21.11.2018 - 16:47
|
Actualització: 21.11.2018 - 17:43
Els vots de Ciutadans i el PP no han estat suficients per aprovar les proposicions de llei sobre ‘l’ús de símbols a les institucions i el garantiment de la neutralitat en l’espai públic que ambdós partits havien presentat’, que pretenia d’activar una legislació per a retirar els llaços grocs dels carrers. Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú, el PSC i la CUP han votat en contra.
Durant el debat conjunt de les proposicions de Cs i el PP, la diputada popular Andrea Levy ha reivindicat el seu text com una eina per frenar la ‘imposició emprenyadora per la via de la estètica a una forma de pensar i de sentir-se intimidats’ per assumir una normalitat i a un relat de ser ‘bons catalans’. Li preocupa però, sobretot, ha dit, és el sentit de vot del PSC. ‘No facin silenci còmplice en aquesta votació, desfoguin-se del llaç groc que els té lligats al seient de la Moncloa’, els ha etzibat Levy als de Miquel Iceta.
Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari de Cs, ha defensat la seva proposició de llei en una defensa de la ‘neutralitat’ de l’espai públic perquè el Parlament hi legisli. I ha retret als independentistes les esmenes a la totalitat per frenar aquest debat a la cambra. ‘No volen renunciar a la força que suposa fer-se propietari dels espais públics, es fan amos dels balcons i les façanes’. Carrizosa ha assegurat que JxCat i ERC tomben la tramitació perquè ‘estan còmodes en l’abús’ de simbologia a l’espai públic, que afecta àmbits com la sanitat, educació i interior. ‘No es queixin quan el poble, els veïns, les bèsties tarades, els colonitzadors lingüístics involuntaris es mobilitzin per defensar el que volen destruir, la neutralitat de l’espai públic’, ha dit Carrizosa irònic al Govern.
La diputada d’ERC Jenn Díaz ha retret a Cs i PPC que vulguin neutralitat al carrer però, en canvi, no estiguin gens preocupats per la nomenclatura franquista a l’espai públic. ‘Quan vulguin eliminar el franquisme, el feixisme i l’extrema dreta en tornem a parlar, mentrestant ens trobarem d’en peus’, ha afegit. A més, la diputada dels republicans ha defensat que hi haurà neutralitat al carrer quan hi hagi neutralitat als tribunals. ‘Quan la justícia i els tribunals siguin neutrals els assegurem que el groc desapareixerà de les façanes i els balcons, i l’espai públic tornarà a respirar neutralitat’. En aquest sentit, els ha retret que vulguin fer una “neteja ideològica” dels espais públics i tornar a un ‘règim totalitari’.
Per la seva banda, la diputada de JxCat Anna Geli ha defensat que el llaç groc no pertany a ningú i que és conseqüència d’una ‘repressió brutal’ de l’estat contra els que porten més d’un any a la presó i a l’exili. ‘Fins que no s’acabi amb la farsa política judicial, els llaços naixeran i es reproduiran, fins que la causa ignominiosa s’acabi’, ha insistit. A més, pel que fa a la regulació de símbols oficials com les banderes a l’espai públic, la diputada de JxCat ha replicat que és una regulació que ja està feta.
Al seu torn, el diputat socialista Ferran Pedret ha assegurat que el text de C’s i el PP és sobrer i els ha acusat de presentar les proposicions per ‘opar de cap’ amb una majoria que podien pressuposar d’antuvi. Pedret, que ha assegurat que un dels objectius dels populars també era titllar els socialistes de tous, traïdors, ha assegurat que els textos que portaven a debat els d’Inés Arrimadas i Alejandro Fernández fixava ‘límits en negatiu a la llibertat d’expressió’. Pedret, que s’ha mostrat contrari a una politització de les administracions, ha defensat per contra el dret individual de les persones que hi treballen i ha advertit en aquest sentit que el debat de fons no és d’estelades i llaços grocs sinó ‘dels drets de tots’.
I Lucas Ferro, dels comuns, ha aplaudit el PSC per sumar-se als sobiranistes en bloquejar els textos de Cs i el PPC. ‘I no fent-se fots amb Albiol i els hooligans del 155’, ha afegit. Des del seu punt de vista, les dues proposicions eren fruit ‘de la batalla de galls’ entre C’s, PP i Vox i alhora un ‘atac frontal als drets democràtics i a les llibertats’ del país, que ‘fa 40 anys que es permet que hi hagi símbols ideològics partidistes’ al carrer. Ferro, que ha animat l’autobús de C’s ‘amb propaganda partidista’ a seguir circulant per Madrid per aquest mateix motiu, ha retret també a Carrizosa que defineixi les esmenes a la totalitat com un veto al debat parlamentari. ‘Allò que anul·la el debat és bloquejar propostes a la Mesa del Congrés, digui-li a Rivera que s’ho apunti’, els ha etzibat.
També Carles Riera ha apel·lat a la llibertat d’expressió i ha advertit Cs i el PPC que l’espai públic ‘no és ni serà mai neutral’. De fet, ha afirmat també que els textos proposats van en la línia de ‘reprimir la dissidència simbòlica desobedient i emancipadora, i d’imposar l’hegemonia del llenguatge del règim del 78’. ‘Si volen consens, proposin una llei contra símbols feixistes, nazis, monàrquics, sexistes i racistes; aquí potser ens hi trobaran’, ha resolt Riera.