Clara Ponsatí, pendent de les mesures cautelars que dicti el Tribunal d’Edimburg per l’euroordre

  • L'advocat Aamer Anwar assegura que la sedició és un delicte del segle XVI que 'fa molts anys que ha estat abolit' del codi penal escocès

VilaWeb
Redacció
14.11.2019 - 15:35
Actualització: 14.11.2019 - 15:51

La consellera Clara Ponsatí ja declara al tribunal 4 d’Edimburg. La defensa espera que surti en llibertat amb mesures cautelars, tal com va passar quan va declarar per la primera euroordre cursada a Escòcia. Ponsatí s’ha presentat voluntàriament en una comissaria d’Edimburg. La policia escocesa l’ha dut davant del jutge perquè declari sobre l’euroordre que va tramitar la justícia espanyola.

A les portes de la comissaria, el seu advocat, Aamer Anwar, s’ha mostrat confiat que Ponsatí serà alliberada perquè el delicte de sedició és propi del segle XVI i ‘fa molts anys que ha estat abolit’ del codi penal escocès. A més, ha acusat el jutge Pablo Llarena d’abusar del procediment d’euroordres i ha dit que la defensa se centrarà la vulneració dels drets humans de Ponsatí si és extradida a Espanya. Per sufragar les despeses de la defensa, Ponsatí ha obert un crowdfunding.

Ponsatí ha enregistrat aquest vídeo abans de lliurar-se a la policia:

Tal com va passar el març del 2018, quan va comparèixer arran de la primera euroordre enviada pel jutge Llarena, hi haurà una concentració de suport, tant davant de la comissaria, a St. Leonard Street, com al jutjat, al número 27 de Chambers Street. Aquell dia Ponsatí va sortir en llibertat amb fiança; posteriorment va declarar més vegades al tribunal escocès que examinava l’euroordre i es va preparar per al judici en què s’havia de prendre la decisió sobre la petició d’Espanya, que la reclamava per rebel·lió i malversació.

El judici no es va arribar a fer, perquè abans es féu pública la decisió del Tribunal Superior de Slesvig-Holstein que desestimava l’extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió. I la conseqüència fou que Llarena retirà l’euroordre contra Ponsatí per no veure una nova derrota, aquesta vegada a Escòcia.

És això que cerca, justament, l’advocat Aamer Anwar: tombar l’euroordre de la justícia espanyola. Per això en primer lloc demanarà avui al jutge que deixi Ponsatí en llibertat amb fiança mentre comença el procediment per a examinar la petició d’extradició, que aquesta vegada és per sedició. Pablo Llarena ha hagut de canviar el delicte pel qual reclama Ponsatí i ajustar-lo a la sentència del Suprem contra el procés, en què ha condemnat els presos polítics per sedició i malversació.

Ara, l’euroordre contra Ponsatí va començar amb mal peu per als interessos de Llarena, perquè en una primera instància ni tan sols les autoritats policíaques del Regne Unit no la van acceptar, adduint que era desproporcionada segons la legislació britànica i que hi mancava informació important. L’escàndol era tan gran que la diplomàcia espanyola es va activar de seguida per a aconseguir que una rectificació. Al cap de poques hores va arribar, aquesta rectificació, en què la policia corregia l’expressió ‘desproporcionada’, però alhora demanava a Llarena més informació per a poder tramitar l’euroordre, és a dir, una mínima explicació sobre el suposat paper de Ponsatí en un delicte de sedició.

Llarena va enviar un parell de fulls d’informació complementària, en què sorprenentment no hi havia cap referència a la sedició, sinó una llista de suposats actes de desobediència, la major part dels quals van passar quan Ponsatí no era consellera. Tanmateix, n’hi va haver prou perquè la policia acabés tramitant l’euroordre, que ara ja és a les mans de la justícia escocesa. Torna a començar, doncs, un camí per a contrastar els criteris de la justícia espanyola amb els d’una altra jurisdicció europea.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor