14.07.2016 - 15:29
BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat aquest dijous que la ciutat “ha d’avançar cap a un model de coproducció de polítiques públiques”, on l’administració exerceixi d’agent facilitador i la ciutadania en sigui l’autèntica protagonista.
Ho ha dit en la seva intervenció en la conferència ‘Urban Age Shapping Cities’ de la Biennal d’Arquitectura de Venècia, en què ha explicat que l’agenda del Govern municipal està influenciada pel moviment dels indignats.
En aquest sentit, Colau ha assenyalat que l’agenda de la capital catalana té com a objectius revertir el creixement de les desigualtats, impulsar un nou model econòmic, la governança metropolitana, i impulsar el rol de les ciutats en l’àmbit internacional i el debat europeu.
“Volem que Barcelona sigui la capital de la informació, un referent internacional en el desenvolupament d’un model econòmic que faci compatible la prosperitat, la cohesió i sostenibilitat”, ha insistit, i ha asseverat que cal recuperar la tradició de lideratge públic que havia tingut la ciutat.
Ha subratllat que el 15M va suposar una “autèntica revolució ciutadana i una impugnació global a la classe política existent” per la seva incapacitat de donar resposta a les necessitats de la gent, i també ha recordat el paper de moviments com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per evidenciar la importància de l’autoregulació ciutadana, segons ella.
TURISME
Colau ha advertit que l’absència de regulació en matèria turística ha afavorit un creixement del descontentament ciutadà als barris on hi ha hagut més pressió: “Els veïns es veuen desplaçats pel creixement d’allotjaments i pel risc d’una nova bombolla especulativa semblant a la del mercat immobiliari”.
També ha alertat del risc d’una progressiva terciarització de l’economia, i ha fet una aposta per la reindustrialització, el desenvolupament de sectors emergents i la incorporació de la dimensió metropolitana en qüestions com la contaminació, el transport, l’energia, l’ocupació, l’economia, les polítiques industrials i la fiscalitat.
A més, l’alcaldessa ha destacat que les ciutats han d’intervenir en els problemes globals, com la crisi dels refugiats; la lluita contra el canvi climàtic i el procés de construcció europea, i ha lamentat que els estats “no escolten prou” les ciutats, i ha demanat que se’ls consideri subjectes de canvi, en les seves paraules.