Ciutats saludables: una iniciativa per millorar l’asma infantil

  • El projecte vol que els nens afectats millorin la seva qualitat de vida i inclou jornades ludicoeducatives per a les famílies. Barcelona n'acull la primera.

El paradigma de malaltia respiratòria crònica durant la infància és l’asma. La seva elevada prevalença així ho justifica: la pateix un de cada deu nens, una proporció que duplica la dels adults. És, per això, la primera causa d’absentisme escolar. Però l’educació no és l’únic camp que es ressent amb l’asma: també es veu afectat el desenvolupament social i emocional del nen. És a dir, la seva salut en la seva concepció més amplia. I les conseqüències de l’asma són tant més negatives quan menys controlada està. Perquè aquesta malaltia és la de major prevalença en la infància actualment, però una dada ajuda a matisar aquesta generalització: l’asma pot controlar-se. Com? Bàsicament, amb informació i consciència. Conèixer la malaltia, saber per què apareix i què podem fer per reduir el nombre i la gravetat de les crisis és fonamental perquè el nen porti una vida el més normalitzada possible.

Tanmateix, l’asma és una malaltia paradigmàtica també per una altra raó: exemplifica a la perfecció com influeix el medi ambient en la salut infantil. El cert és que la seva prevalença ha canviat en els últims 25 anys de manera molt significativa i tres dècades no és un temps suficient com per haver-se produït canvis en els gens que justifiquin la seva elevada presència. Cal mirar, doncs, el codi postal, és a dir, l’entorn on neix i creix el nen, que modula els gens i fa que l’asma, que és una malaltia genètica, finalment es desencadeni. I en aquest entorn hi ha dos factors que, d’una manera molt clara, s’estan relacionant amb l’aparició de l’asma i la intensitat dels seus símptomes: la contaminació de les nostres ciutats i el tabac.

Conèixer la malaltia per controlar-la

Precisament per la inqüestionable relació del medi ambient en l’asma, les famílies, l’entorn més immediat del nens i el més important en els seus primers anys de vida, han de ser conscients de fins a quin punt és important el seu paper. No obstant, a la Fundació Roger Torné observem que no sempre les famílies tenen un coneixement adequat sobre l’asma que les pugui ajudar a prevenir les crisis dels fills que la pateixen ni tampoc sobre el tractament que han de seguir per garantir al nen asmàtic una bona qualitat de vida. Per això, juntament amb la Fundación Lovexair, hem impulsar i organitzat el projecte ‘Ciutats saludables, per la millora de l’asma infantil’, una iniciativa que pretén informar i conscienciar la societat, i en primer lloc les famílies, sobre la necessitat d’implicar-se en la malaltia amb l’objectiu que els nens asmàtics tinguin uns bons hàbits de salut respiratòria, així com que la malaltia es diagnostiqui i es controli de forma correcta.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor