11.09.2017 - 16:13
ALACANT, 11 (EUROPA PRESS)
Les associacions de pares d’alumnes de centres concertats i públics Concapa i Fapa Gabriel Miró d’Alacant han assegurat este dilluns que estudien una mobilització contra el decret-llei de plurilingüisme de la Conselleria d’Educació davant el que consideren una imposició del valencià i la conculcación del dret fonamental a l’Educació.
“No ens deixen una altra eixida que el carrer”, ha manifestat el president de la FAPA, Ramón López, i ha apuntat que es podria mobilitzar als pares per a finals de setembre o principis d’octubre “per a la defensa perquè les famílies puguen triar llengua vehicular”.
Després de reunir-se amb el president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, el president de la Gabriel Miró ha opinat que el decret-llei conculca eixe dret fonamental i ha anunciat que en el marc de la Plataforma Pel Dret a Triar la Llengua Vehicular, que conformen al costat de Covapa i l’associació Idioma i Educació, “seguir lluitant perquè en les escoles entre no solament l’aire de la tardor, sinó també l’aire de la llibertat”.
Encara que ha assenyalat que no s’ha adoptat una decisió concreta sobre possibles mobilitzacions, sí ha indicat que s’estudia instar la fiscalia perquè “actue d’ofici”, així com sol·licitar l’empara del Tribunal Constitucional.
“I d’estar en el carrer al costat de les famílies per a defendre, una cosa tan important com és el dret a triar la llengua vehicular. No volem triar, com alguns tracten de dir per a ridiculitzar-nos, si es dóna matemàtiques o es dóna ciències socials; això tenim assumit que és una tasca del Govern a l’àmbit nacional i la part proporcional de la Comunitat”, ha subratllat López.
No obstant açò, ha entès que als seus fills els serà “més fàcil aprendre o dur a terme el currículum si se’ls indica en la llengua materna”. I ha precisat que no és “per a res, un atac al valencià. Ens sentim molt orgullosos de ser valencians i de viure en una comunitat on tenim dos llengües oficials, que és una riquesa cultural”.
“Tampoc és coartar la possibilitat als nostres fills de conéixer més idiomes. Tant de bo el sistema públic fóra capaç de tindre alumnes amb possibilitat de saber castellà, valencià, anglés i fins i tot el xinés tan famós”, ha afirmat.
Per la seua banda la presidenta autonòmica de pares de centres concertats, Julia Llopis, ha denunciat el “desemparament” que han sentit davant el decret-llei que “s’ha tret de la mànega la Conselleria” i amb ell que s’estan “rient de les famílies” al “no acatar”, al seu juí, la suspensió cautelar dictada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).
“Ens sentim desemparats perquè no podem recórrer”, ha advertit i ha dit que “ningú” pot “llevar ni negar” a les famílies triar la llengua en les aules i ha opinat: “usar armes legals com ha fet el conseller Vicent Marzà i el secretari autonòmic ens pareix que ens ha ninguneado i anem a anar a fiscalia i al constitucional, on faça faltada”.
Així mateix, ha recordat que el divendres la seua organització a nivell nacional va demanar explicacions al Ministeri d’Educació pel decret-llei. A més, Julia Llopis ha agregat: “no és normal que molts professors no hagen pogut accedir a la seua plaça per no tindre la titulació i està vacant la plaça i s’estan portant docents d’altres comunitats”.
CESSAR SÁNCHEZ
Per la seua banda, el president provincial, el ‘popular’ César Sánchez, ha manifestat que la Diputació seguirà “defenent l’interés públic” i els “drets fonamentals” dels alumnes de la província.
“Anem a seguir treballant jurídicament perquè s’execute la suspensió cautelar del decret, mal anomenat, de plurilingüisme de la Comunitat”, ha exposat i ha indicat, sobre el nou decrete-llei, que s’estudia jurídicament “el que és: una burla al TSJCV i el Consell s’erigix en substitut del tribunal superior en interpretar les lleis”.
Ha insistit que s’han de “respectar” les dos llengües oficials i “al mateix temps s’ha de respectar la llibertat dels pares. No es pot usar llengua per a oprimir a una altra”. Ha assegurat que hi havia “un consens” amb la llei d’Ús i Ensenyament del Valencià en la societat i en la comunitat educativa que “respectava la pluralitat de territoris”.
“El decret-llei intenta atemptar contra eixa pluralitat i no entendre que la Comunitat és heterogènia, diversa i que hem de respectar des de les administracions”, ha assenyalat.
Ha advertit que la Diputació buscarà la fórmula per a “paralitzar” el nou decrete-llei i que “suspenga cautelarment com diu el TSJCV, són les competències que tinc com a president de la Diputació”, ha agregat i ha sostingut: “esgotaré totes les vies judicials perquè es respecte la llibertat dels pares per a triar l’educació dels seus fills”.