Cinc vins negres catalans per a tastar aquest estiu

  • Gaudiu dels cinc vins negres que apleguem en aquesta peça i que us hem ofert durant la setmana

VilaWeb
Montserrat Serra
23.08.2024 - 21:40
Actualització: 23.08.2024 - 21:47

Els vins negres que us hem ofert aquesta setmana i que apleguem en aquesta peça són marcats per dues característiques: per una banda, tots cinc vins són elaborats per enòlogues. De fet, en l’especial de vins d’aquest agost hem posat una cura especial a destacar vins elaborats per enòlogues, perquè d’un temps ençà els Països Catalans tenen grans professionals elaborant grans vins. Però, a més, les dones al món del vi sempre han tingut un paper important i poc reconegut o gens. Per una altra banda, us oferim cinc vins negres diferents, que tenen un relat i una manera profunda d’inserir-se en el territori i d’expressar-lo.

Vi Els Escurçons 2021, vinyes de foc

Sara Pérez explica: “Una vegada, corria l’any 1995, amb el meu germà vam pujar a buscar un niu d’àliga. Durant aquella excursió, ens vam trobar aquella parcel·la dels Escurçons, a Gratallops, amb aquell sòl imponent i vam decidir que el volíem recuperar per a la vinya, per a fer un vi i saber com es podia expressar. La intenció era plantar la vinya amb una orientació de nord, nord-est, per buscar la frescor. Però els pagesos vells ens van dir que a la finca dels Escurçons antigament hi havia plantada garnatxa i era orientada al sud, sud-oest. Amb aquesta orientació semblava clar que els nostres predecessors buscaven el color i el grau. Nosaltres no ho buscàvem, ja ho he dit, sinó frescor. Però el pes de la història va poder més. Perquè el vi del Priorat es va començar a embotellar a partir del 1974, de manera que no sabem com eren ni quin gust tenien els vins de garnatxa més antics. I això ens va fer decidir a plantar amb orientació sud, sud-oest, tot i la calor. Perquè volíem conèixer i reconèixer què buscaven els pagesos del Priorat abans de la fil·loxera. Vam empeltar amb ceps de garnatxes de Porrera, que eren els més pròxims al material vegetal que hi havia hagut antigament. Vam començar una història de reconèixer i de reconeixement, perquè aquella vinya també era un homenatge a una generació que ja no hi és, però que gràcies a ella el Priorat és, continua essent.”


Vi Escursac 2023, una varietat genuïna de Mallorca

Cati Ribot explica així de bé l’Escursac: “Estimo la varietat escursac. Vam començar a treballar-hi de manera experimental el 2006 al nostre celler. Vam fer diferents proves i vinificacions. El 2017 la van autoritzar com a varietat comercial i vam fer el primer vi de l’illa amb aquesta varietat. Després hi hem anat apostant, sembrant noves vinyes d’escursac. És la varietat que domina en tots els cupatges dels nostres vins. I aquest Escursac és un vi que em representa per la seva sinceritat, puresa i netedat.”

Vi Mas de la Pansa Trepat, negres a la Conca de Barberà

Amb la varietat trepat es fan vins negres molt interessants. Us en proposem un, el Mas de la Pansa Trepat 2019, del celler del mateix nom, obra de la jove Imma Soler. Un vi amb vint-i-nou dies de maceració en tines d’acer inoxidable, en què fa la fermentació alcohòlica i malolàctia. El vi passa sis mesos en bóta nova de roure francès de gra fi i poc torrat, per aconseguir estructura, però sense que marqui gaire la fusta, per després passar a guardar el vi en ampolla. El seu és un projecte vinícola que es troba associat al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, una de les claus per a entendre el rejoveniment de la DO Conca de Barberà.

Vi Cala Rostella, el cap de Creus d’Anna Espelt

Anna Espelt, enòloga i responsable del celler Espelt, a Vilajuïga, a l’Alt Empordà, és un dels referents vinícoles d’aquest territori. Fa anys que treballa mirant d’entendre el terrer, les vinyes i les varietats pròpies per aconseguir vins de terrer profundament empordanesos. En aquest camí de coneixement, fa pocs anys que va engegar el seu projecte més personal: el Mas Marès, amb vinyes vora la mar, al parc natural del cap de Creus. És un projecte de vins que va més enllà, perquè és un projecte agro-ecològic de viticultura regenerativa, amb voluntat de crear un mosaic agrari on les vinyes es barregin amb els suros, les pastures i les estepes i on el conjunt sigui un ecosistema més madur, amb un augment de la biodiversitat. “Granits, tramuntana i vent de mar és la suma ideal per a fer vins ben mediterranis: complexos, intensos i delicats.”

Vi Planetes Clàssic, el paisatge impactant de les vinyes en costers 

Ester Nin explica: “Planetes és el nom de la finca d’on surt aquest vi, perquè nosaltres sempre volem donar valor a les finques d’on surten els nostres vins. En Carles i jo ens vam conèixer el 2007. Aleshores ell venia tot el raïm de les vinyes de Planetes, però el 2008 vam decidir de començar a elaborar part del raïm, perquè el preu havia començat a baixar. Com més s’abaixava el preu del raïm, més Planetes Clàssic fèiem. Finalment, vam decidir de vinificar tota la finca i adequar la finca al cupatge que volíem fer. I el cupatge del Planetes Clàssic (això de ‘clàssic’ ve perquè creiem que és el cupatge clàssic del Priorat) és una barreja de garnatxa i carinyena, que són les dues varietats estrella, i dins la garnatxa també hi ha una mica de garnatxa peluda. Normalment, és un 60% de garnatxa (entre un 15% i un 20% de garnatxa peluda) i un 40% de carinyena. També hi posem una miqueta de blanc, molt poc, un 3%.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor