Cinc vins rosats catalans per a tastar aquest estiu

  • Recopilem totes les recomanacions de vins rosats que us hem fet durant la setmana

VilaWeb
Montserrat Serra
16.08.2024 - 21:40

Els vins rosats que us hem ofert aquesta setmana i que apleguem en aquesta peça vénen marcats per la voluntat de fer un vi rosat que parteix de la qualitat i les característiques que ofereix la varietat de raïm sobre la qual és fet el vi. Trobareu un rosat de sumoll, un de trepat, un de monestrell i un de cartoixà vermell. La cirereta la posa un rosat que és l’altre extrem dels monovarietals: un vi que neix d’una parcel·la on fa cent deu anys es va plantar una vinya amb més de trenta varietats de raïm diferents.

Vi rosat de sumoll, un primer sumoll amb voluntat d’autor

És el primer sumoll que el celler Pardas va comercialitzar. És una icona per al celler. Els propietaris del celler Pardas, Ramon Parera i Jordi Arnan, van ser dels primers a recuperar la varietat sumoll al Penedès, fa vint anys, i donar-li valor. El sumoll és una varietat de pell fina, que fa vins de poc color, és molt tànnica. Tal com diu Parera, és una varietat que no compleix les regles dels manuals, que trenca les normes: “Té molt de taní amb una pell molt fina i té un gra gros perquè és molt tànnic. És una varietat que necessita calor, però fa vins frescos. És molt àcida. Necessita calor, però no dóna molt de grau, entre 11 i 13. És una varietat que té molta rauxa.”

Vi la Prats, la rusticitat d’una vinya periurbana

La Prats és d’aquells vins que expressen una antigor amarada de vivor que sobta. És d’aquells vins que fan parar atenció. El vi la Prats porta el nom de registre de la vinya. La vinya es troba enmig de la urbanització les Oliveres, plena de xalets i cases unifamiliars, als afores del municipi de Vilassar de Dalt (el Maresme). Una vinya que mira a mar i que és envoltada per ametllers que conviuen amb alguns magraners, tres figueres i dos presseguers. És una vinya vella, modesta, amb aire de supervivent. Si avui encara es conrea és perquè Josep Carbonell, el propietari, no se la va voler vendre de cap manera. I avui s’erigeix en un patrimoni agrícola i cultural inestimable. És la primera vinya que va tenir l’elaborador de vins naturals Oriol Artigas i d’on van sortir els seus primers vins.

Vi rosat de trepat, un vi d’alta muntanya

El rosat de trepat del celler Cara Nord és fresc, divertit, fàcil de beure. Procedeix d’una zona molt singular: aquest vi s’elabora amb una viticultura de fins a 800 metres d’altura en la cara nord de la Serra de Prades i procedeix d’una selecció de vinyes de trepat. El 2015 es va comercialitzar el primer trepat de Cara Nord. Avui, el celler elabora tres vins que porten aquesta varietat: el Cara Nord Blanc que conté un 30% de trepat (elaborat com un blanc de noir), el rosat, que és un 100% trepat, i el Cara Nord Trepat Negre, que neix d’una vinya de quaranta-tres anys, plantada en vas.

Vi el Rosado de Padilla, un rosat de fang alacantí 

El vi el Rosado de Padilla s’elabora al celler Casa Balaguer – Vinessens, a Villena (Alt Vinalopó), dins la DOP Alacant. És un celler on es treballa a partir de l’agricultura ecològica i biodinàmica. També té una gamma de vins naturals, els que conformen la col·lecció Origen, en la qual s’inscriu el Rosado de Padilla. Aquest vi és un monovarietal de monestrell fermentat i criat quatre mesos en àmfora de fang de Juan Padilla. L’àmfora permet una microoxigenació, que en suavitza els tanins i hi aporta estructura i una certa rusticitat.

Escabeces, el rosat de cartoixà vermell

El vi Escabeces del celler Vinyes del tiet Pere forma part de la família de “vins de pell, brisats i naturals, d’acompanyament i de mínima intervenció, per mirar de reflectir el caràcter i la morfologia d’una terra mediterrània de secà, de sòls calcaris i influència de la marinada”, explica Oriol Pérez de Tudela, responsable del celler. I també ens diu: “Un vi que va néixer l’anyada 2014 i ha estat inspirat per la vocació de descoberta i aprenentatge, en aquesta nova línia de vins de raïm vermell, que amplia i recupera una paleta de subtilitats i complexitat molt mediterrània.”

 

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor