Col·leccionar històries vinícoles: celler Quim Batlle, amb Barcelona a les envistes

  • Aquest celler de la DO Alella ha presentat el Foranell Coriolis 2019, un vi que manté la identitat salabrosa dels seus vins, però amb una lluminosa joventut

VilaWeb
Barcelona des de les vinyes del celler Quim Batlle, a Tiana.

Text

Montserrat Serra

26.06.2021 - 21:50

La denominació d’origen Alella té una virtut amb la qual cap altre territori vinícola del principat no pot competir: la proximitat amb Barcelona. I el celler Quim Batlle, que és el primer de la DO un cop surts de la ciutat tot seguint la línia de mar cap al Maresme, es troba tan sols a quinze quilòmetres de Barcelona, al municipi de Tiana, a la Serralada de Marina, alçat i de cara a mar. La vista entre vinyes, alzines i pins que des de la finca la Sentiu tenen els visitants que arriben al celler Quim Batlle és d’aquelles que impacten. El celler se situa a la vall de ca l’Andreu, a 320 metres d’altitud, i la ciutat de Barcelona queda tan a prop que la pregunta que es fa el visitant que trepitja per primera vegada aquest paratge és com és possible tenir un paradís vinícola i natural tan enganxat a la gran ciutat. I no és l’únic. Des de les dues valls vinícoles de la DO Alella, la vall Cirera i la vall de Rials, esplèndides, les vinyes verdes vora el mar tenen a la dreta una vista magnífica de Barcelona, des del vessant marítim, amb la muntanya de Montjuïc de protagonista.

Joaquim Batlle, propietari del celler, conrea tres hectàrees de vinya que són molt ben airejades. Els arriba el foranell, un vent que bufa de mar a muntanya i que dóna nom a la seva gamma de vins. Batlle va comprar la finca el 1993 i va trigar cinc anys a plantar-hi els ceps. L’any 2006 va comercialitzar els primers vins. Ell, fill i nét de pagesos, va plantar les varietats de casa de l’avi: pansa blanca, garnatxa blanca i picapoll blanc. A la part més alta i ventosa de la muntanya té la garnatxa perquè presenta una fulla més dura i aguanta millor; la pansa blanca, a la banda de baix, i el picapoll el situa a les zones més costerudes.

Joaquim Batlle

Joaquim Batlle, president de la DO Alella des del 2013, fa vins d’agricultura ecològica. Elabora tres monovarietals de les tres varietats de raïm que té plantades. La singularitat dels seus vins és que els elabora en tines d’acer inoxidable dins les quals fan llargues criances amb les mares. De manera que la gamma de blancs pot sortir al mercat amb tres anys de criança a la tina i dos anys en ampolla. Això els confereix una estructura, una maduresa i una salinitat que els converteix en vins molt gastronòmics.

Tanmateix, tenir el vi tant de temps al celler és una inversió considerable. De manera que aquest mes Joaquim Batlle ha presentat un nou vi, el Foranell Coriolis 2019, un blanc de cupatge (5% de picapoll blanc, 55% de pansa blanca, 40% de garnatxa), criat nou mesos amb les mares, però posat al mercat tot just després. De fet, segons que ha explicat Batlle, aquest vi havia de sortir el 2020, però la covid-19 i el tancament de la restauració van retardar-ne l’arribada al mercat. És un vi jove, però que manté la personalitat del celler, amb uns tocs salabrosos que el fan molt mineral i un gust amarg final molt elegant. És jove, però contundent i potser, ha explicat Batlle, amb vista a l’any vinent, el temps de contacte amb les mares serà menor.

Amb l’estratègia del Coriolis, el celler Quim Batlle continua l’aventura vinícola i mira d’afrontar l’etapa postcovid, també amb una oferta enoturística cada vegada més completa.

Vinyes a la finca de la Sentiu del celler Quim Batlle, a Tiana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor