09.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 09.08.2024 - 21:46
Apleguem els cinc vins blancs catalans que us hem ofert al llarg de la setmana. Trobareu des de l’expressiu i mallorquí vi Acrollam, del celler Mesquida Mora, elaborat amb les varietats pròpies premsal i giró, fins a l’expressivitat de la carinyena blanca del celler cooperatiu d’Espolla, a l’Alt Empordà, i l’elegància de la pansa blanca del celler Can Matons, al Vallès Oriental, dins la DO Alella. També descobrireu dos vins monovarietals de macabeu, un commemoratiu dels cinquanta anys de creació de la cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges i l’altre del celler Credo, vinculat a un projecte de recuperació de la biodiversitat i els ratpenats.
Vi Acrollam blanc. La Mallorca més mediterrània
Us presentem el vi Acrollam, paraula que és Mallorca a l’inrevés, ideada per l’escriptor Biel Mesquida, que la utilitza com a títol d’un llibre d’històries breus, on narra una Mallorca que a poc a poc desapareix. Ens ho explica Bàrbara Mesquida, que volia jugar a fer un vi amb aquesta identificació: “He mirat de fer un vi amb varietats autòctones i que retrati aquest paisatge en el qual he nascut i m’he fet gran. Aquest és l’origen del nom del vi i en l’etiqueta hi ha la imatge d’una dona davant del mar, que estira la mà i no té por de les onades, que fa referència a un vi mediterrani, d’illa, fresc i amb la voluntat que il·lustri el fet de vèncer la por de tornar a començar en el meu cas, d’engegar el meu projecte, el meu celler fa dotze anys. I sempre amb aquesta idea de frescor i de mediterraneïtat. L’etiqueta també conté un mandala que vol recordar un poc el pas del temps, la circularitat, les estacions se segueixen i el fet que la vida és un cercle. I sempre intentem que sigui un cercle perfecte, per fer els millors vins que puguem.”
Llegiu tota la informació sobre el vi Acrollam
Vi Ratpenat 2020. El macabeu de l’Anoia
Aquest vi és 100% varietat macabeu. Prové d’una vinya de dues hectàrees a Piera (Anoia), la vinya de la Riera Seca, de més de trenta anys, plantada en vas, sobre un sòl de pissarra, un fet que caracteritza molt el vi que en surt, perquè li aporta una part molt mineral. Té poc grau, 11,5%, fermenta en dipòsits d’acer inoxidable, però després fa la criança vora tres mesos en bóta de roure usada i després s’embotella i reposa tres anys abans no arriba al mercat.
El Ratpenat és un vi que es va començar a elaborar l’any 2012 i forma part del projecte Biodiversitat. Des del començament es va vincular amb el Museu de Ciències de Granollers, amb la intenció de treballar la recuperació d’aquest mamífer volador i millorar el reservori de ratpenats a les vinyes.
Llegiu tota la informació sobre el vi Ratpenat
Vi La vinya de Can Xec 2019, l’expressió de la pansa blanca del Vallès Oriental
Can Xec és un vi que neix d’una parcel·la de quatre hectàrees de pansa blanca plantada el 1999 a Montornès del Vallès. És un vi que cerca la màxima maduresa de la pansa blanca, per això el raïm es cull tard, bo i mirant que faci una maduració quasi de negre. Una part d’aquest raïm fermenta en cubs de ciment en forma d’ou i l’altra part en bótes de roure. S’està cinc mesos fent la criança en bótes velles sobre les mares. És un vi amb molts tanins i molta potència, amb notes florals en boca, molt fresc.
Llegiu tota la informació sobre el vi de La vinya de Can Xec
Vins de Postal: la Creu 2018, qualitat dels vins de celler cooperatiu
Potser us costarà de trobar aquest vi en concret, perquè només se’n van fer 753 ampolles (es van numerar), però el projecte Vins de Postal, començat el 2015, us n’oferirà uns altres amb la mateixa qualitat i intenció. Vins de postal és un projecte que aquesta cooperativa va començar el 2015, de la mà del seu enòleg, Pau Albó, amb la voluntat de crear una col·lecció de vins de finca dels socis del Celler Cooperatiu d’Espolla, amb l’objectiu principal de mantenir i preservar un paisatge únic i característic de l’Alt Empordà. Mitjançant edicions molt limitades, any rere any, s’ofereixen postals en forma de vi de les finques més peculiars, per mostrar i explicar conceptes característics d’aquesta zona de la DO Empordà i també per fer un reconeixement als socis de la cooperativa, perquè són ells que han creat i preservat el paisatge a base de paciència, esforç i dedicació durant els més de noranta anys d’història de la cooperativa.
Llegiu tota la informació del vi la Creu de la sèrie Vins de Postal
El vi dels 50 anys de l’Olivera, un cupatge de macabeus de diferents anyades
La cooperativa l’Olivera celebra el cinquantè aniversari de la fundació com a cooperativa social agrària que integra persones amb diferents capacitats. És a Vallbona de les Monges (Urgell) i elabora vins i olis. Amb motiu de l’efemèride, l’Olivera ha fet una edició limitada de 1.050 ampolles d’un vi commemoratiu (50 són en ampolla Màgnum), que no es trobaran al circuit comercial habitual. Es tracta d’un macabeu de macabeus, és a dir, un cupatge de diferents macabeus, amb diferents elaboracions i també, de diferents anyades, amb l’objectiu de recollir, en el vi, gotes d’història d’aquests cinquanta anys. L’etiqueta és obra del dissenyador Claret Serrahima i de la seva filla, Ariadna Serrahima, i s’han imprès una per una en una Minerva.