Colau reivindica el lideratge dels municipis per afrontar la crisi de refugiats

  • Barcelona encapçala una trobada d'alcaldes del 'sí que es pot' que se sumen a la xarxa de ciutats-refugi impulsada per l'ajuntament

VilaWeb

ACN

04.09.2015 - 21:59
Actualització: 04.09.2015 - 22:19

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat el lideratge dels municipis per afrontar la crisi migratòria que arriba a Europa fugint de la guerra. ‘Refugiats, sigueu benvinguts’, ha exclamat durant les jornades municipalistes que l’han reunit aquest divendres amb diversos alcaldes del ‘sí que es pot’. Colau ha dit que sent ‘vergonya’ de la passivitat del govern espanyol per resoldre un problema que ja ha causat centenars de morts i refugiats pels conflictes a Síria, Irac, Eritrea i Afganistan, entre més. La batllessa ha celebrat que, pocs dies després d’haver anunciat que Barcelona es converteix en ciutat-refugi, s’han rebut centenars de cartes oferint-se a acollir refugiats.

Colau ha llegit alguns dels missatges que han arribat a l’ajuntament, com el de l’Anna: ‘Fa temps que vaig deixar de veure les imatges que surten per televisió. Em tapo la cara perquè tot això em supera. Vull col·laborar amb els refugiats. Puc acollir una o dues persones. No els faltarà menjar, roba, higiene i comprensió. Tinc una discapacitat del 46% i no us vull enganyar, sóc pensionista des dels 50 anys i ara en tinc 57. Però puc col·laborar i, a més, necessito fer-ho’, explica la carta. Si l’Anna pot col·laborar, com no ha de fer l’estat espanyol? Vergonya!’, ha exclamat la batllessa.

En pocs dies centenars de ciutats catalanes i de l’estat espanyol s’han sumat al projecte de ciutats-refugi, algunes de les quals han estat presents en l’acte d’aquest divendres a l’Estació del Nord de Barcelona en el cos dels seus batlles. Minuts abans de l’inici del míting polític, moltes d’aquestes persones han participat en un acte d’homenatge a les víctimes de la crisi humanitària.

Barcelona ha estat la primera ciutat en declarar-se refugi per a les persones que fugen de la guerra, però immediatament se li han sumat altres ciutats, com València. També s’hi han declarat Saragossa, Pamplona, A Corunya i Madrid. La batllessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, ha estat una de les protagonistes del míting d’aquest divendres. Ha destacat ‘el fantàstic exemple de Barcelona’ i ha apuntat que Madrid ja ha inclòs una partida de 10 milions d’euros en el pressupost municipal per exercir les funcions d’una ciutat-refugi per a centenars de desplaçats per la guerra. Una gran bandera situada a l’ajuntament així ho anuncia, ha explicat.

‘Sí que es pot’

Gairebé 100 dies després de la configuració dels nous ajuntaments i de la consolidació de les candidatures hereves del 15-M, Barcelona ha estat escenari d’una trobada municipalista entre batlles del ‘sí que es pot’. Madrid, Badalona, Santiago de Compostel·la, Saragossa, Cadis, Pamplona i, òbviament Barcelona, han compartit l’experiència dels primers mesos de mandat amb les centenars de persones que s’han acostat a l’Estació del Nord.

Carmena ha estat una de les més aplaudides en l’acte d’avui. La batllessa madrilenya ha recordat que, en pocs mesos, Madrid ha aconseguit aturar 1.200 desnonaments -molts d’ells iniciats per l’empresa municipal d’habitatge- i ampliar el parc de lloguer social, en col·laboració amb les entitats financeres. ‘Vam arribar a temps i els vam aturar. Imagineu l’alegria d’aquella gent’, ha exclamat.

Precisament la ‘felicitat’ dels ciutadans és el seu objectiu número 1 i així ho ha remarcat en la part final del discurs. ‘Venim de 25 anys de governs de dretes que han ressaltat que l’eficàcia està relacionada amb les empreses privades. Nosaltres demostrarem que no és així’, ha afirmat. ‘Quan no hi ha ànim de lucre, sinó satisfacció en veure com el nostre treball reverteix en la felicitat de la gent s’obté molt més que un compte de dividends’, ha afegit.

Colau ha estat l’encarregada de cloure l’acte polític refermant el compromís que la va catapultar a la batllia de Barcelona: ‘No permetrem que mai més hi hagi ciutadans de primera i de segona’. En front d’aquells que ‘no volen acabar amb la pobresa, sinó amb els pobres’, la líder de BComú ha subratllat que des del passat 24 de maig les coses han començat a canviar a centenars de ciutats de l’estat espanyol. ‘Hem començat a deixar que passi l’aire fresc als ajuntaments perquè deixi de fer olor de ranci. Els ajuntaments mai més seran els del 3%, els dels mecanismes de transferència de renda a les constructores ni els dels pagaments de favors als lobbys’, ha dit.

Colau i Carmena no han estat soles. Prop d’un miler de persones ha omplert a vessar l’Estació del Nord de Barcelona -fins i tot els passadissos estaven plens- per escoltar-les a elles i a d’altres batlles. La batllessa de Badalona, Dolors Sabater, el de Saragossa, Pedro Santiesteve; el d’A Corunya, Xulio Ferreiro; el de Santiago de Compostel·la, Martiño Noriega; el de Pamplona, Joseba Asiron i el de Cadis, José María González, també han pres la paraula durant l’acte. Precisament abans del míting del vespre, tots ells han estat rebuts per la batllessa de Barcelona a l’ajuntament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor