[VÍDEO] El coet Starship d’Elon Musk, el més gran del món, s’enlaira i aterra amb èxit

  • Les tres darreres vegades, l'aeronau va esclatar pocs minuts després de l'enlairament o es va perdre durant el vol

VilaWeb

Redacció

06.06.2024 - 15:17
Actualització: 06.06.2024 - 16:05

El coet Starship de SpaceX, la companyia aeroespacial d’Elon Musk, s’ha enlairat i aterrat amb èxit. S’ha enlairat poc abans de les 15.00 –hora catalana. És la quarta vegada que Musk posa a prova el coet. Les darreres vegades, l’aeronau va esclatar pocs minuts després de l’enlairament o es va perdre a mig vol. Aquesta vegada, l’aeronau ha aterrat amb èxit en una plataforma ubicada al golf de Mèxic.

Vegeu les imatges de l’enlairament i l’aterratge.

La nau, la més gran i potent mai construïda, té una altura de 120 metres i una potència que multiplica per dos la dels coets Saturn V que van dur a la Lluna la missió Apollo. L’Starship, de fet, és la nau que haurà de transportar astronautes a la Lluna en la missió Artemis de la NASA, successora de l’Apollo.

L’Starship es va presentar el 2017 i s’ha desenvolupat d’ençà del 2005. L’objectiu és abaratir al màxim el cost dels llançaments, l’única manera perquè els humans puguin fer vols rutinaris a la Lluna, Mart i més enllà. Aquest ha estat el pla original d’Elon Musk d’ençà que va fundar SpaceX el 2002. El coet té un sistema reutilitzable, dissenyat per a portar gent i material.

Ha seguit una estratègia per passos molt semblant a la de Tesla, en què primer va presentar un cotxe d’edició limitada molt car (l’esportiu Roadster) que va permetre de finançar una producció molt més gran d’un cotxe menys car (el Model S), i, posteriorment, fabricar en massa els models 3 i Y. Finalment, Tesla desenvolupa el seu cotxe de 25.000 dòlars, una vegada ja ha assolit les economies d’escala necessàries.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor