10.04.2018 - 17:47
|
Actualització: 10.04.2018 - 18:32
Ciutadans ha estat diligent a l’hora d’aplicar la intoxicació lèxica que acompanya el desplegament judicial i policíac de càstig dels CDR, que inclou detencions amb l’acusació de rebel·lió i terrorisme. Ja fa dies que el president del partit, Albert Rivera, parla de ‘comandos separatistes’, i avui ha estat el dirigent del partit Fernando de Páramo qui ho ha fet d’una manera més sistemàtica, molt premeditadament, en la conferència de premsa al parlament. En pocs minuts ha dit que els partits catalans havien de ‘condemnar la violència’ dels ‘comandos’ i exclamava ‘basta ya’, bo i repetint que els càrrecs locals del seu partit no poden anar tranquils pel carrer.
De Páramo feia tot un desplegament semàntic i referencial dels anys d’ETA. I això quan la Guàrdia Civil acabava de detenir una persona a Viladecans per haver participat en talls de carreteres durant la Setmana Santa, acusada de rebel·lió i terrorisme. Un periodista li ha preguntat, doncs:
—Vostès que parlen de la violència dels comandos dels CDR, vostès se senten víctimes del terrorisme?
—Jo no entraré en aquestes valoracions personals. Jo li puc dir que les situacions que hem viscut alguns en primera persona i on hem vist atacs a les nostres seus del partit, on hi ha hagut agressions a càrrecs de Ciutadans, on hem vist insults, en conferències de premsa al carrer som insultats mentre fem declaracions als mitjans de comunicació, assenyalaments… tot això és el que es produeix a Catalunya. N’hi ha que miren cap a una altra banda.
—Vostè no em pot dir si hi ha terrorisme a Catalunya?
—No faré aquesta valoració. No entraré en aquest marc del terrorisme. Jo parlava de la violència que hi ha als carrers. Això és una decisió dels jutges. De fet, de la investigació policíaca i hi va haver una oportunitat de condemnar la violència i no negaré situacions que vivim no només membres del nostre partit sinó molts ciutadans a Catalunya. Prou (‘basta ya’) d’atacs, d’insults, de talls de carretera.
Una altra periodista li demana si també condemnen la violència de la policia amb els 1.066 ferits del primer d’octubre o la violència dels grups ultres, per exemple quan van calar foc a l’Ateneu de Sarrià. De Páramo intenta esquivar la pregunta i acaba repetint que respecten les investigacions de la policia i les decisions judicials.
Com que insistia tant en això, un altre periodista li ha recordat que Albert Rivera va dir que era una mala notícia que la justícia alemanya no acceptés l’extradició de Puigdemont per rebel·lió. ‘Això no és fer una valoració d’una decisió judicial?’, li ha preguntat. De Páramo s’ha empassat saliva i ha acabat dient, una altra vegada, que respectarien la decisió de la justícia.
Ciutadans, com el PP, utilitza aquest llenguatge incriminador, però no sembla pas una cosa improvisada. Inés Arrimadas ja va dir a l’octubre del 2016 que havia de dur escorta perquè ‘ja sabem què passa a Catalunya’. Encara faltava un any per al referèndum.