10.12.2016 - 17:22
|
Actualització: 10.12.2016 - 17:29
Ciutadans vol que la Generalitat actuï contra la sectorial de l’ANC Mossos per la Independència, que aplega els membres d’aquest cos policíac que defensen la independència de Catalunya. El partit liderat al parlament per Inés Arrimadas ha presentat una proposta de resolució (pdf) en què demana que ’s’iniciïn, si escau, els procediments sancionadors o judicials adients’ contra els membres de la sectorial.
Ciutadas es queixa que ‘aquest col·lectiu ha penjat tuits en aquesta xarxa social [Twitter] que són clarament il·legals i que atempten, de nou, contra el prestigi del Cos dels Mossos d’Esquadra’. I posen d’exemple un que deia: ‘Cada dia que passa l’estat espanyol ens empeny més cap a la desobediència. Comencem?’.
Per això fan una sèrie de peticions, que inclouen la identificació dels responsables del compte de Twitter de Mossos per la Independència i fins i tot el tancament del compte. Concretament, Ciutadans vol: ‘Identificar de forma immediata la persona o persones responsables de la gestió del compte a Twitter @ANC_Mossos;prendre les mesures necessàries perquè aquest compte a Twitter es tanqui de forma immediata o, en el seu defecte, que aquest col·lectiu canviï de forma immediata el logotip / anagrama que utilitza de forma oficiosa; adoptar les mesures disciplinàries o legals adients contra els responsables de la gestió d’aquest compte a Twitter, en aplicació de la legalitat vigent; prendre de forma immediata les mesures necessàries per tal de salvaguardar tant la imatge del Cos de Mossos d’Esquadra com la de la resta d’efectius del cos que tenen altres sensibilitats o afinitats polítiques, iniciant si escau els procediments sancionadors o judicials adients.’
Empara perquè els agents puguin desobeir una ordre de detenció
La sectorial de l’ANC de Mossos d’Esquadra es va fundar el 2012, i recentment va emetre un comunicat arran de la detenció de la batllessa de Berga, Montserrat Venturós, que s’havia negat a anar a declarar al jutjat per haver mantingut l’estelada al balcó de l’ajuntament. En aquell comunicat, l’entitat recordava que ara per ara Catalunya no té poder judicial propi, i que si un agent es negués a fer complir una ordre de detenció podria incórrer en un delicte de desobediència i la responsabilitat seria ‘penal, personal i intransferible’.
És per això que, bo i expressant la solidaritat amb Montserrat Venturós i recordant el posicionament favorable a la independència i exposant informes que palesen la manca d’independència judicial a l’estat espanyol, feien una petició al govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya. Els instaven a aprovar una normativa que permeti que els agents disposin de protecció i empara, tant jurídica com judicial, com a pas previ a desobeir eventualment ordres del poder jurídic espanyol com ara la detenció de càrrecs electes investigats i acusats en relació amb el procés d’independència.