29.10.2022 - 13:37
|
Actualització: 29.10.2022 - 18:41
Clara Ponsatí, exiliada d’ençà de fa cinc anys, ha entrat per primera vegada a l’estat espanyol bo i aprofitant la protesta que demana la reobertura del coll de Banyuls (entre els termes municipals de Rabós, a l’Alt Empordà, i Banyuls de la Marenda, al Rosselló), tancat per ordre de les autoritats franceses. Ponsatí ha travessat la filera de roques que fa gairebé dos anys que barren el pas als vehicles al punt exacte entre la frontera administrativa entre l’estat francès i l’espanyol. Durant mitja hora, l’eurodiputada i antiga consellera d’Educació s’ha concentrat a una desena de metres del pas fronterer amb parlamentaris, batlles i activistes.
Tot i que Ponsatí és eurodiputada i com a tal té immunitat, el Tribunal Suprem espanyol s’ha oposat unes quantes voltes a aixecar l’ordre de detenció contra ella a tot l’estat espanyol. A l’acte hi havia la presència policíaca de la gendarmeria francesa i de la policia municipal de Banyuls de la Marenda, però no pas dels Mossos d’Esquadra o la Guàrdia Civil espanyola.
Durant l’acte, Ponsatí ha pres la paraula i ha dit que la protesta havia estat una oportunitat excel·lent per a acostar-se una mica més a casa: “Avui he trepitjat més enllà de la frontera d’allò que avui és l’estat espanyol. M’ha produït molta alegria, us agraeixo que m’hàgiu donat aquesta oportunitat.” Com a eurodiputada, ha afegit que la Unió Europea era una unió de valors i drets fonamentals, però que de cinc anys ençà Espanya vulnerava drets fonamentals d’una manera molt flagrant. “Si jo baixés una mica més avall, probablement m’hi esperaria la Guàrdia Civil. Això és il·legal, perquè tinc immunitat”, ha recordat.
Al mateix temps, ha dit que l’estat francès vulnerava de manera molt flagrant la llibertat de circulació –”el Tribunal de Justícia ho ha dit amb tota claredat, això s’ha d’acabar”– i ha convidat els batlles i parlamentaris a Estrasburg per reclamar a les institucions europees la reobertura del coll de Banyuls. Ponsatí ha reclamat a la tribuna del Parlament Europeu la reobertura del pas unes quantes vegades.
Moltes gràcies per convidar-m’hi. pic.twitter.com/fwxEHhiPrv
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) October 29, 2022
El coll de Banyuls va ser tancat amb uns rocs per les autoritats franceses l’11 de gener de 2021, i d’aleshores ençà s’ha negat a reobrir-lo, per bé que unes quantes voltes els veïns de banda i banda de la frontera administrativa entre els estats espanyol i francès han provat de reobrir-lo. Oficialment, el tancament es fa per contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista, unes explicacions que els veïns veuen inversemblants perquè no hi ha una frontera física amb barreres i controls generalitzats, sinó solament uns rocs que tallen la circulació, i perquè hi ha passos molt més avinents.
El tancament és un entrebanc sobretot per a les localitats veïnes, perquè el trajecte entre Espolla (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló), que mitjançant aquest pas són uns 20 quilòmetres i es pot fer en mitja hora, esdevé un desplaçament de més d’una hora i molts més quilòmetres: 47 per Portbou o 68 pel Pertús. A més d’aquest pas també romanen tancats el del coll de Manrella (Alt Empordà – Vallespir) i dos passos de la Cerdanya.
Ahir, el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, va dir que no reobririen la circulació del coll de Banyuls almenys fins l’any vinent perquè, segons que diu, “no es donen les condicions per fer-ho”. Tot i això, després d’haver-se reunit amb l’associació Albera Sense Fronteres va dir que es comprometia a estudiar la possibilitat de fer reobertures parcials, atès que diu que entén les peticions dels municipis afectats econòmicament i pel simbolisme que té.
De totes maneres, va insistir que aquest era un punt clau en les rutes del crim organitzat i la immigració i va dir que, tot i romandre tancat, durant aquest any han detingut seixanta-quatre estrangers en situació irregular.
Lluís Puig també va travessar el coll de Banyuls
Després de la publicació de Ponsatí sobre el fet d’haver entrat a l’estat espanyol, l’ex-conseller Lluís Puig també ha penjat una fotografia seva al mateix indret. “Les pedres no ens poden aturar”, ha escrit. Segons que ha pogut saber VilaWeb, la fotografia no és actual, sinó que va ser presa l’octubre del 2021.
Content de compartir el mateix espai, el nostre. Les pedres no ens poden aturar. #trenquemfronteres https://t.co/f6hTpiYOhC pic.twitter.com/4GsvcIIeao
— Lluís Puig i Gordi CxR (@LluisPuigGordi) October 29, 2022
Signen un manifest que reclama l’obertura del coll de Banyuls
Durant l’acte, una trentena de càrrecs electes entre diputats als parlaments europeu, espanyol i català, senadors a París i Madrid, consellers regionals i batlles de quinze poblacions afectades han signat un manifest per a reclamar l’obertura del coll de Banyuls i la resta de passos entre l’estat espanyol i el francès.
El manifest diu que cap disposició dels acords de Schengen preveu la possibilitat de tancar un pas autoritzat entre dos estats membres de la Unió Europea i que tampoc s’ha demostrat que tancar el pas de coll de Banyuls eviti terrorisme i immigració il·legal, com manté la prefectura.
A més, diuen que clausurar el pas suposa un entrebanc als intercanvis transfronterers perquè se suprimeixen passos existents des de fa molts anys. Per això, els assistents s’han compromès a intervenir en la mesura de les seves possibilitats per aconseguir l’obertura i el manteniment de la circulació per coll de Banyuls i els altres passos.
De moment, a part de comprometre’s a presentar un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpeller per a l’anul·lació del decret de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers, l’associació Albera sense fronteres ha anunciat una acció reivindicativa. Es tracta d’un aplec excursionista que es farà dissabte 19 de novembre, on participaran centres i clubs dels dos vessants de l’Albera que confluiran dalt del coll de Banyuls.