Ciuró participa en l’homenatge de l’Ajuntament d’Irun a Lluís Companys

  • El consistori basc instal·la una placa commemorativa al pont on el president va ser lliurat als franquistes

VilaWeb

ACN

10.12.2021 - 20:17

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha participat avui a la tarda en un homenatge que l’Ajuntament d’Irun ha fet al president de la Generalitat Lluís Companys, torturat i afusellat pel règim franquista el 1940. El consistori basc ha instal·lat una placa commemorativa al pont Avenida, on Companys va ser lliurat a les forces de Franco. L’agost passat, les autoritats municipals d’Irun ja van donar al Govern un tros de la barana d’aquest pont. La peça de la balustrada és exposada, de manera permanent, a l’Espai Lluís Companys del Tarròs (Tornabous, Urgell), poble natal del president. El centre va ser inaugurat el 2014 i reivindica la trajectòria política i vital de Companys.

Ciuró ha reivindicat l’homenatge a Companys “davant d’aquells que encara avui blanquegen el franquisme o neguen el dany que va provocar”, i “davant d’aquells que hipòcritament clamen reconciliació alhora que participen de cerimònies religioses on s’enalteix la memòria del dictador” en referència velada al cap del PP, Pablo Casado.

La consellera també ha volgut deixar patent que amb homenatges com aquest “la memòria democràtica no prescriu” i ha alertat que els demòcrates no es poden “permetre el luxe que això passi”. Perquè, ha remarcat, “les víctimes del feixisme, com el president Companys, i tantíssimes altres persones mereixen, encara que sigui tard, la reparació”.

La titular de la cartera de Justícia catalana també ha advocat de mantenir viva la història i donar-la a conèixer perquè les noves generacions “siguin conscients dels perills dels totalitarismes” i valorin les llibertats democràtiques “que avui volem gaudir i que tant ens costa recuperar”. I sobre aquest temps verbal ha subratllat: “Ho tenia en passat, però ho he canviat per present”.

“Ho sabem molt bé bascos i catalans, i la barana d’Irún forma part d’aquesta voluntat i reforça els llaços entre dos pobles”, ha clos la consellera Ciuró.

Exili, detenció, tortura i afusellament

El 26 de gener del 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Barcelona, el Govern de la Generalitat va abandonar la capital. Lluís Companys va iniciar l’exili cap a l’estat francès, pel coll de Lli, a l’Alt Empordà, acompanyat del president del govern basc, José Antonio Aguirre.

La Gestapo el va detenir el 13 d’agost del 1940 a Ar Baol-Skoubleg (Bretanya), amb l’ajut de l’agent de l’ambaixada franquista a París, Pedro Urraca. Després de passar per les presons de La Santé (París) i Font du Hâ (Bordeus), Companys va ser lliurat a la policia franquista el 29 d’agost al pont Avenida d’Irun. Allà mateix va ser fotografiat per últim cop.

Fins al dia 3 d’octubre va estar detingut a la Dirección General de Seguridad de Madrid, en una cel·la sense llum solar, on va ser torturat. Aquell mateix dia va ser traslladat al Castell de Montjuïc, on li van fer un consell de guerra sumaríssim, i el dia 14 va ser condemnat a mort. El van afusellar el 15 d’octubre al fossar de Santa Eulàlia, i es va convertir en l’únic cap de govern escollit democràticament assassinat pel feixisme a l’Europa occidental.

El pont Avenida és un indret històric. Va ser construït l’any 1915 sobre el riu Bidasoa, per connectar Irun amb la ciutat d’Hendaia. El pont es va convertir en un camí d’exili durant la guerra del 1936-1939, però també durant la Segona Guerra Mundial.

L’any 2019 l’Ajuntament d’Irun va començar a reparar el pont, que presentava un mal estat de conservació. L’actuació va permetre recuperar seixanta-cinc mòduls i seixanta-cinc elements ornamentals de la barana. La majoria de peces es van sortejar entre la població d’Irun, d’altres es van reservar per a l’hoteleria i la restauració, se n’ha reservat un mòdul per instal·lar-lo al futur museu d’aquesta ciutat basca i un altre s’ha donat a la Generalitat.

Es tracta d’una peça de seixanta-set quilos de ferro colat que formava part de la barana de la passarel·la. L’element s’exposa a l’Espai Lluís Companys del Tarròs acompanyat de diverses fotografies històriques i d’un text que explica la deportació del president Companys i la rellevància històrica del pont Avenida.

La donació va ser possible gràcies a la iniciativa de l’Associació de Memòria Històrica Kepa Ordoki, que va animar l’Ajuntament d’Irun a lliurar la peça a la Generalitat. A partir de les gestions de la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, el Govern va decidir integrar-lo a l’Espai Lluís Companys, dedicat a homenatjar la figura del president.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor