Cindy Ngamba, la primera medallista de l’equip dels refugiats que no pot tornar al seu país perquè és homosexual

  • Avui Ngamba combatrà per a accedir a la final i continuar somniant la medalla d'or

VilaWeb

Text

Pere Millan Roca

07.08.2024 - 21:40
Actualització: 07.08.2024 - 21:43

Història als Jocs Olímpics de París 2024. Avui, la boxadora Cindy Djankeu Ngamba certificarà la primera medalla de la història de l’equip olímpic dels refugiats. S’enfrontarà a la panamenca Atheyna Bylon en el combat de semifinals i, en cas de victòria, accedirà a la lluita per la medalla d’or. Si és derrotada, s’haurà de conformar amb el bronze.

Ngamba ha obtingut la condició de refugiada perquè no pot entrar al seu país d’origen, el Camerun, a causa de la seva condició de lesbiana. L’homosexualitat hi és considerada delicte al codi penal i hi és sancionada amb penes de presó de sis mesos a cinc anys. A més, el Regne Unit tampoc no li ha concedit la nacionalitat, malgrat que hi viu d’ençà del 2012, quan es va traslladar a Bolton amb la seva família. Arran d’aquesta situació d’inestabilitat, el Comitè Olímpic Internacional li va concedir una beca com a refugiada, fet que li va permetre d’entrenar-se amb l’equip de boxa del Regne Unit.

Va començar a practicar la boxa a quinze anys, quan es va cansar del futbol. Ara, els inicis no van ser gens fàcils. Com que era l’única noia del seu gimnàs, es va haver d’entrenar dos anys tota sola abans de poder fer entrenament de contacte. Després va començar a practicar amb nois. Aquests obstacles no van impedir que continués insistint en la seva voluntat per competir.

Una dècada després, el mes de març passat, es va convertir en la primera boxadora de l’equip dels refugiats, quan es classificà per a uns jocs per mèrits únicament esportius. Avui combatrà per mantenir viu el somni d’esdevenir la primera atleta refugiada que es converteix en campiona olímpica.

 

Durant la celebració dels Jocs Olímpics de París, VilaWeb us ofereix cada dia una informació de caràcter social, no vinculada directament a la competició. Les podeu recuperar totes ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor