25.04.2019 - 17:00
|
Actualització: 25.04.2019 - 17:04
Ara fa dos anys que es va estrenar a l’església dels Dominics de Perpinyà el festival Indígenes, especialitzat en vins naturals. Aquesta manera de fer vi, que consisteix a no afegir-hi sulfits i deixar que fermenti de manera natural, passa un moment molt bo i cada vegada hi ha més productors que s’hi afegeixen. La vocació del festival és de fer-ne difusió i unir productors de banda i banda dels Pirineus.
Durant dos dies aquests vinaters, la majoria dels quals tenen petits cellers, oferiran degustacions dels seus productes. Els vins naturals són elaborats sense afegir-hi res, cap component químic ni llevat artificial. De fet, ‘indígenes’ és el nom dels llevats que es troben de manera natural al raïm i que originen la fermentació del vi. El resultat és un vi no tan manipulat, que expressa les característiques pròpies de cada anyada. A més, com que són vins que no han estat tractats, tenen un gust i unes característiques força diferents que poden sorprendre els paladars que no hi estan avesats.
Aquest cultiu més respectuós amb la terra i el paisatge va començar als anys 1950 a França i a còpia de temps s’ha difós a tot arreu. Tant al Principat com a Catalunya Nord és una tendència puixant, que va estretament relacionada amb el moviment Slow Food i els cultius ecològics. A la fira d’enguany hi participen 37 cellers de Catalunya Nord, 26 del Principat i 22 d’Occitània. La xifra de cellers del Principat no cessa de créixer d’any en any. La major part pertanyen a la Denominació d’Origen Penedès, però també n’hi ha de la zona de l’Empordà i la Conca de Barberà.
L’oferta de la fira es complementa amb un mercat de productors instal·lat al firal, a l’antiga església dels Dominics. A més dels vins naturals, s’hi podran degustar més productes de la terra com ara ostres, pa, cervesa artesana, vinagre carn de porc, verdura o formatge. La música també amenitzarà diversos espais de la fira, amb discjòqueis.