Ciutat Vella crea els ‘Baixos de Protecció Oficial’ per dinamitzar econòmicament locals buits

  • El districte barceloní de Ciutat Vella ha creat la figura dels Baixos de Protecció Oficial (BPO) per disposar d'un parc de locals de propietat municipal per dinamitzar-los i posar-los a la disposició del comerç de proximitat i d'una activitat econòmica sostenible i plural, per combatre la gentrificació i els seus efectes i el monocultiu d'oci, restauració i turisme.

VilaWeb
Redacció
26.07.2017 - 13:24

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

El districte barceloní de Ciutat Vella ha creat la figura dels Baixos de Protecció Oficial (BPO) per disposar d’un parc de locals de propietat municipal per dinamitzar-los i posar-los a la disposició del comerç de proximitat i d’una activitat econòmica sostenible i plural, per combatre la gentrificació i els seus efectes i el monocultiu d’oci, restauració i turisme.

El districte farà una convocatòria per dinamitzar 14 locals, amb una primera fase de vuit que començarà en el tercer trimestre d’aquest any, ha explicat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, en roda de premsa al costat del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello.

L’Ajuntament compta amb 1,3 milions d’euros per poder adquirir nous locals dins del Pla de Barris del Raval Sud i el Gòtic Sud, en una estratègia emmarcada dins de l’aposta del Govern d’Ada Colau pel desenvolupament de la proximitat que lidera Barcelona Activa.

Pisarello ha defensat que l’Ajuntament ha de poder “apuntar un model determinat d’economia”, promovent la circular, la petita manufactura i la innovació tecnològica mitjançant aquesta mesura que, a més, s’oferirà a negocis arrelats al barri que es veuen obligats a tancar a causa de l’increment del lloguer del local, ha afegit Pin.

El programa de desenvolupament econòmic de Ciutat Vella 2016-2021 –eina creada per Barcelona Activa– ja fixa que les activitats prioritàries són el comerç local de proximitat; treball de cures i serveis a les persones; intervencions comunitàries; consum responsable; projectes culturals; producció urbana; economia circular, i coneixement i innovació.

CESSIÓ TEMPORAL

Les bases d’aquest nou programa municipal es publicaran en l’últim trimestre, partint d’una cessió temporal d’espais a iniciatives emprenedores i projectes que ja estan en funcionament impulsats per entitats o empreses, i la voluntat del Govern d’Ada Colau és que tots els baixos de la primera fase estiguin ocupats en el primer trimestre del 2018.

Distingiran entre activitats que ofereixen productes i serveis necessaris per als veïns, amb cessions de cinc anys; i activitat d’interès econòmic, amb un període de cessió de dos anys prorrogable a un any més, i en tots dos casos el preu estarà per sota del valor de mercat.

Es tindrà en compte la viabilitat econòmica i l’arrelament al barri, i es prioritzaran les activitats que siguin resultat de projectes compartits i els projectes presentats per joves sense estudis superiors, dones, persones en atur de llarga durada, parats de més de 45 anys i persones en situacions de vulnerabilitat social.

El Govern municipal preveu incloure en aquesta iniciativa tots els locals de baixos de futurs edificis que es puguin adquirir per part del consistori en el districte; els que formen part d’edificis municipals en processos de rehabilitació, i tots els locals municipals que es vagin quedant buits.

LOCALS PRIVATS

A més, l’Ajuntament cerca proactivament locals privats que estan actualment tancats per posar-los a la disposició de projectes de desenvolupament econòmic, amb el consistori com a intermediari, i Barcelona Activa coordina la prospecció de 20 locals de titularitat privada per assegurar que no tenen activitat per dinamitzar-los.

El consistori estudia diverses opcions davant aquests locals privats sense activitat: que l’Ajuntament sigui inquilí o demandi la cessió de l’ús al propietari per incloure el local en les convocatòries de BPO, o que l’Ajuntament sigui mediador entre l’oferta i la demanda i els posi tots dos en contacte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor