resta.

Aquella celebració esporàdica no va tenir rèplica el 2015, però es va recuperar el 2016 gràcies a la insistència dels amics i ja es va convertir en tota una tradició el 2017 i el 2018, amb més de mig miler de persones a cada convocatòria. L’èxit va ser tan gran, i l’oportunitat de negoci tan evident, que Delós va decidir de fer el pas d’aparcar la recerca en microelectrònica i de convertir aquell passatemps en l’ocupació principal. El pas endavant, amb tot, va coincidir amb l’entrebanc de la pandèmia de covid-19, amb confinaments i tancament de fronteres inclosos, una sotragada que va poder superar gràcies a una petita producció de calçots d’un pagès neerlandès que li va permetre de cobrir els compromisos adquirits aquell 2020.

L’experiència pandèmica, superada pels pèls, va obligar-lo a introduir algunes modificacions al pla de negoci, com ara pensar a oferir l’enviament a domicili de lots amb calçots, salsa romesco, pitets i un porró de vi tant als Països Baixos com a Flandes, Bèlgica, Luxemburg, Alemanya i Irlanda, a més d’ampliar l’oferta de calçotades multitudinàries en ciutats neerlandeses més enllà d’una convocatòria l’any. D’ençà del 2021, el Kaap d’Amsterdam i el KEVN d’Eindhoven acullen els primers mesos de l’any els esdeveniments de LaCalcotada.com, amb desenes de milers de calçots provinents majoritàriament dels horts de S’ha Acabat el Bròquil a les Cinc Sénies de Mataró. La resposta del públic? Molts catalans que hi assisteixen li han dit que s’hi senten com a casa. I quant als neerlandesos que s’aventuren a anar a “una barbacoa de cebes”, Delós assegura que molts es transformen i en surten amb ganes de repetir i compartir amb les seves amistats un àpat que els resulta culturalment estrafolari i divertit.

Les calçotades i els lots de calçots són els dos pilars de la croada personal de l’emprenedor mataroní per a fer arrelar aquesta tradició culinària tan nostrada al nord d’Europa, juntament amb iniciatives puntuals com les botigues temporals obertes a Eindhoven durant la temporada de calçots. I, de moment, se’n va sortint amb nota: les xifres d’assistents als seus esdeveniments no paren d’augmentar i ja hi ha una restauradora de la ciutat de Tilburg que, amb la matèria primera proporcionada per Delós, organitza les seves pròpies calçotades cada any. No és estrany, doncs, que ja li balli pel cap la idea de muntar un concurs de calçots als Països Baixos, seguint els passos de la gran Festa de la Calçotada de Valls.

I una mica més: Abans de les calçotades, els Països Baixos ja van ser pioners a importar una altra tradició cultural ben catalana: la sardana. El 1987, un grup de músics neerlandesos va fundar la Principal d’Amsterdam, l’única cobla sardanista nascuda fora dels Països Catalans, rebatejada posteriorment com a Cobla Amsterdam.

PS: Un parell de lectores de la secció ens informen amablement que ja fa uns quants anys que es fan calçotades ben concorregudes a la Universitat Agrícola de Wageningen, a Alemanya, i també al Casal Català de Brussel·les, on són l’acte estrella de l’any i des de fa poc col·laboren amb un productor de Flandes per a mirar de tenir el producte principal de proximitat. Ah! I també envien calçots a Europa la gent d’Hortànic.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàspora catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Una calçotada als Països Baixos.
Lot de calçots a domicili.
Calçotada a Amsterdam.
Calçotada a Tilburg.

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor