06.11.2017 - 13:31
|
Actualització: 08.11.2017 - 05:18
El portaveu de Ciutadans al País Valencià, Fernando Giner, ha anunciat aquest migdia que la seva formació participaria en la manifestació unitària del dia 18 de novembre, amb el lema ‘Per un finançament just’. Així doncs, el PP serà l’únic partit que es negarà a reclamar un finançament millor per al País Valencià, car la mobilització, convocada pels sindicats UGT i CCOO, compta amb el suport de tots els partits amb representació a les Corts Valencianes.
Giner ha dit que, abans d’anunciar que Ciutadans hi participaria, volia saber el lema de la manifestació, que no hi hauria enfrontament i que hi ha consens en la societat. Ha demanat al Consell ‘coherència i gestió’. I ha afegit: ‘Això es fa en les institucions.’
La manifestació, que vol fer visible al carrer el consens polític, econòmic i social sobre l’infrafinançament del País Valencià, compta amb el suport del la Generalitat. Així mateix, el PSPV, Compromís i Podem van anunciar que s’hi adherien, com també més de mig centenar d’associacions, entitats i organitzacions com ara Acció Cultural del País Valencià, la PAH, la Unió de Llauradors, la Intersindical i CSIF.
La setmana passada, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) també va anunciar que hi participaria. De primer havia signat el manifest de la convocatòria però després va dubtar d’assistir-hi si no hi havia unanimitat política.
Manifest
El manifest que acompanya la protesta recorda que el març vinent farà quaranta anys de la creació del Consell del País Valencià, que va desembocar en l’estatut d’autonomia. Ara, continua el text, la societat està decidida a treballar ‘per un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat per a generar riquesa, benestar i progrés.’
També diu que cada valencià rep 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’estat espanyol, 839 euros menys que el territori de l’estat més ben finançat, és a dir, entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament. ‘Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà als 1.600 milions d’euros, si sols ens comparem amb la mitjana. Ens trobem en una situació insòlita, sobretot perquè tenim una renda per càpita 12 punts inferior a la mitjana. I, no obstant això, som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l’estat [espanyol]’, diu el text.
Així mateix, exigeix una reforma immediata del sistema de finançament que estableixi un nou model amb prou recursos i repartits equitativament entre tots els territoris de l’estat espanyol, que faci possible que els valencians tinguin uns serveis públics fonamentals dignes i que puguin exercir les competències pròpies. També reivindica un repartiment de les inversions i una execució que posi fi al dèficit inversor, que compensi la insuficiència d’inversions d’aquests últims anys i dediqui una quantitat de recursos ajustada al pes de la població.
El manifest també reclama el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels sistemes de finançament i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no neixi ‘amb el llast de la injustícia diferida dels anteriors.’
Finalment, el text remarca que el poble valencià ha d’estar ‘més unit que mai, que puguem aconseguir plenament els drets reconeguts en la nostra constitució. Vivim un moment històric en el qual podem acabar definitivament la discriminació, per avançar cap a una societat més prospera, més social i més justa’.