03.01.2025 - 21:40
L’ambient al carrer és diferent; la gent està més alegre, li brillen els ulls, hi ha més trànsit i fins i tot uns quants tornen a casa després de dies de desplaçament. Tot aquest canvi és conseqüència de l’arribada d’un comboi de la coalició internacional contra l’autoproclamat Estat Islàmic encapçalada pels Estats Units a la ciutat de Kobane, però aquesta vegada no és per a fer una patrulla sinó que arriben per construir una base militar en un antic hotel de la ciutat.
El matí del 2 de gener, el comboi que transportava materials de construcció i reforços logístics va arribar a Kobane enmig dels combats entre les Forces Democràtiques de Síria (SDF) i grups armats amb el suport de Turquia al pont de Qaraquzak i la presa de Tixreen, al riu Eufrates. Duien estructures prefabricades, maquinària per a excavar rases, equips de vigilància i tancs de combustible.
Feia dies, especialment després de la caiguda del règim sirià, que la ciutat rebia amenaces directes i atacs de Turquia i els seus grups armats. Uns quants responsables turcs i fins i tot el president Erdogan havien anunciat al desembre que executarien una operació militar contra els kurds a Síria amb l’excusa d’assegurar les seves fronteres i posar fi al terrorisme, en referència a les forces kurdes, que controlen al voltant del 30% de la superfície siriana.
L’ofensiva d’onze dies encapçalada per Haiat Tahrir al-Xam va posar fi a un govern de cinc dècades de la família al-Assad el 8 de desembre, cosa que va empènyer Turquia a llançar un atac paral·lel contra les forces kurdes de les SDF. Els grups armats amb suport turc han pressionat molt per arrabassar el control de Kobane i l’estratègica presa de Tixreen amb el suport dels avions de guerra turcs, fins ara, sense èxit.
“La gent ha de sortir a ballar avui. Estem contents. És molt bona notícia perquè així estarem segurs i no haurem de fugir de casa nostra aquest hivern. Potser ara podrem dormir tranquils. Crec que tots els civils a Kobane tenen una maleta amb els documents preparats per si cal fugir”, diu Zeineb, una jove mestra d’una escola de la ciutat.
Desenes de persones, a peu o amb cotxes, s’acosten al lloc on s’estableix la base militar per comprovar les notícies i els vídeos publicats a les xarxes socials sobre l’arribada del comboi. Els brillen els ulls, somriuen i tornen enrere. Molts truquen als familiars que havien fugit fa setmanes i els demanen que tornin a Kobane.
“Quan l’Estat Islàmic va atacar la ciutat el 2014, vam fugir. Vam anar a Turquia. Vam ser-hi un temps, però després vam tornar i vam reconstruir la ciutat. Encara no hem gaudit de les nostres cases noves. No volem tornar a deixar la ciutat. Aquesta base és una garantia per a nosaltres. Així sabrem que Turquia no ens tornarà a bombardar”, diu Comerd, propietari d’un petit establiment.
El 2019, el president dels Estats Units d’aleshores, Donald Trump, va decidir de retirar les forces nord-americanes del territori sirià després d’una trucada amb Erdogan. Turquia va aprofitar l’avinentesa per fer una operació militar terrestre i aèria que va posar fi a l’ocupació de dues ciutats al nord-est de Síria. Els Estats Units van tornar més tard. Ara tan sols tenen uns nou-cents soldats i unes quantes bases al nord-est de Síria. Del 2019 ençà, no havien construït o establert cap base militar a Kobane. Aquesta serà la primera en sis anys.