27.05.2024 - 17:24
|
Actualització: 27.05.2024 - 17:45
La Fundació València Diversitat (FVD), juntament amb les entitats que en formen part, Lambda, Avegal i el Club Esportiu LGTBI+ Dracs València, han anunciat que es retiraven del projecte Gai Games 2026 a València. Denuncien que l’Ajuntament de València i la Generalitat, governats pel PP i Vox, ha segrestat el projecte.
“Durant els últims quatre anys, la FVD i les seues organitzacions membres han treballat incansablement al costat de la Federació de Gai Games per a organitzar un esdeveniment inclusiu, divers i respectuós amb els valors i drets de la comunitat LGTBIQ+ i altres col·lectius en risc d’exclusió. No obstant això, el canvi en el panorama polític després de les eleccions del 2023 ha posat en perill aquests principis fonamentals”, diuen en un comunicat.
Exposen que l’estructura original de gestió dels Gai Games 2026 era encapçalada, inicialment, per les entitats LGBTIQ+, amb la col·laboració i el suport de les administracions valencianes. Però denuncien que ara ha estat substituïda per un comitè organitzador creat ad hoc per l’actual govern de l’Ajuntament de València. Segons que expliquen, aquesta nova estructura permet a l’ajuntament de mantenir el control sobre qualsevol aspecte del torneig, sense l’obligació de tenir en compte l’opinió o el vot de la resta de membres.
Amb això, les entitats temen que no es respectaran aspectes “irrenunciables” del projecte original, i que es “posa en risc la integritat de l’esdeveniment”. A més a més, assenyalen que si acceptassen l’estructura imposada per l’ajuntament de María José Catalá, les entitats LGBTIQ+ es veurien obligades a carregar les possibles conseqüències fiscals, penals i legals de les decisions preses per PP i Vox.
La sortida del projecte de les entitats socials i de l’empresariat LGBTIQ+ implica que avui dia cap organització LGBTIQ+ dóna suport a aquest esdeveniment. “En cas de continuar endavant amb els Gai Games 2026 a València, es desenvoluparien sense el suport del col·lectiu, la qual cosa implicaria un gran descrèdit, no sols per a la competició en si mateixa, sinó també per a la seua entitat licitadora, la Federació de Gai Games”, diuen les entitats.
Retallades de drets
En el comunicat, les entitats també han fet referència a l’avanç de la ultradreta en bona part d’Europa i la proximitat de les eleccions europees. De fet, emmarquen la decisió en aquest context, i com a resposta a les polítiques de retallada i atacs als drets LGBTIQ+ dels governs actuals de l’ajuntament i la Generalitat.
Recorden que s’han retirat llibres infantils, films i obres de teatre, i que hi ha hagut retallades en campanyes i serveis d’assistència a persones del col·lectiu. A més, ja van denunciar l’intent de l’Ajuntament de València de controlar i polititzar la marxa de l’Orgull, “com una maniobra de pinkwashing o blanqueig de les seues polítiques en contra del col·lectiu”.
Lambda i més organitzacions també van censurar la “usurpació” de llocs en els consells consultius LGBTIQ+ i Trans del País Valencià per part de càrrecs polítics del PP, “en contra dels seus propis estatuts, fins a arribar al contrasentit de designar un batlle d’aquest partit com a representant trans en el consell autonòmic”.
Possible crida al boicot
La FVD ja ha traslladat a la Federació de Gai Games la seua oposició als jocs a València, i ha reafirmat el seu suport perquè l’esdeveniment es trasllade a qualsevol altra ciutat més respectuosa amb els drets del col·lectiu, com ara Múnic.
“En cas que la Federació de Gai Games decidís finalment mantenir València com a seu dels Gai Games 2026, la FVD ja ha anunciat que, lamentablement, es veurà obligada a oposar-se fermament al projecte i cridar al boicot de l’esdeveniment en l’àmbit local, nacional i internacional, tenint la certesa que comptarà amb la comprensió i suport de múltiples entitats i organitzacions amigues, així com de la societat en general”, acaben.
Reaccions
Per part seua, l’Ajuntament de València diu que respecta la decisió de la FVD, però recalca que l’organització de l’esdeveniment pertany a la Federació de Gai Games. Els membres de l’oposició ja han mostrat el seu rebuig a l’actuació del govern de Catalá.
“El comunicat que avui llancen les entitats anunciant la seua retirada definitiva demostra que tenim un govern liderat per una batllessa que, de manera interessada, només utilitza la realitat LGTBI per a blanquejar la seua LGTBI-fòbia. No ha entès que aquests jocs suposaven una bona oportunitat per a mostrar el compromís de la ciutat amb els drets i la igualtat de les persones LGTBI en el marc de l’esport, però, una vegada més, la senyora Catalá només veu aquest esdeveniment en termes econòmics”, ha dit Lluïsa Notario, regidora de Compromís.
“Els Gai Games són un esdeveniment que hauria de ser liderat pels col·lectius LGTBI, però ara l’Ajuntament de València pretén organitzar un esdeveniment del col·lectiu LGTBI sense el col·lectiu LGTBI. Un contrasentit”, ha dit José Muñoz, regidor del PSPV.