25.01.2016 - 12:23
|
Actualització: 25.01.2016 - 15:05
La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat la voluntat de construir un nou espai polític català a partir de les experiències que han funcionat tant en les eleccions municipals com en les estatals. ‘Creiem que l’aposta d’un nou espai polític més enllà de partidismes és l’aposta de futur’, ha defensat en una conferència de premsa al Pati Llimona de la capital catalana.
Els òrgans interns de Barcelona En Comú impulsaran una assemblea constituent que en els propers mesos haurà de definir com s’estructura aquest nou espai polític, ‘que no serà una coalició ni una suma de sigles’. Colau s’ha mostrat disposada a participar activament en el projecte, tot i que ha insistit que no té ‘aspiració’ a ocupar altres càrrecs diferents al de batllessa.
Les coalicions de Barcelona En Comú a les eleccions municipals i d’En Comú Podem a les generals demostren, segons Colau, que és ‘necessari’ configurar un espai polític permanent d’àmbit català. BComú vol fer ‘un pas endavant’ i superar les coalicions i les ‘sopes de sigles’ per articular un projecte conjunt d’esquerres que aspiri a canviar la realitat catalana. ‘No estic parlant de coalicions, sinó d’un espai que vagi molt més enllà de les lògiques partidistes’, ha explicat.
El nou projecte mantindrà ‘l’ADN’ que ha estat clau per als triomfs electorals de BComú: ‘Es tracta de crear nous espais polítics que permetin treballar en xarxa, on tothom pugui aportar vingui no d’una organització política, on hi hagi protagonisme ciutadà i on la defensa dels drets socials, la lluita contra la corrupció i la defensa de la sobirania i del dret a decidir en el senti més ampli del concepte estiguin al centre de la proposta’.
Els dirigents de BComú han aprofitat el final del cicle electoral per llançar la proposta i, tot i que no s’han marcat un calendari concret, sí que han explicat que intentaran configurar aquest nou espai polític durant els propers mesos. De fet, com ha reconegut Colau, ja fa temps que internament i de manera informal les organitzacions i els partits que s’integren en BComú parlen de la possibilitat d’anar més enllà en la confluència.
Més enllà de les coalicions electorals, Colau ha remarcat que Barcelona En Comú s’ha allunyat de les ‘quotes’ en el funcionament diari de l’organització. En la pràctica quotidiana de l’Ajuntament de Barcelona, tot i pertànyer a diferents partits, els regidors de govern han actuat de manera coordinada, assumint que formen part del mateix projecte polític. És precisament això el que l’alcaldessa vol impulsar a l’àmbit català i a través d’una única plataforma política. A més d’ICV, EUiA, Guanyem i Procés Constituent, a Colau també li agradaria veure-hi participar la CUP i la part ‘més catalanista’ del PSC.
El referèndum ja no és línia vermella per pactar amb PSOE
El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i Colau han insistit que el referèndum sobre la independència de Catalunya no és cap ‘línia vermella’ per encarar unes negociacions de govern a l’estat. ‘Si el PSOE creu que té una proposta que pot convèncer la ciutadania de Catalunya, que la plantegi’, ha demanat Domènech. Tant ell com Colau han lamentat que les negociacions amb els socialistes no hagin començat formalment, tot i l’oferiment que Pablo Iglesias els va fer divendres passat. ‘Volem parlar’, ha subratllat el líder d’Ecn Comú Podem, que veu necessari un pacte que ‘faci fora el PP’ del govern espanyol.