30.05.2017 - 14:24
BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)
Un projecte entre el Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC) i del BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) han iniciat un projecte de col·laboració per investigar la relació entre la malaltia ateroscleròtica i l’Alzheimer, han informat en un comunicat.
L’acord, que contempla realitzar estudis d’imatge vascular, cognitives i neuroimatge, permetrà sumar les dues entitats més grans en investigació d’Espanya en sumar un total de 6.000 individus sans, convertint-se en la major iniciativa a nivell mundial en aquest sentit.
L’investigador principal de l’estudi, Valentí Fuster, ha afirmat que fa anys que s’especula amb la idea que el risc de desenvolupar la malaltia cardiovascular està relacionat amb el risc de sofrir una deterioració cognitiva i la malaltia de l’Alzheimer.
Segons el cardiòleg, allò que fins ara eren hipòtesis basades en dades agregades, podrà ser desxifrada amb aquesta col·laboració, que permetrà avançar en la indagació de si “existeix un nexe real entre ambdues malalties o si són espectres del mateix procés”.
L’estudi Alfa del BBRC compta amb 2.743 participants d’entre 45 i 75 anys i la cohorte Pesa-CNIC-Santander del CNIC disposa de 4.184 pacients d’entre 40 i 55 anys.
L’Alzheimer i l’aterosclerosi es caracteritzen per presentar una progressió llarga i lenta que comença molt abans de la manifestació dels primers símptomes: en el cas de l’Alzheimer, les alteracions en el cervell comencen 20 anys abans que apareguin els primers símptomes, i amb l’aterosclerosi es manifesten 10 anys abans de sofrir un atac cardíac o un ictus cerebral.
Ambdues malalties comparteixen factors de risc com l’obesitat, la hipertensió, la hipercolesterolemia, la hiperglucemia i el sedentarisme, a més de que està demostrat que els factors de risc cardiovasculars incrementen de manera acumulativa el risc de dipositar la proteïna amiloide en el cervell, que és la principal proteïna involucrada en l’Alzheimer, si bé encara es desconeixen si ambdues malalties comparteixen un procés subjacent.