16.11.2022 - 21:40
Un virus estrany s’ha apoderat dels coloms del Regne Unit. La malaltia els afecta el sistema nerviós i els canvia el comportament. Per això els anomenen coloms zombis. Els animals infectats presenten símptomes que no s’havien vist fins ara. Tenen el coll tort –i se’ls pot doblegar completament enrere–, els tremolen les ales, perden pes, tenen espasmes, perden l’equilibri, caminen en cercles i fins i tot n’hi ha que no poden volar. També els canvia el color dels excrements, que es tornen verds.
L’origen de la patologia es troba en el paramixovirus (PPMV) o virus de la malaltia de Newcastle. Al Regne Unit els símptomes van aparèixer per primera vegada a l’illa de Jersey, concretament a l’àrea de la Mànega. El portaveu del refugi d’animals de l’illa explica al diari The Mirror que aquestes últimes setmanes hi ha augmentat la quantitat de coloms ingressats. I des d’allà els coloms han anat contagiant més ocells, cosa que ha encès les alertes per l’aparició d’un brot.
Tanmateix, aquest virus no és pas exclusiu d’Anglaterra, sinó que es troba en diversos indrets del planeta. Salvador Macip, investigador de la UOC i de la Universitat de Leicester explica: “N’hi ha per tot el món. Ara, on s’ha vist de cop i volta aquest brot ha estat al Regne Unit. És molt possible que d’ara endavant es vegi en molts més països. És molt contagiós i perillós per als coloms perquè segueix un patró molt ràpid a l’hora d’escampar-se. De fet, és un virus que va originar-se a l’est i que ja s’ha estès per tot Europa i per Amèrica.” Precisament aquesta rapidesa en els contagis és el fet més preocupant: “Que s’escampi tant i tan de pressa és inusual, per això cal estar especialment alerta.”
Les xarxes socials s’han omplert de vídeos i fotografies dels coloms zombis, perquè els canvis en el comportament han causat una gran expectació. Potser haurem d’acostumar-nos-hi, perquè és precisament durant els mesos més freds i humits quan el virus pot sobreviure més temps.
♦️Zombie 🧟♂️ pigeons : A fatal viral disease has turned pigeons in the UK's Jersey into zombie-like creatures, causing them to develop twisted necks and walk around in circles. pic.twitter.com/Di1TsnEwP7
— 👑Raja Barman.🦁💙🌞❤️⛳ (@RajaBar16891293) November 1, 2022
Monstrous illness transforming British pigeons into living zombies with horror symptoms https://t.co/QjpP4YBS9K pic.twitter.com/OuZg7srYrF
— ʇsǝɟ_ן!ʌǝ (@evil_fest) October 26, 2022
Els coloms zombis poden infectar les persones?
Ara com ara, tot sembla indicar que el virus no és transmissible a les persones, més enllà de possibles casos de conjuntivitis en cas de contacte amb ocells malalts. “Salta d’un ocell a un altre i pot arribar a ser difícil de controlar, però no s’ha vist que afecti les persones”, diu Macip. Això passa perquè solament es transmet pels excrements, o unes altres secrecions, i amb el contacte directe.
Com es pot evitar que es propagui?
No hi ha cap tractament ni cap vaccí contra aquesta malaltia, de manera que molts ocells es moren en pocs dies. “En part és perquè no hi ha hagut investigació i en part perquè fins fa molt poc era una malaltia amb poc impacte. Per tant, l’única solució que hi ha és evitar que es propagui i pot caldre sacrificar animals”, diu Macip. A Anglaterra s’intenta d’aïllar-los per evitar que encomanin el virus als altres. Al refugi de l’Illa de Jersei són sacrificats per evitar el contagi. “Per evitar que es propagui a gran escala pot ser més senzill sacrificar tots els animals allà on es detecti un brot”, diu Macip. A més, explica que podria arribar a casa nostra, tot i que ara com ara no cal preocupar-se: “Seria més fàcil que s’escampés si fossin ocells migratoris, perquè són els que es mouen de l’un costat a l’altre. Ara, si continua escampant-se com fins ara, pot anar passant de país en país a poc a poc. No es pot pensar que això és una cosa que només passa a Anglaterra. El virus és prou estès i pot ser que arribi a Catalunya amb quantitats prou grans”, diu.