15.01.2024 - 13:31
|
Actualització: 15.01.2024 - 16:51
Aquest migdia s’ha anunciat el novè premi Llibres Anagrama de novel·la, que ha guanyat Clara Queraltó pel llibre Com el so d’un batec en un micròfon. Queraltó ha explicat en conferència de premsa: “Volia parlar del desig, de la part apresa i de la part irracional que també té el desig. Com viu el desig una noia de divuit anys i com el viu un jove a punt de fer-ne quaranta. I volia investigar sobre com ens relacionem amb el desig que no volem desitjar.” El premi té una dotació de 12.000 euros. Enguany s’han presentat 106 originals. La novel·la arribarà a les llibreries abans de Sant Jordi, a final de març o primers d’abril.
Una recerca sobre el desig
La història passa en un poble, que Queraltó diu que és inventat, un estiu, en una època recent. La Gabriela té divuit anys i en Quim, que és tècnic de so, trenta-nou. La relació que s’estableix entre ells aquell estiu és narrada en dos monòlegs. El primer és el d’ella, per mitjà del diari que escriu del juny al novembre, i explica com viu aquesta història de seducció, i és un relat molt de present, ple d’accions, de prendre la iniciativa. Després Queraltó narra la història segons el punt de vista d’ell, que fa un relat a la inversa, del novembre al juny, molt més introspectiu.
El jurat del premi Llibres Anagrama és format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé. Precisament, tant Mita Casacuberta com Sergi Pàmies, presents a la conferència de premsa, han destacat que com a lectors han viscut la novel·la com una història d’amor. A Clara Queraltó això l’ha sobtada, perquè no l’havia escrit en aquest sentit, però li ha semblat molt interessat. De fet, ha explicat que no ha volgut jutjar els personatges, que el lector no trobarà una lliçó moral i permet que cada lector decideixi de què tracta.
Allò que els membres del jurat han destacat de la novel·la és com s’afronta aquesta mena de relació (amb tanta diferència d’edat) per part d’una jove que és d’aquesta generació actual. De com els feminismes han anat conformant una visió i una posició de la dona diferent en aquesta mena de relacions (a diferència de fa trenta i quaranta anys), de prendre la iniciativa, de la relació de poder que s’estableix… En aquest sentit, per Mita Casacuberta la novel·la desmitifica l’amor. I Sergi Pàmies n’ha destacat la construcció de la psicologia masculina.
Del Grup 62 a Anagrama
Clara Queraltó (1988) és professora de llengua i literatura catalanes. Com el so d’un batec en un micròfon no és el primer llibre que publica ni el primer premi que guanya: ha publicat El que pensen els altres, premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (Proa, 2017), relats a les antologies Barcelona suites i Nits d’estiu (Univers, 2019 i 2020), la novel·la Et diré R. (Empúries, 2021) i la novel·la infantil Xiular en cas d’emergència (Bindi Books, 2023). També col·labora a RAC 1 i El Nacional. Queraltó és una cara coneguda a la televisió, perquè ha estat a l’equip d’Àngel Llàcer com a jurat en els programes El llop i La puntual.
Fins ara Queraltó era considerada una autora del Grup 62, fins al punt que és jurat del premi Proa de novel·la. Per això li hem demanat per la motivació a l’hora de presentar-se al premi Llibres Anagrama. Més enllà de tenir el segell de referent en la seva formació com a lectora i escriptora, ha dit que amb el premi volia arribar al màxim de lectors possible.