27.08.2016 - 10:10
BOGOTÀ, 27 (EUROPA PRESS)
El líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, àlies ‘Timochenko’, anunciarà aquest diumenge 28 d’agost, l’alto el foc definitiu i, seguint l’actuació del president, Juan Manuel Santos, demanarà als guerrillers que compleixin el cessament de les hostilitats.
‘Timochenko’ donarà aquestes instruccions als seus homes a les 16.00 hores –les 23.00, hora catalana–, des de l’hotel Nacional de l’Havana (Cuba), trobada en la qual es preveu que convoqui oficialment la desena conferència de la guerrilla, en què les FARC prendran la decisió de dissoldre’s com a grup armat, segons informa Caracol Radio.
Així, l’alto el foc entraria en vigor a partir de les 00.00 del 29 d’agost de manera bilateral, posant fi de manera oficial a un conflicte que ha durat més de mig segle.
Un dia abans, Santos ha anunciat que havia ordenat a la Força Pública, integrada per militars i policies, que la treva definitiva amb la guerrilla de les FARC començarà el 29 d’agost.
“Com a comandant en cap de les Forces Militars, vaig ordenar el cessament del foc definitiu amb les FARC des del 29 d’agost a les 00.00 (hora local)”, ha informat des de l’esplanada del Congrés, on ha acudit per lliurar el text de l’acord de pau.
Santos ha celebrat a través del seu compte oficial de Twitter el “cessament del foc bilateral i definitiu”, que ha recordat “comença aquest dilluns”. “Ha arribat el final del conflicte!”, ha celebrat.
NEGOCIACIONS DE PAU
El Govern i les FARC van signar dimecres un acord de pau després de quatre anys de negociacions a l’Havana (Cuba) per acabar amb un conflicte armat de més de mig segle que ha deixat més de vuit milions de víctimes. La firma de l’acord definitiu tindrà lloc entre el 20 i el 30 de setembre, si bé encara no s’ha decidit el lloc en el qual es farà l’acte.
Alhora, el text haurà de ser ratificat pels colombians, convocats el pròxim 2 d’octubre al Plebiscit per la Pau, en què decidiran el futur del país.
El Tribunal Constitucional ha avalat que se celebrés la consulta, i ha declarat que perquè l’acord s’aprovi es necessita un llindar mínim d’un 13 % del cens electoral –més de 33 milions dels 48,7 milions d’habitants de Colòmbia– a favor, és a dir, es requereixen uns 4,5 milions de vots a favor del ‘sí perquè els acords rebin el suport popular o una votació semblant pel ‘no’ perquè siguin rebutjats.