Un columnista de The New York Times acusa Sánchez d’hipòcrita amb Palestina per la repressió a Catalunya

  • Bret Stephens assenyala que el reconeixement de l'estat palestí contradiu l'actuació del govern espanyol amb les minories nacionals i els moviments independentistes

VilaWeb

Redacció

29.05.2024 - 10:40
Actualització: 29.05.2024 - 11:30

El periodista nord-americà Bret Stephens ha publicat un article a The New York Times que assenyala la hipocresia del govern espanyol amb el reconeixement de l’estat de Palestina, tenint en compte com ha maltractat les minories nacionals i ha reprimit l’independentisme català i basc. “Encara que l’opinió pública espanyola dóna un suport aclaparador al reconeixement ràpid de l’estat palestí, és una altra història quan es tracta dels moviments independentistes d’Espanya”, diu l’articulista conservador, que va guanyar el premi Pulitzer el 2013.

Seguidament, Stephens repassa la resposta violenta i judicial en contra del referèndum de l’1-O i l’independentisme. “Encara que la participació va ser baixa, en part perquè la policia espanyola va blocar forçosament la votació, el govern català va dir que gairebé el 90% dels votants eren partidaris de la independència. El govern central de Madrid va respondre destituint el govern català i imposant el govern directe”, assenyala.

Així mateix, recorda que sota el govern de Pedro Sánchez, el Tribunal Suprem va condemnar per sedició els presos polítics, que més tard van ser indultats. “Aquest any, la cambra baixa del parlament espanyol va votar per concedir una amnistia als implicats en la campanya del 2017 com a part d’un acord per a mantenir el govern de Sánchez, malgrat el vet del senat. El 70% de l’opinió pública espanyola s’oposa a l’amnistia. Els catalans no són l’única minoria ètnica a Espanya que ha buscat la independència, només per trobar una repressió violenta”, continua.

Stephens també detalla com als anys vuitanta el govern socialista de Felipe González es va endinsar en la guerra bruta contra l’independentisme basc amb esquadrons de la mort, que van perpetrar segrests, tortures i assassinats. “El govern espanyol va qualificar els separatistes de terroristes, i, de fet, alguns ho eren, encara que les seves tàctiques semblen suaus en comparació amb les d’Hamàs. Quan el conflicte va acabar l’any 2011, havia causat més de 1.000 morts”, detalla.

Però no s’acaba aquí. El periodista nord-americà també esmenta que l’estat espanyol encara controla les ciutats de Ceuta i Melilla, tot i que són en territori africà i el Marroc en reclama la sobirania. “Estan protegides per tanques frontereres i fortificacions extensives que recorden molt la tanca fronterera d’Israel amb Gaza”, assegura.

Finalment, apunta que a tot Europa hi ha moviments independentistes i cita els casos d’Escòcia, Flandes, Còrsega, entre més. “Molts d’aquests moviments tendeixen a tenir afinitats amb els palestins, per raons òbvies. Més difícil d’explicar són els governs que reprimeixen els qui busquen la independència a casa mentre aplaudeixen els de fora. Alguns ho podrien anomenar desviació. Per a altres, sembla hipocresia”, conclou.

A part d’escriure a The New York Times, Stephens col·labora amb l’NBC i és l’editor de SAPIR: A Journal of Jewish Conversations. Anteriorment, havia treballat a The Wall Street Journal i havia exercit d’editor en cap a The Jerusalem Post. Tot i les seves posicions neoconservadores, ha expressat el seu rebuig a les polítiques de Donald Trump.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor