El retratista del Rei Sol

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca de racons, objectes, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
05.08.2019 - 21:50
Actualització: 24.09.2024 - 04:02

Col·lecció de retrats fets per Jacint Rigau
Palau de Versalles
Mapa a Google

‘Vui als vint de juliol mil sis cents cinquanta nou, jo Joseph Morat, domer de Sant Joan de Perpigna, fai fe com he batejat segon rito de santa mare Iglesia, a Hyacintho-Honorat-Matias-Pere Màrtir-Andreu-Joan, fill de M. Matias Rigau (y Ros) y de Maria cònjuges. Foren padrins Andreu Langlet y Roza Cazals.’ És la inscripció de baptisme a l’actual catedral de Sant Joan de Perpinyà de Jacint Rigau-Ros, nascut dos dies abans a la capital del Rosselló, que pel tractat dels Pirineus seria annexada al Regne de França el 7 de novembre següent. Serà, justament, ja sota les ordres de la monarquia francesa que Hyacinthe Rigaud, com se’l coneixerà a França, es convertirà en un nom de referència en el terreny de les arts.

A la mort del seu pare, el 1671, Rigau es va formar com a daurador a Carcassona de la mà de Pierre Chypolt. Posteriorment, va freqüentar a Montpeller els tallers de Pau Peset, Enric Verdier i Antoni Ranc, i després d’una estada de quatre anys a Lió va aterrar a París, on es va establir el 1681 a la zona de la parròquia de Saint-Eustache, un barri ple d’artistes, pintors, dauradors, gravadors, músics, editors i ebenistes. Ja com a membre de l’Acadèmia Reial de Pintura i d’Escultura, i després d’haver estudiat alguns anys a Roma amb els mestres italians, va arribar el seu màxim reconeixement com a retratista oficial dels reis de França, tal com demostra l’àmplia col·lecció de retrats seus presents als palaus de Versalles.

Gràcies, sobretot, al del Rei Sol, Lluís XIV (1701), veritable emblema de la monarquia francesa, Rigau va fixar definitivament el cànon dels retrats reials a l’època: columna i paisatge de fons, grans vestimentes, posa solemne, colors intensos… De fet, com es diu a la web oficial del Castell de Versalles, Rigau va acabar fixant la manera oficial de retratar-se de les corts europees fins ben entrat el segle XIX.

I una mica més: Al barri de Sant Mateu de Perpinyà, des del llunyà 1833, hi ha el Museu Rigaud.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor