La directora del CNI admet haver espiat el president Aragonès i l’entorn de Puigdemont amb autorització judicial

  • Les escoltes, segons que ha assegurat Esteban, es van fer amb l'aval explícit del tribunal suprem espanyol

VilaWeb

Redacció

05.05.2022 - 14:47
Actualització: 05.05.2022 - 20:50

En una compareixença davant la comissió de secrets oficials del congrés espanyol, la directora del CNI, Paz Esteban, ha admès haver espiat amb autorització judicial al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, com també a l’entorn del president Puigdemont a Waterloo. Així ho han explicat fonts coneixedores de la compareixença a TV3 i l’ACN.

La llista d’espiats que ha mostrat té divuit noms. Segons que han afegit aquestes fonts, inclou també alguns membres de l’entorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Waterloo com Josep Lluis Alay, cap de l’oficina de l’expresident, així com dos membres d’Òmnium entre els quals hi ha Marcel Mauri, i dos de l’ANC no confirmats. També hi consta el diputat de la CUP Carles Riera. A més, segons les mateixes fonts, al llistat també hi ha persones sense projecció pública. Per altra banda, alguns dels noms del llistat estaven tatxats en negre.

Esteban, així i tot, no ha ofert cap detall sobre la majoria dels que apareixen al llistat de Citizen Lab i que, a priori, no tenen cobertura legal. Tampoc ha explicat si el CNI va emprar el programari Pegasus per a dur a terme aquestes escoltes, que es van fer amb l’aval del tribunal suprem espanyol.

En declaracions posteriors a la compareixença d’Esteban, el portaveu d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, ha explicat que la directora del CNI ha confirmat les informacions sobre el Catalangate, però tanmateix amb “molta menys gent que la que s’ha publicat”, una seixantena. Rufián ha afegit que Esteban ha deixat entreveure que, a parer del govern espanyol, l’espionatge podria venir de dues vies: a instàncies d’una nació estrangera, per una banda, o bé a instàncies d’organismes de l’estat espanyol “que espien per sobre de les seves possibilitats.”

El portaveu de la CUP al congrés espanyol, Albert Botran, ha dit per la seva banda que la compareixença d’Esteban no tanca la crisi del Catalangate i ha lamentat que no hagi donat cap explicació sobre l’abast de l’espionatge. Botran ha criticat que els presumptes espiats no tenen cap garantia i que estan en una situació de gran indefensió. “No tenim cap mecanisme garantista per saber si hem estat espiats”, ha remarcat després de la comissió. El cupaire ha demanat una comissió d’investigació, la desclassificació de la informació sobre l’espionatge i la dimissió de la ministra de defensa espanyols, Margarita Robles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor