26.09.2024 - 17:59
|
Actualització: 26.09.2024 - 20:05
La comissió de recerca al congrés espanyol sobre els atemptats del 17 d’agost de 2017 a la Rambla de Barcelona i a Cambrils (Baix Camp) ha aprovat avui el pla de treball registrat per PSOE, Junts i Sumar. Entre més coses, inclou una petició perquè es desclassifiquin informes del Centre d’Intel·ligència espanyol (CNI) sobre l’atac.
Ho han indicat a EFE fonts parlamentàries després de la sessió de la comissió, de quinze minuts. El 8 d’octubre es tornarà a reunir per aprovar la llista de compareixents. Ahir, el govern espanyol acceptà de desclassificar els documents.
La relació amb Es-Satti i més informació destacada
Entre les dades que vol tenir la comissió, hi ha els informes del CNI sobre la relació d’aquest centre amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satti, el dirigent de la cèl·lula gihadista que va atemptar el 17-A.
En el document aprovat, se sol·licita que el consell de ministres espanyol desclassifiqui la informació reservada o secreta sobre els atemptats, d’acord amb la llei de secrets oficials espanyola. Sol·liciten al CNI informació del registre de visites a es-Satti a la presó de Castelló de la Plana i transcripció de les entrevistes dels membres del CNI amb l’imam.
També demanaran el permís de residència de llarga durada d’Abdelbaki es-Satti i l’expedient de sol·licitud de residència; la circular a escala policíaca, si n’hi va haver, advertint de l’aplicació del reglament europeu sobre precursors d’explosius i el sumari del cas amb vídeos i proves de veu dels testimonis.
També demanaran la prova documental fotogràfica de la furgoneta blanca, marca Mercedes BENZ, matrícula 2958-BVZ, que es va trobar al carrer de Sant Pere, de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), dies després de l’explosió a Alcanar, propietat d’Abdelbaki es-Satti, i que és al dipòsit Ègara, a Terrassa (Vallès Occidental), dels Mossos d’Esquadra.
Hi ha més documents que es faran públics, com ara els acords de les juntes de seguretat autonòmiques sobre coordinació entre forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol i els Mossos d’Esquadra d’ençà del 2011 i la informació que és en poder de les forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol sobre possibles amenaces terroristes durant el període 2016 i 2017.
Fonts del govern espanyol han indicat que no veuen cap problema a desclassificar informes del CNI sobre els atemptats perquè entenen que no hi ha res compromès.