Protesta multitudinària a Colòmbia en una vaga general contra el govern de Duque

  • La mobilització es produeix en un moment en el qual hi ha una onada de protestes arreu de l'Amèrica del Sud

VilaWeb

EFE

22.11.2019 - 15:10

Els colombians van sortir ahir al carrer per expressar de manera contundent el seu refús a la política econòmica i social del president conservador Iván Duque, una protesta sense precedents en la història recent de país i que es produeix en un moment en el qual hi ha una onada de protestes arreu de l’Amèrica del Sud.

La jornada va començar amb manifestacions pacífiques que van recórrer els principals carrers i avingudes de Bogotà i altres localitats del país i es van prolongar fins ben entada la nit amb una gran cassolada.

Les protestes no van estar exemptes d’actes vandàlics principalment a Bogotà, Cali i algunes ciutats, que va fer que les autoritats locals declaressin el toc de queda en algunes d’ells.

Marxes arreu del país

La vaga general que es va portar a terme és una resposta al ‘paquet’ de mesures econòmiques que, segons els sindicats, el govern de Duque vol proposar al congrés per modificar el règim laboral i de jubilacions en detriment dels treballadors.

A Bogotà, desenes de milers de persones entre estudiants, treballadors, indígenes i col·lectius negres van omplir la Plaça de Bolívar, el centre del poder polític i judicial de Colòmbia, amb missatges de ‘El govern no inverteix en l’educació per temor a l’emancipació’ o ‘Més salaris, menys impostos’.

La protesta a Medellín, que va ser majoritàriament pacífica tot i que hi va haver enfrontaments entre encaputxats i policies, va tenir com a punt de trobada el Parc de les Llums. En aquesta manifestació van participar un grup d’ex-combatents de les FARC que es van acollir a l’acord de pau, que diumenge que ve compleix tres anys.

Un d’ells va ser Rodrigo Londoño, president del partit Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC), sorgit de la desmobilització de l’antiga guerrilla, que va participar envoltat de guardaespatlles.

‘Estem arraconant als que volen que seguim en guerra (…) Jo espero que escoltin al poble, tinc l’esperança que raonin i escoltin la veu del poble, el poble està demanant pau i està demanant reconciliació’, va dir als periodistes Londoño, conegut en la seva època de guerriller com ‘Timochenko’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor