Colau i els cinc vots de Catalunya Sí que es Pot collen Iglesias per al 20-D

  • La batllessa va defensar 'una república catalana fraterna' i Catalunya Sí que es Pot s'aparta de l'unionisme en la crítica a Forcadell

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

27.10.2015 - 02:00
Actualització: 27.10.2015 - 09:33

Cinc diputats dels onze que té Catalunya Sí que es Pot van votar ahir a favor de Carme Forcadell com a presidenta del parlament. Fou una decisió acordada dins el grup parlamentari, amb la voluntat de fer visible el trencament d’una divisió neta entre independentistes i unionistes. ‘Aquests vots d’avui no tenen cap translació a cap altra votació o debat, particularment el d’investidura’, va avisar Lluís Rabell. Però el gest té un component destacat, perquè trenca el front unionista i fa encara més gran, indiscutible, la determinació a favor d’un camí de ruptura.

Un camí de ruptura respecte de la Catalunya autonòmica, tal com Forcadell va expressar en el seu discurs de proclamació i que ningú de Catalunya Sí que es Pot no va criticar ni desautoritzar, a diferència dels representants de Ciutadans i del PP.

El gest de Catalunya Sí que es Pot, a més, arriba en el moment que comença la cursa a les eleccions espanyoles, convocades ahir per Mariano Rajoy. I també l’endemà d’un discurs potent d’Ada Colau presentant la proposta de Barcelona en Comú per a bastir una candidatura d’esquerres a les eleccions del 20 de desembre. Que inclogui Podem, però no a qualsevol preu: Colau es va declarar partidària d’una proposta catalana amb grup propi al congrés espanyol, i que pugui articular amb Podem els punts en comú. ‘Tenim diferències, d’estil per començar’, va dir de la formació de Pablo Iglesias, a qui va demanar valentia. ‘Us demano que continueu essent valents. Fem allò que sempre hem dit: més enllà de les sigles, importen els processos de canvi i el protagonisme de la gent. Siguem valents i coherents amb allò que sempre hem dit; és l’hora d’empènyer junts per posar fi al règim de la tristesa.’ Això va dir Colau a Iglesias, en espanyol, perquè quedés clar a qui s’adreçava.

En resum, Colau demana a Podem una cosa semblant a allò que demana Compromís: que faci un pas al costat, que accepti que l’espai preeminent l’han de tenir les formacions pròpies del país que ja fa temps que hi treballen i que han demostrat en conteses anteriors que tenen capacitat de connexió amb l’electorat.

I Colau fixava l’objectiu que s’hauria de proposar la coalició: ‘Defensar Barcelona, el municipalisme de Catalunya i l’estat, la sobirania de Catalunya i avançar cap una república catalana fraterna, solidària i sense fronteres.’

Ací podeu veure el vídeo de l’acte íntegre en què Colau va fer aquestes declaracions:

La resposta d’Iglesias
Pablo Iglesias va haver de sortir a justificar el vot favorable de cinc diputats de Catalunya Sí que es Pot a la proclamació d’una presidenta del parlament independentista i amb un discurs que va acabar amb ‘visca la república catalana’. Va haver de justificar-ho a Madrid, on els diaris espanyols van carregar les tintes contra Podem per aquest fet.

‘Nosaltres estem disposats a escoltar. En aquesta votació es podia votar només sí o en blanc, i, enfront d’aquells que diuen que hi ha una Catalunya sorda en contraposició a l’altra meitat de Catalunya, nosaltres diem: “cap problema que les institucions funcionin, cap problema a ser els únics que a Catalunya podrem parlar amb tothom”.’

També va respondre a la petició de Colau perquè Podem fos valent: ‘Nosaltres vam estar a l’altura a les eleccions municipals, quan vam ajudar que tant a Barcelona com a Madrid, Saragossa, Cadis i la Corunya hi pogués haver ajuntaments del canvi, i crec que en aquestes eleccions tothom estarà a l’altura.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor